Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ebba Busch Thor gör sig rolig på sitt barns bekostnad

Ebba Busch Thor. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Är det Niklas tur att bli underhållning på Instagram? Foto: LINNEA RHEBORG

Kristdemokraternas partiledare behöver tänka igenom vad det är hon signalerar på Instagram.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Han är två år och ligger på asfalten i sin vinröda vinteroverall och vill inte röra sig. Det är mitt på dagen. Några garagelängor syns i bakgrunden. Ljuset är kallt. Nej, ingen har dött, ingen är skadad. Det är bara Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor som har lagt upp en bild på sitt öppna konto på Instagram.

Hon har backat några meter för att plåta. Sedan skriver hon en humoristisk bildtext och postar den: "Jag har valt att kalla detta foto: stark vilja på parkering – scener ur en tvåårings liv". 

Hon har 14 500 följare på Instagram. I skrivande stund har hon fått 1650 likes, massor av positiva kommentarer och gråtskrattande smileys. Det är en lyckad dag på Instagram. Dagen innan hade hon lagt upp en bild med en flagga på halv stång från minnesdagen för offren på Drottninggatan. Och en där hon själv lägger ner blommor. Hon ville kanske lätta upp stämningen.

Primitiv syn på barn

Ebba Busch Thor är långt ifrån ensam om att underhålla sina följare på det här sättet. Hon placerar sig i ett obekymrat kollektiv av asgarvande föräldrar.

Men även om KD-ledarens bild skapar igenkänning och samhörighet blir det här barnet både blottat och objektifierat i ett jobbigt ögonblick. Bilden är sprungen ur en sträng och primitiv syn på barn, som udda varelser utan förmåga till komplexa känslor. Nätet är fullt med knasiga klipp på barn som det är menat att vi ska skratta åt. Till och med barn som gråter eller är arga läggs upp som underhållning utan att de har susningen av en chans att påverka detta. Vem minns inte Anitha och Calle Schulmans exponering av sin då fyraåriga dotter? 

 

LÄS MER: Familjen Schulmans sociala experiment

 

Politiker brukar tala om signalpolitik. Ebba Busch Thor signalerar grönt ljus för att strunta i barnets integritet. Vänta med att hjälpa eller trösta. Ta en kul bild först.

Där ligger barnet i en pacifistisk demonstration. Kanske ville han stanna kvar på dagis hela dagen. Kanske är han bara väldigt trött. Något är fel och det här är det enda sättet en tvååring kan uttrycka sin vilja när orden inte räcker till. Det är bara några månader sedan ett litet syskon kom till världen (ja, det finns också på Instagram). 

Den nya bebisen får följa med mamma till jobbet. Det finns absolut ingenting den här tvååringen kan göra för att ändra på någonting av det där. Utom kanske just detta att lägga sig ner på den kalla asfalten och visa sitt kroppsliga nej utifrån en känsla som inte är verbal, men minst lika stark som hos en vuxen. 

Om maken och fotbollspelaren Niklas Thor uttrycker sin uppriktiga sorg eller vrede över någonting kanske Ebba kan testa att ta två steg bakåt och plåta honom: "Jag kallar detta foto: stark vilja i kök – scener ur en 31-årings liv".

 

LÄS MER: Hur ska vi prata med barnen om terror?

 

Gunilla Brodrej är redaktör och kritiker på Expressens kultursida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!