Ebba Busch Thor. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TTEbba Busch Thor. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Ebba Busch Thor. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Är det Niklas tur att bli underhållning på Instagram? Foto: LINNEA RHEBORGÄr det Niklas tur att bli underhållning på Instagram? Foto: LINNEA RHEBORG
Är det Niklas tur att bli underhållning på Instagram? Foto: LINNEA RHEBORG

Ebba Busch Thor gör sig rolig på sitt barns bekostnad

Publicerad

Kristdemokraternas partiledare behöver tänka igenom vad det är hon signalerar på Instagram.

Han är två år och ligger på asfalten i sin vinröda vinteroverall och vill inte röra sig. Det är mitt på dagen. Några garagelängor syns i bakgrunden. Ljuset är kallt. Nej, ingen har dött, ingen är skadad. Det är bara Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor som har lagt upp en bild på sitt öppna konto på Instagram.

Hon har backat några meter för att plåta. Sedan skriver hon en humoristisk bildtext och postar den: "Jag har valt att kalla detta foto: stark vilja på parkering – scener ur en tvåårings liv". 

Hon har 14 500 följare på Instagram. I skrivande stund har hon fått 1650 likes, massor av positiva kommentarer och gråtskrattande smileys. Det är en lyckad dag på Instagram. Dagen innan hade hon lagt upp en bild med en flagga på halv stång från minnesdagen för offren på Drottninggatan. Och en där hon själv lägger ner blommor. Hon ville kanske lätta upp stämningen.

Primitiv syn på barn

Ebba Busch Thor är långt ifrån ensam om att underhålla sina följare på det här sättet. Hon placerar sig i ett obekymrat kollektiv av asgarvande föräldrar.

Men även om KD-ledarens bild skapar igenkänning och samhörighet blir det här barnet både blottat och objektifierat i ett jobbigt ögonblick. Bilden är sprungen ur en sträng och primitiv syn på barn, som udda varelser utan förmåga till komplexa känslor. Nätet är fullt med knasiga klipp på barn som det är menat att vi ska skratta åt. Till och med barn som gråter eller är arga läggs upp som underhållning utan att de har susningen av en chans att påverka detta. Vem minns inte Anitha och Calle Schulmans exponering av sin då fyraåriga dotter? 

 

LÄS MER: Familjen Schulmans sociala experiment

 

Politiker brukar tala om signalpolitik. Ebba Busch Thor signalerar grönt ljus för att strunta i barnets integritet. Vänta med att hjälpa eller trösta. Ta en kul bild först.

Där ligger barnet i en pacifistisk demonstration. Kanske ville han stanna kvar på dagis hela dagen. Kanske är han bara väldigt trött. Något är fel och det här är det enda sättet en tvååring kan uttrycka sin vilja när orden inte räcker till. Det är bara några månader sedan ett litet syskon kom till världen (ja, det finns också på Instagram). 

Den nya bebisen får följa med mamma till jobbet. Det finns absolut ingenting den här tvååringen kan göra för att ändra på någonting av det där. Utom kanske just detta att lägga sig ner på den kalla asfalten och visa sitt kroppsliga nej utifrån en känsla som inte är verbal, men minst lika stark som hos en vuxen. 

Om maken och fotbollspelaren Niklas Thor uttrycker sin uppriktiga sorg eller vrede över någonting kanske Ebba kan testa att ta två steg bakåt och plåta honom: "Jag kallar detta foto: stark vilja i kök – scener ur en 31-årings liv".

 

LÄS MER: Hur ska vi prata med barnen om terror?

 

Gunilla Brodrej är redaktör och kritiker på Expressens kultursida.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag