Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dubbla måttstockar

Omar Mustafa.

Jonathan Leman om Omar Mustafas ihåliga antirasism.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Härom veckan noterade jag hur en antisemit som härjade på Twitter blev ifrågasatt av två kunniga antirasister med en sak gemensamt - de var båda muslimer.

Det finns en särskild styrka i när vi människor står upp mot rasismen oavsett om myterna och hatet riktas mot den egna gruppen eller någon annan. Det stärker förtroendet mellan personer av olika tro och bakgrund. Jag tänker på den självklarhet med vilken dessa antirasister ifrågasatte antisemitismen när jag följer diskussionen om Omar Mustafa som nyligen tagit plats i Socialdemokraternas partistyrelse.

Mustafa talar ofta om vikten av att stå upp mot alla former av intolerans - även antisemitism. Det är självklart något positivt.


Problemet är bara att det betyder väldigt lite när det uttalas av någon som så tydligt har dubbla måttstockar. Mustafa pekar ut islamofober utan att darra på manschetten, men när det handlar om grova antisemiter är det i stället en annan princip som gäller:

"Jag tar inte avstånd från personer och människor", förklarade Mustafa i "Människor och tro" (P1 15/4 -11). Den gången gällde det antisemiter som Mustafa hade varit med och bjudit in. Inspirationsföreläsare som gjort sig kända för att sprida medeltida myter om att judar bakar bröd på blod från icke-judiska barn.

Samma år beskrev Mustafa den antisemitiske konspirationsteoretikern och tidigare turkiska premiärministern Necmettin Erbakan som "en stor förebild" och en "inspiration för alla aktiva muslimer".

Generella antirasistiska formuleringar är inte värda något om ens konkreta ställningstaganden går i motsatt riktning.


Jonathan Leman

kulturen@expressen.se


Jonathan Leman är föreläsare och reporter på tidskriften Expo.