Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Du ska va president

1 Vad anser du om vårt statsskick?

2 Vem tror du skulle bli en bra president för republiken Sverige?

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRISTIAN LUNDBERG:

1 Jag har en önskan om att vi ska vända blad och avskaffa monarkin - vilket numera bara är en tidsfråga, då monarkin gör allt för att avskaffa sig själv. Frågan är då naturligtvis vad vi skall omskola kungafamiljen till - jag ser gärna att de får ta del av demokratiska landvinningar som exempelvis Fas 3.

2 Den enda president för Sverige som jag hade kunnat acceptera hade varit Liv Strömquist.JESPER HÖGSTRÖM

1 Som min far brukade säga, kungen hör hemma på Skansen. Monarki är oförenligt med demokrati. Eller som Vilhelm Moberg formulerade saken: monarkin leder ofelbart till "en anda av undersåtlighet, som icke är fria medborgare värdig".

2 Ingvar Carlsson, eftersom ämbetet med nödvändighet skulle vara ceremoniellt. Nånting med hela hans utstrålning, inklusive hans sätt att prata engelska, gör honom till en personifikation för det Sverige jag skulle vilja se representerat i världen.
Per Wirtén
Foto: Foto: Ylwa Yngvesson

PER WIRTÉN

1 Jag anser inte att monarkins avskaffande är en stor fråga. Men den är en kvarleva från en fördemokratisk tid och bör naturligtvis avskaffas. Man kan i stället tänka sig en president, utsedd av riksdagen och helt utan maktbefogenheter. Men helst skulle jag se att Sverige blev världens första land utan statsöverhuvud, det är ju en funktion utan djupare mening.

2 Alla ska kunna vara president. Man kan ha ett årligt rikslotteri. Vinnaren blir president under tolv månader. Men om jag måste välja föreslår jag Kerstin Ekman.
Amanda Svensson
Foto: Foto: Suvad Mrkonjic

AMANDA SVENSSON

1 Jag är förstås emot monarki som statsskick. Man bör inte ärva några befattningar, framför-allt inte sådana där man direkt eller indirekt har makt över stora mängder människor.

2 Birgitta Ohlsson.
Malte Persson
Foto: Foto: Anna Hållams

MALTE PERSSON

1 Jag antar att denna fråga närmast syftar på kungahusets vara eller inte vara? Det är i så fall inte något som direkt engagerar mig. Att skattebetalarna ska finansiera C G Bernadottes älg- och flickjakt kan naturligtvis tyckas löjligt, men det finns så mycket här i världen som är löjligt, eller värre än löjligt. Om man skulle lägga krut på att förändra Sveriges statsskick, så vore det enligt mig mer prioriterat att åstadkomma en fungerande maktdelning genom reformer av riksdagen och rättsväsendet.

2 Kerstin Ekman.SVEN OLOV KARLSSON

1 Att ha monarki i en demokrati, är en omodern, odemokratisk, dysfunktionell och absurd katastrof. Släpp konungen fri.

2 Ilija Batljan, tills nyligen socialdemokratiskt oppositionslandstingsråd i Stockholm. Han skulle inte hålla sig inom ramarna för en folkvald presidents representativa arbete, utan skapa mer liv i luckan.
Lars Gustafsson
Foto: Foto: Tommy Pedersen

LARS GUSTAFSSON

1 Genom att i Torekovskompromissen av 1971 statsrättsligt placera monarkin i ett slags juridiskt isolat har man förvandlat den till en atavism. Institutionen är förbrukad, och dess dekorativa uppgifter - som Nobelfesten - räcker inte för att motivera dess legitimitet i Habermas mening.

2Peter Englund, en hedersman som förstår vad historia vill säga.
Björn af Kleen
Foto: Foto: Robban Andersson

BJÖRN AF KLEEN

1 Även som "en plym, en dekoration" har statschefen under hela mitt medvetna liv varit ett misslyckande. Bördsmonarkin levererar helt enkelt inte.

2 Jan Eliasson. Klär i kostym, personifierar den svenska klassresan, erfaren resenär.JOHAN HILTON

1 Att ämbetet som statschef går i arv är naturligtvis oförenligt med en modern demokrati. Men jag värjer mig mot alla ogenomtänkta idéer om att privatisera monarkin - då skulle den bli farlig på riktigt. Avveckla och kasta på soptippen, punkt slut.

2 Ingvar Carlsson. Värdig, intellektuell, kulturintresserad och boråsare.
Nina Lekander
Foto: Foto: Ylwa Yngvesson

NINA LEKANDER

1 Monarkin borde privatiseras, att sponsra för alla som älskar den. Och det vore mer både konsekvent och underhållande om de gamla avelsreglerna gällde: endast giftermål kungahusen emellan, ingen kvinnlig tronföljd etcetera. Passar inte galoscherna är det bara att abdikera.

2 Fattar inte varför president eller statschef alls ska vara nödvändig. Kanske en liten trevlig kommitté, som i Schweiz? Men om jag måste: Agneta Stark. Eller Malin Siwe. Vilket ju ändå verkar helt idiotiskt om dessa kvinnor inte ska ha någon reell makt?ISOBEL HADLEY-KAMPTZ

1 Det är självfallet vansinnigt att jobbet som statschef ska gå i arv, men det gör också barns resultat i skolan numera, och därmed tillgången till alla jobb som i teorin är möjliga för vem som helst att söka. Det senare tycker jag ändå är mer angeläget att ändra på. Om vi inför republik i Sverige bör presidenten ha en avgränsad, ceremoniell funktion, snarare än en exekutiv politisk.

2 Ingvar Carlsson.
Agneta Klingspor
Foto: Foto: Ylwa Yngvesson

AGNETA KLINGSPOR

1 Är vårt statsskick monarki med demokrati det vill säga fria val, parlament och riksdag? Det ska vara kvar, minus monarki.

2 Margot Wallström.STIG LARSSON


Stig Larsson
Foto: Foto: Suvad Mrkonjic

1 Alltså, jag är ju rojalist.

2 Carl XVI Gustaf. Jag har träffat honom, han är väldigt trevlig, klipsk och avspänd. Jag tror bara att han har fått rådet att uppträda lite taffligt så att folket i stället för att bli avundsjuka ska tycka lite synd om honom.
Jonas Gardell
Foto: Foto: Christian Örnberg

JONAS GARDELL

1 Mitt förslag är att man borde kunna utmana kungen på tvekamp där man med kuddar ska slå av varandra från en hal stock. Den som vinner blir ny kung!

2 Mark skulle bli en bra president. Det skulle göra att mitt eget liv inskränkte sig till att arrangera blommor i olika snygga vaser, vilket säkert såväl Peter Englund som många andra skulle tycka var en fördel eftersom jag nu inte är med i Let's dance och därför borde finna andra saker som höll mig borta från skrivandet.THERESE BOHMAN

1 Jag gillar kungahuset.

2 Jag är emot hela tanken på republik.
Annette Kullenberg
Foto: Foto: Ylwa Yngvesson

ANNETTE KULLENBERG

1 "Blott barbariet var en gång fosterländskt", som Esaias Tegnér uttryckte saken.

2 Anitra Steen.ANDERS EHNMARK

1 Bra, eller åtminstone ganska ofarligt. Man skulle önska att republikanismen återuppstod. Det är även i Sverige den gömda filosofiska traditionen (Geijer).

2 Carin Jämtin.
Margareta Strömstedt
Foto: Foto: Gunilla Sikström

MARGARETA STRÖMSTEDT

1 Monarkin är som statsskick absurd och överspelad, ett jippo bara. Om statsskicket bara är ett jippo, delar det befolkningen i med- och motborgare. Det kan aldrig vara bra för demokratin.

2 Den självklara övergångspersonen är kronprinsesspresidenten Victoria.
Foto: Foto: Robban Andersson


PO ENQUIST

1 Varje förändring oroar mig starkt.

2 Tage Erlander.


ENKÄT: BJÖRN AF KLEEN OCH NINA LEKANDER