Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Du ska inte be andra feminister hålla käften"

Birgitta Ohlsson (L) gav nyligen ut boken "Duktiga flickors revansch".Foto: /IBL
Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Liv Strömquist diskuterade Birgitta Ohlssons bok i podden "En varg söker sin podd".Foto: EMIL NORDIN EXP

Nu replikerar Birgitta Ohlsson på kritiken mot hennes duktig flicka-feminism.

Liv Strömquist svarar direkt.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Jag betvivlar att Liv Strömquist/Caroline Ringskog Ferrada-Noli i "En varg söker sin pod" läst min bok ”Duktiga flickors revansch” (Forum). 

Om ni läst hade ni noterat att jag skriver att kvinnor bör ta risker och lämna miljöer där de inte respekteras. Ni hade insett hur tramsigt det är att beskriva duktiga flickor som vita medelklasskvinnor när kvinnor med utländsk bakgrund lika ofta studerar på universitetet. Den säkraste feministiska biljetten till ett bättre liv för kvinnor globalt är hårt plugg.

Det finns debattörer som ifrån vänster riktar relevant kritik mot den liberala feminismen. I boken problematiserar jag sociologen Lena Sohls avhandling, "Att veta sin klass. Kvinnors uppåtgående klassresor i Sverige" (Atlas Akademi), bland det skarpaste som skrivits om kvinnlig frigörelse. Men hånflabben i "En varg söker sin pod" skymmer detta. Efter att ha lyssnat tänker jag på fem feministiska budord att beakta på kvinnodagen. 

1)  Du ska inte flamsande säga att andra feminister bör lägga sig ner och dö.

2)  Du ska inte be andra feminister att hålla käften. 

3)  Du ska inte prata om vithetsnorm och utanförskap för att i nästa mening håna kvinnor med rötter i Mellanöstern som pluggar till tandläkare.

4)  Du ska inte agera feministpolis och göra anspråk på att endast din version är den rätta. 

5)  Du ska inte säga att duktiga flickor redan respekteras och i nästa andetag visa dem allt annat än respekt.  

Feminismen är en vildvuxen flora där olika ideologier länge kämpat sida vid sida och på olika barrikader. Alla feminister behöver inte hålla med varandra. Jag har det senaste decenniet regelbundet drabbat samman med Gudrun Schyman. Hon är socialist. Jag är liberal. Vi har olika lösningar, men en sak gemensamt. Vi förlöjligar inte varandra. Patriarkatet, inte feminismen, gynnas av att debatten Trumpifieras. Det gäller även när hånflabben kommer från två av Sveriges mest hyllade feministiska debattörer.

 

Birgitta Ohlsson

Riksdagsledamot (L) 

 

LÄS MER: Birgitta Ohlssons bok förespråkar egofeminism 

 

SVAR DIREKT:

Möjligen kan man kalla oss feministiska debattörer. Men vi är inte politiker. Vi är tv-producenter (Caroline) samt satiriker och serietecknare (jag). Vår podd (liksom de flesta andra poddar) är inte en tidningsartikel eller ett politiskt debattinlägg utan det är ett inspelat intimt samtal mellan vänner, ett samtal som innehåller kritik, skämt, arga utbrott och motsägelser. 

I samtalet om Birgitta Ohlssons bok var vi inte heller överens – vilket Ohlsson felaktigt utmålar det som – utan lyfte olika synvinklar. Har vi tramsat och skrattat? Ja, vi är skyldiga. Har vi sagt negativa saker om  Ohlssons bok? Yes box. Har vi varit affekterade och använt ett icke rumsrent språk? Ja – det också. 

Birgitta Ohlsson är välkommen att tycka att den här typen av samtal är fel och till och med att de borde upphöra. Men när hon säger att ett poddsamtal som detta är ett exempel på trumpifiering – så har hon fel. 

Trumpifiering är INTE att poddare, konstnärer, satiriker eller vanligt folk är kritiska, grova och ”hånflabbar” åt politiker eller deras böcker. Trumpifiering är när POLITIKER – i maktpositioner och beslutande församlingar – inte kan hantera att ett fritt demokratiskt samtal innehåller kritik, skämt, en elak sketch i "Saturday Night Live" eller en grovhet uttalad i en podd – utan då genast måste nedstiga med ett hyttande finger och tala om hur samtalet om deras  politik och deras idéer bör föras. 

Det är DET som är trumpifiering – och det kan vi väl ändå enas om att vi allihop är emot?

 

Liv Strömquist

 

Liv Strömquist är serietecknare och satiriker. Hon gör podcasten "En varg söker sin pod" tillsammans med Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Lyssna på alla avsnitt här.