Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Du måste skämmas – annars är vi förlorade

Mark Zuckerberg, vd för Facebook.
Jonas Gardell.
Foto: Jessica Gow / Tt / TT NYHETSBYRÅN

Genom att vägra ta ansvar för sitt innehåll har Facebook bidragit till skapandet av en värld där lögnen börjar segra över sanningen.

Jonas Gardell skriver ett öppet brev till Facebooks vd Mark Zuckerberg om mordhot, fejknyheter och gudlöshet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Käre mr Zuckerberg,

Vi känner inte varandra du och jag, vi är inte vänner på Facebook, du har ingen anledning att veta vem jag är.

Men jag är en av dem som dagligen använder ditt företags verktyg för att kommunicera med omvärlden, och jag är en av dem som dagligen hotas och hånas på samma plattform, kort sagt är jag en av dem som du tjänar pengar på.

Naturligtvis mordhotas och hånas jag inte bara på Facebook utan också till exempel på såväl Twitter som Youtube, för att inte tala om att Google tjänstvilligt tillhandahåller länkar till sajter som sprider de mest horribla lögner om mig, men jag vänder mig ändå till dig av det enkla skälet att jag i grunden vill tycka om dig, du verkar i mångt och mycket vara en bra kille.

Fram till nu har du visserligen varit noga med att avsvära dig allt ansvar för vad Facebook fylls med, ni står ju så att säga bara för formen och inte för innehållet, men ändå.

Visst borde jag också kanske kunna tåla att läsa hur jag ska hängas i lyktstolpar och kastas från hustak, hur mina genitalier ska skäras av och tryckas upp i min anus, hur mina barn ska tvingas titta på när man skär halsen av mig.

Jag kanske tål det, men jag förstår ärligt talat inte riktigt hur du kan tåla det.


Brevet i 5 punkter

■ Genom att vägra ta ansvar för sitt innehåll har Facebook bidragit till en värld där lögnen börjar segra över sanningen.

■ Bland annat fick falska nyheter stor spridning under det amerikanska presidentvalet. Påven påstods till exempel ha gett sitt stöd till Donald Trump, vilket inte stämde.

■ I vissa länder, som Tyskland och Frankrike är det ett lagbrott att ljuga om exempelvis Förintelsen. Gardell skriver att han hoppas att den svenska hatlagstiftningen ska börjas tillämpas hårdare för att sätta press på Facebook.

■ Jonas Gardell skriver att om inte Facebook, Google och de andra nätjättarna börjar ta sitt publicistiska ansvar är hela den västerländska demokratin hotad.

■ Han föreslår bland annat att Facebook tillsätter en ansvarig utgivare, någon som man kan ställa till svars för det som publiceras.

Facebooks falska nyheter

Så här på avstånd framstår du för mig nämligen som en anständig människa. En person som vill ägna tid åt sina barn när de är små, en person som vill att andra ska läsa god litteratur, en person som lovat att ge bort nästan hela sin svindlande stora förmögenhet till välgörande ändamål.

Jag tror att det är det som är så underligt, att du i alla fall så här på avstånd verkar vara någon som vill väl.

Och om jag har rätt i mitt antagande, så har du säkert liksom många av oss på sistone gjort den stora och chockerande, för att inte säga ödesmättade, insikten om hur lögnen alltmer vunnit övertag på sanningen, hur falska nyheter, fakta och påståenden spridits mer och snabbare än sådant som är sant och verifierbart.

Exempel på falska nyheter som vunnit enorm spridning via sociala medier är att påven gav sitt stöd för Trump i presidentvalet, att Clinton sålt vapen till IS och att en FBI-agent som utredde Clintons e-post-läckor hittats död under mystiska omständigheter.

Och om man för en stund lämnar världsarenan och går till det lilla Sverige där jag själv lever, långt borta från det amerikanska presidentvalet, kan man med en enkel googlesökning få fram artiklar om hur jag smittats med hiv och nu är döende i aids och att min man är pedofil och köper småbarn.

Jag vet, det är nästan löjligt att komma med sådana futtiga exempel, och det är väl ingen vettig mänska som tror på sådana stolligheter, men faktum är att det bara häromdagen var en person som uttryckte tvekan inför ett möte med mig eftersom han läst sig till att jag hade hiv. Det visar ändå på hur lögner upprepas och mångfaldigas tills de blir ”sanna”.

Och även om man presenterar bevis för att något är en lögn, kan man få svaret ”så upplever du det, men så upplever inte jag det”.


LÄS MER: De allsmäktiga nätjättarna låter näthatet flöda

Dags att ta ert publicistiska ansvar

Ett studieexempel på detta finner vi i den sverigedemokratiska politikern Bo Lindholm som påstod att den bild som du säkert har sett på den 3-årige Alan Kurdi som drunknade i Medelhavet var en bluff, och när politikern fick frågan från tidningen Sala Allehanda i september 2015 vilka belägg han hade för detta påstående, svarade han obekymrat: ”Jag har ingen källa. Det är personer som delat det på Facebook.”

När journalisten då frågade om han inte borde vara mer källkritisk svarade han: ”Nej, varför måste man vara det? Det här är ju en känsla som jag har.”

Och när journalisten avslutningsvis undrade om det ändå inte är viktigt att se till att det som man delar är sant förstod Lindholm överhuvudtaget inte problemet: ”Så kanske du tänker. Men jag kanske tänker med känslor i stället!”

I flera europeiska länder är vissa sanningar faktiskt lagstadgade. Det är exempelvis förbjudet att förneka Förintelsen i Frankrike, Tyskland och Österrike. Förbudet framstår alltmer som klokt eftersom sådana försök faktiskt görs, och i takt med att de sista överlevarna från lägren nu går ur tiden kommer sådana försök bli vanligare och troligen vinna mer gehör.

Företag som Google och ditt företag Facebook ställs nu till svars, eller rättare sagt har återigen ställts till svars, och det blir allt tydligare att om de sociala plattformarna nu inte börjar ta sitt publicistiska ansvar är hela den västerländska demokratin på allvar hotad.

Stora ord, jag vet, men jag fruktar att de inte desto mindre är sanna.

Alan Kurdi.
Foto: / AP PHOTO COURTESY OF TIMA KURDI /THE CANADIAN PRES

Facebook hotar samhällsbygget

Facebook, som började som ett kontaktverktyg för studenter riskerar att stjälpa hela samhällsbygget över ända, och Google, som började som en sökmotor för att snabbare få fram relevant information blir alltmer snarare en hypereffektiv spridare av desinformation.

Såväl Google som Facebook har nu i USA pressats till att lova eftergifter, hitta algoritmer som kan ta hänsyn till ett påståendes sanningsvärde och förhindra att lögner och falska nyheter sprids.

Det är nog gott och väl, om än på tok försent, men det är också skrämmande att det ska vara upp till ditt företags godtycke och din eventuellt goda vilja, att hävda sanningen framför lögnen. Håller du inte med mig?

Ända sedan de tidigaste högkulturerna, i Mesopotamien mellan floderna Eufrat och Tigris då det växte fram städer som hade ett reglerat politiskt styre och någon form av armé och ordningsväsende, har vi haft lagar som reglerar på vilka villkor människan lever samman och en överhet som kan se till att lagarna efterlevs. I antiken menade man att guden satt gränser för kaos.

Dessa gränser måste via lagstiftning regleras och via myndigheter upprätthållas än i dag, inte minst på internet, för att inte kaos ska breda ut sig och pöbeln få fritt spelrum. En pöbel har alltid utgjorts av människor som i kraft av sin anonymitet och sin mängd kan attackera, förnedra, hota och skrämma till tystnad.

Tidigare i historien skedde det i perioder av laglöshet under krig och naturkatastrofer. Idag sker det i våra sociala medier.

Donald Trump.
Foto: Mark J. Terrill / AP

Sätt press på Facebook

I Tyskland tillämpas lagar mot hatbrott för att sätta press på Facebook, och jag hoppas innerligt att också mitt land Sverige ska börja tillämpa den lagstiftning mot hatbrott vi också har.

Har det inte slagit dig att du skulle kunna förekomma lagstiftningen genom att i varje land låta ditt företag ha en ansvarig utgivare, en redaktör som tar ansvar, eller bara något som är självklart för många andra företag: någon som svarar i telefon när man ringer, någon att ställa till svars? Kort sagt, oss emellan mr Zuckerberg, du måste ge ditt företag ett mänskligt ansikte, och du borde kanske känna en liten smula ödmjukhet inför din egen oerhörda makt.

I den faktaresistenta samtiden kan den skrämmande och verifierbara nyheten nå oss om att det på Nordpolen för närvarande är 20 grader varmare än det borde vara, och att klimatförändringarna nu accelererar snabbare än man tidigare varnat för, samtidigt som det rapporteras att Donald Trump vill utse klimatförnekare som ledare för USA:s miljöpolitik, och själv har den blivande amerikanske presidenten påstått att hotet mot klimatet helt enkelt är nåt som Kina hittat på.

Vårt hopp är att den blivande presidenten ska få för sig att påstå något annat i morgon.


LÄS MER: Facebook har kapat det offentliga samtalet

Verkligheten löses upp

I det post-sanna samhället där fakta bara är en av flera valmöjligheter, och där den republikanske presidentkandidaten kan se rakt in i kameran och säga ”det har jag aldrig sagt” samtidigt som man hör honom säga exakt det han förnekar ha sagt i ett Youtube-klipp.

Och detta leder över i något som nästan är ännu värre – den skräckslagna känslan av att verkligheten håller på att lösas upp.

Om sanning och lögn har samma värden, om sanning och lögn är något vi väljer allt eftersom det passar oss för stunden, var hamnar vi då?

Jesus säger i evangeliet att sanningen ska göra oss fria.

Men om vi lever i ett samhälle där överenskommelsen om sanningens överhöghet upphört att gälla?

Tidigare har det varit så att blir man motbevisad ger man sig. I upplösningen av detektivromanen samlar Hercule Poirot alla misstänkta i salongen och kan peka ut mördaren som ger sig inför Poirots bländande bevisföring. Man ger sig inför sanningen.

Om någon blir påkommen med en uppenbar lögn så skäms denne och ställer sig i skamvrån.

Men om någon inte skäms? Om någon obekymrat upprepar sin lögn gång på gång på gång trots att den redan är motbevisad? Och, mr Zuckerberg, om man som du dessutom upptäcker att man själv bidragit genom att tillhandahålla lögnaren en megafon?


LÄS MER: Facebook censurerar nakna bröstvårtor

Trump är gudlös

I samhällen som ska bestå och fungera måste det finnas en grundläggande överensstämmelse om sanningens värde. Ett påstående eller en anklagelse måste kunna bevisas, beläggas av empiriska studier, konfirmeras av sinsemellan oberoende vittnen.

I Bibeln står att sanningen ska göra oss fria.

Men i Bibeln står också att det är Gud som gör oss fria.

Sanning och Gud är alltså samma. Sanningen har en gudomlig auktoritet.

En person som nonchalerar sanningen och i stället ogenerat omfattar lögnen är därför en gudlös person.

En anledning till att många av oss blev förlamade av skräck efter Donald Trumps triumf i presidentvalet är hans ogenerade bruk av lögner och att det inte bekommer honom det minsta.

Inte heller bekommer det honom att bli överbevisad. Han bara fortsätter att hävda sin lögn.

Med Bibelns 2 000 år gamla resonemang är en människa utan sanning en människa utan Gud.

Trump är alltså en gudlös människa.

En gudlös människa är en skamlös människa.

Och den som är skamlös kan göra vad som helst, den skamlöse har inte längre några spärrar, den gudlöse kan göra vad hon vill för ingen har hon att ansvara inför.

Få saker är därför farligare än en människa utan Gud och utan skam.

Vladimir Putin.
Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Kremlin P / EPA TT NYHETSBYRÅN

Zuckerberg måste känna skam

Trump är inte ensam om sin skamlöshet. Rysslands Putin och Syriens al-Assad tror jag inte heller känner skam, ens när sjukhusen i Aleppo bombas och barn dödas. Eller ta de politiker som förordade brexit i Storbritannien. Inte bara ljög de hejdlöst, de visste dessutom om att de ljög och hade ingen som helst intention att ta ansvar för situationen när det gick som det gick.

Om världen i allt högre utsträckning styrs av människor som inte känner skam är det desto viktigare att vi andra skäms, för vår oförmåga att hindra deras väg till makten.

Och det är viktigt, mr Zuckerberg, att du skäms.

Att du skäms för det hat som kunnat växa för att du inte insett eller velat ta ditt ansvar.

Att du skäms för de lögner som vunnit spridning för att du inte förstått eller velat förstå den roll som du och Facebook spelar.

Att skämmas är nämligen ingen dålig sak, utan ett tecken på att man ännu är en anständig människa.

Du måste skämmas, mr Zuckerberg, för om inte du förmår skämmas är vi förlorade. Du är en av de ansvariga, och jag hoppas att du orkar se och erkänna ditt ansvar.

Det spelar ingen roll om du så ger bort allt du nånsin tjänat till fattiga, om den fria, demokratiska världen såsom vi känner den går under.

Jesus ställde en gång frågan: Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ?

Det gällde då. Det gäller nu. Det gäller mig.

Och, mr Zuckerberg, det gäller dig.

Tacksam för svar.


Jonas Gardell är författare och medarbetare på Expressen Kultur.