Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drevet har förvridit mina ord – här är min sanning

Oldoz Javidi är skådespelare och riksdagskandidat för Fi. I veckan har hon fått hård kritik för sina uttalanden om staten Israel.
Foto: Oscar Stenberg
Besättning på den svenska delen av Ship To Gaza ett tidigare år
Foto: PABLO MIRANZO/AP

Oldoz Javidi, riksdagskandidat för Fi, har under veckan fått hård kritik för vad hon sagt om Israel i en intervju. 

Men citaten har tolkats fel, skriver Javidi, som här för första gången själv svarar på kritiken.  

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | ANTISEMITISM. Jag har under sommaren deltagit i Ship To Gazas resa som representant för Fi – med anledning av att vi i vår politik fördömer Israels illegala blockad och stöder BDS-rörelsen

Under resans gång kontaktades jag av tidningen Feministiskt perspektiv för en intervju som genomfördes via mejl när jag befann mig på Medelhavet, djupt involverad i den rådande situationen och Israels agerande gentemot det palestinska folket. 

Jag skickade texten vidare till Fi för granskning innan publicering då jag ansåg mig vara för starkt känslomässigt påverkad för att själv kunna bedöma den. 

Intervjun publicerades. Efter att den legat ute ett tag och hunnit delas av många både internt inom partiet och externt, har några av de ord jag använt i intervjuns sista citat tolkats som antisemitiska. 

Mina ord förvreds

Dessa ord förvreds till en början av några få privatpersoner på sociala medier. Helt andra ord lades i min mun. Ord jag aldrig sagt eller tänkt.

Deras version spred sig sedan vidare till olika grupper och föreningar, det blev till ledarsidor i tidningar, nyheter i israeliska medier och intern kritik från mitt eget parti. 

Det gick till den grad att inga av mina ursprungliga ord längre fanns kvar. Mina ord som handlade om vänskap mellan Israel och USA och citatet “bjuda över vännerna till sig” har bytts ut till etnisk rensning, fördrivning och utrotning av judar.


LÄS MER – Naomi Abramowicz: Fi, låt inte clownen Javidi vara riksdagskandidat 


Feministiskt perspektiv har bett om ursäkt för att de inte uppmärksammade mig på att citatet skulle kunna misstolkas och säger att det var deras ansvar att inte trycka det. 

Mitt parti beklagar den otur jag har haft i och med att texten passerade flera led i semestertider utan att någon förutsåg var det skulle kunna leda. Det ansvaret har de tagit på sig.

Ship To Gaza kritiserade mitt uttalande

Att människor inte kunnat förutse detta leder inte till att jag ser dem som antisemiter. Jag ser det mer som att de med kontext och kännedom om vem jag är och mot bakgrund av det jag tidigare gjort och sagt, tolkade mina ord som jag trott att de skulle tolkas.

Ship to Gaza har utan att överhuvudtaget höra av sig till mig gått ut med ett pressmeddelande där de kallar mitt uttalande för anti-judiskt. Ingenstans i den aktuella intervjun finns det något som överhuvudtaget benämner judar. Staten Israel är inte synonymt med judar. Ship to Gaza är de sista jag trodde behövde påminnas om det faktumet. 

Det vi alla förhåller oss till just nu är inte längre fakta. Förvrängningarna av mina ord i sociala medier är inte fakta. 

Vänskap mellan Trump och Netanyahu

Det jag sade i artikeln syftade till staten Israels vänskap med USA, det vill säga Netanyahu och Trump, och att USA skulle bjuda över vännerna till sig, underförstått att vännerna är de i Israel som inte tror på fredlig tvåstatslösning, de som fördriver och utplånar palestinierna. 

Och att det i sin tur skulle möjliggöra för palestinierna att få leva i fred och bygga upp sitt land – det land som staten Israels nuvarande regim dränerar på alla resurser och genom en illegal blockad omöjliggör återuppbyggandet av. 

Citatet i sin helhet:

"Israels bästa vän är USA, ett annat infernaliskt styre med enormt stora landytor. Så varför inte bjuda in vännerna över till sig och göra plats för dem på gården? De verkar trivas i varandras sällskap. Och palestinierna kan få leva i fred och åter bygga upp det land som en gång var deras ... Jag kan ju tillåta mig åtminstone få drömma om en sådan lösning eller hur?"

En del har tolkat det som antisemitiskt. Eftersom några av de som gjorde denna tolkning är judar innebär det att de har tolkningsföreträdet. Inför detta backar jag. För jag är inte jude. Även om varken min bästa väninna som är judinna eller hennes mor som är gammal nog att ha upplevt krigets antisemitism i sin kropp uppfattade mina ord som antisemitiska, accepterar jag att andra gör det. 

För det ber jag genuint om ursäkt. 

Jag tror på att en kan be om ursäkt för att oavsiktligt ha sårat en annan människa och samtidigt förklara att ens intention var något helt annat. 

Jag tror på att vi människor kan säga och göra saker som sårar för att vi i stunden inte visste bättre utan att det ska definiera oss till någonting vi varken är eller står för. 

Jag har ett ansvar

Jag vet att jag som politiker har större ansvar än andra för mina ord och handlingar. Jag lär mig och utvecklas dagligen i mitt uppdrag, men tro mig, jag kommer fortsätta att begå misstag och jag kommer fortsätta att lära mig från dessa. 

Jag är en kvinna, en feminist från Mellanöstern som under den senaste månaden intensivt stått upp emot staten Israel. 

Det har haft sitt pris i form av bland annat en nu pågående ström av hat- och hotmejl mot både mig och min familj. 

Att jag under ett och samma drev blivit benämnd som antisemit, rasist, homofob, nazist och islamist säger en hel del om mekanismerna kring den hetsjakt som från ingenstans plötsligt uppstår på nätet och förgör människor i sin väg. Och om vilka krafter som i rådande debattklimat fått monopol på att definiera sanningen.

Men lika lite som det finns en enda berättelse om en situation finns det en enda sanning.

Och detta är min. 


Av Oldoz Javidi

Oldoz Javidi är feminist, aktivist, skådespelare, clown och riksdagskandidat för Fi.