Dramaten i Stockholm. Foto: ROGER VIKSTRÖMDramaten i Stockholm. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Dramaten i Stockholm. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Kulturhuset i Stockholm. Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIXKulturhuset i Stockholm. Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Kulturhuset i Stockholm. Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Dramaten kan stängas samtidigt som Stadsteatern

Publicerad

Dramatens ledning planerar att stänga ned teatern för renovering samtidigt som Kulturhuset Stadsteatern gör detsamma. 

2019 riskerar stockholmarna att vara utan båda sina största teaterscener.

2019 kommer bli ett annorlunda år på den stockholmska teaterscenen. 

Nyligen framkom det att Stockholms stadsteater kommer att flyttas ut från Kulturhuset under året, till följd av storskaliga renoveringar av husets interiör. 

Och nu lutar det åt att den planerade renoveringen av Dramaten kommer att ske under samma tidsperiod. 

 

LÄS MER: Nu kan det blir huggsexa om spelplatserna

 

Möjlig konkurrens mellan Dramaten och Stadsteatern

Statens fastighetsverk står i begrepp att inleda en omfattande renovering av Dramatens huvudbyggnad vid Nybroplan. 

Ett formellt beslut har inte fattats av Dramatens ledning om när arbetet ska sättas igång, men enligt den nuvarande tidsplanen kommer scenverksamheten att flyttas ut från huset 2019.

– Det är fortfarande lite oklart hur lång tid det hela kommer att ta, det är upp till Statens fastighetsverk att avgöra. Men vad vi förstår och önskar kommer renoveringen inte att pågå hela året, säger Mimmi Fristorp, pressansvarig på Dramaten.

Mimmi Fristorp säger att hon inte vet om det kommer att uppstå en konkurrenssituation mellan Dramaten och Stockholms stadsteater, nu när de kommer att tvingas att hitta nya lokaler för sina verksamheter. 

 

LÄS MER: Maria Edström ser "Bernandas" hus på Stadsteatern 

 

Dramaten kan flytta utanför Stockholm

Men hon påpekar att teatrarna skiljer sig åt i vissa viktiga avseenden. 

– Till skillnad från Kulturhuset Stadsteatern är vi en nationalscen, och av den anledningen tittar vi brett på olika möjligheter att spela på andra ställen. Och det är inte bara i Stockholm, utan hela Sverige också, säger hon.

Finns det en möjlighet att ni flyttar verksamheten till Malmö eller Göteborg?

– Jag kan inte kommentera några exakta ställen. Men vi kommer ju att fortsätta spela teater, säger hon.  

Den senaste tiden har teaterintäkterna dalat i landets storstäder. Kan det här innebära ytterligare negativa konsekvenser för teaterlivet i dessa städer? 

– Det där tror jag är för tidigt för att förutspå, säger Mimmi Fristorp. 

Marcus Bornlid Lesseur
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag