Ingmar Karlsson har skrivit den omdebatterade boken.
Ingmar Karlsson har skrivit den omdebatterade boken.

Dra in boken

Publicerad

Torbjörn Jerlerup tycker att förlaget borde dra in Ingmar Karlssons bok om sionismen.

Wahlström och Widstrand försvarar utgivningen av Ingmar Karlssons

bok med att den "fördjupar förståelsen" om sionismen, och de säger sig efterlysa en sansad debatt. Hur man åstadkommer detta med falska antisemitiska citat, och demonisering av sionismen, vet jag inte.

 

W&W förnekar förfalskningar i boken genom påståendet att det finns en debatt om "varianter" av citaten, till exempel det av Herzl som jag skrev om. Sedan när blev antisemiter jämställda debattpartners, kan man fråga? Det finns endast en dagbok av Herzl och en komplett engelsk översättning från 1960, The ­complete diaries of Theodor Herzl.

 

Karlsson anger Complete ­diaries som källa för citatet av Herzl, men i boken saknas ­Karlssons formulering om att judehat är positivt för judarna. Däremot finns det äkta citatet där.

Om inte förlaget vidtar åtgärder nu kommer falsarierna i boken att valsa runt som äkta i decennier. Det finns få böcker om sionismen på svenska. Karlssons bok kommer att läsas och citeras. W&W borde veta att antisemitismen ofta är förklädd till hat mot ­sionister.

Jonathan Leman på Expo beskrev detta så här i juli:

 

"Att beskriva sionismen som en monolitisk "rasistisk och extremistisk" rörelse och peka ut och demonisera "sionister" innebär att man legitimerar en fientlighet mot den absoluta majoriteten av världens judar."

För övrigt sprider förlaget själva en myt. Sionismen är inte en riktning inom judendomen. Det är strävan efter själv­bestämmande för det judiska folket.

Förlaget bör dra in boken och be om ursäkt.

 

Torbjörn Jerlerup

kulturen@expressen.se

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag