Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dra in boken

Ingmar Karlsson har skrivit den omdebatterade boken.

Torbjörn Jerlerup tycker att förlaget borde dra in Ingmar Karlssons bok om sionismen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Wahlström och Widstrand försvarar utgivningen av Ingmar Karlssons

bok med att den "fördjupar förståelsen" om sionismen, och de säger sig efterlysa en sansad debatt. Hur man åstadkommer detta med falska antisemitiska citat, och demonisering av sionismen, vet jag inte.


W&W förnekar förfalskningar i boken genom påståendet att det finns en debatt om "varianter" av citaten, till exempel det av Herzl som jag skrev om. Sedan när blev antisemiter jämställda debattpartners, kan man fråga? Det finns endast en dagbok av Herzl och en komplett engelsk översättning från 1960, The ­complete diaries of Theodor Herzl.


Karlsson anger Complete ­diaries som källa för citatet av Herzl, men i boken saknas ­Karlssons formulering om att judehat är positivt för judarna. Däremot finns det äkta citatet där.

Om inte förlaget vidtar åtgärder nu kommer falsarierna i boken att valsa runt som äkta i decennier. Det finns få böcker om sionismen på svenska. Karlssons bok kommer att läsas och citeras. W&W borde veta att antisemitismen ofta är förklädd till hat mot ­sionister.

Jonathan Leman på Expo beskrev detta så här i juli:


"Att beskriva sionismen som en monolitisk "rasistisk och extremistisk" rörelse och peka ut och demonisera "sionister" innebär att man legitimerar en fientlighet mot den absoluta majoriteten av världens judar."

För övrigt sprider förlaget själva en myt. Sionismen är inte en riktning inom judendomen. Det är strävan efter själv­bestämmande för det judiska folket.

Förlaget bör dra in boken och be om ursäkt.


Torbjörn Jerlerup

kulturen@expressen.se