Koldioxidökningen i atmosfären gör att grödor blir allt näringsfattigare. Protein lakas ur och ersätts av högre halter hälsovådlig stärkelse, vitaminer och mineraler minskar. Eftersom detta gäller mänsklighetens baslivsmedel finns det få viktigare ämnen just nu inom jordbruksforskningen.
Ett svenskt exempel är forskning i Göteborg och Uppsala på vetets utsatthet. Forskning som med självklarhet anses opolitisk. Men skulle en annan typ av politiskt styre i Sverige kunna motarbeta sådan forskning, avfinansiera den och tysta ned den? Låt säga en populistregim som backas upp av hotad fossilindustri och som, i likhet med vad SD gett uttryck för, vill ideologisera myndigheter, rättsväsende och universitet?
Sett till vad som händer i USA just nu är det en relevant fråga.

Tidigare i år larmade amerikanska jordbruksforskare om att mineraler och B-vitaminer i ris håller på att försvinna – en stor del av världsbefolkningen har ris som huvudsakligt näringsintag, så dessa forskarrön är både ett hälsolarm och ett ekonomiskt hot på global nivå. Men Trump-administrationen, som valt en klimatpolitiskt konfrontativ avregleringslinje i symbios med fossilindustrierna, valde att tystna ned resultaten.
Den amerikanska mediesajten Politico har listat inte mindre än 45 dramatiskt viktiga peer-review-studier vars spridning Trump-administrationen medvetet agerat för att begränsa (23 juni). Studier vars resultat förbereddes för att både upplysa och underlätta för USA:s jordbrukare – om spannmål, växtskydd, djurhälsa, bevattning och väderpåverkan – men som aldrig nått ut. Studier som skulle vara till stöd för en hel världs förmåga att stå emot superstormar, extrem torka, skogsbränder och värmeböljor, men som världens ledande jordbruksforskande nation plötsligt anser olämpliga att exponera.
Ingen jordbruksforskning i världen har varit lika avancerat fokuserad på att möta globala hot som den amerikanska.
Ja, i över ett sekel har det amerikanska jordbruksdepartementet, USDA, varit vetenskapligt världsledande. När medicinforskare i England i början av 1940-talet hade beståndsdelarna till ett revolutionerande bakteriedödande läkemedel, men inte hade en aning om hur det skulle kunna utvecklas och produceras stor skala, flögs de till USA för att få hjälp – och när de allierade trupperna landsattes i Normandie hade det amerikanska jordbruksdepartementet forskat fram penicillinet i dess massproducerade form.
Ingen jordbruksforskning i världen har varit lika avancerat fokuserad på att möta globala hot som den amerikanska, och om det för 75 år sedan var världskrig så är det i dag klimatförändringar som hotar.
Söndra och härska
Vita huset under Donald Trump visar hur riskutsatta även robusta västdemokratier är för maktfullkomligt populistiska despoter vid makten. På bara drygt två år har Trump lyckats bryta ner först det Republikanska partiet och sedan de styrande institutionerna i brygga.
Att bryta ner även vetenskapssamhället är svårare – men uppenbarligen görbart. Och Trump-administrationen stannar inte vid att hejda sina egna myndigheter från att sprida ”skadliga” forskarrön, utöva påtryckningar mot inblandade fristående, anslagskänsliga universitet och konstant krympa jordbruksdepartementets forskningsbudget.
Flytta familjen 160 mil eller sluta.
För tre veckor sedan fick dessutom alla anställda forskare på två av de viktigaste enheterna inom USDA veta att deras båda högkvarter skulle tvångsförflyttas över halva kontinenten, till en kostnad av 1,5 miljarder kronor, från Washington till Kansas City, för att ”komma närmare åkrarna”. Det finns fortfarande ingen reell strategi bakom flytten, inga kontor, inga laboratorier, och bara en ganska lös tidsplan – men personalen måste nu bestämma sig på bara två veckor:
Flytta familjen 160 mil eller sluta.
Den 15 juli går deras betänketid ut. Det lutar åt att 90 procent av alla dessa forskare försvinner.
Att forska och att sprida forskningen är två odelbara storheter. Att tillgängliggöra resultaten för mänsklighetens bästa är vetenskapssamhällets själva kulturella väsen. Ingenstans i världen har detta varit självklarare än i USA. Men inget undkommer Donald Trumps metodiska upplösande, försvagande och splittrande av allt som kan ifrågasätta och utmana honom – inklusive vetenskapen.
Av Kjell Häglund
Kjell Häglund är kulturjournalist.