Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Docklands far med en direkt osanning"

Skrillex på Dans Dakar i fjol.Foto: Susanna Forsell Exp
Gamla Docklandslokalen vid Finnboda varv.Foto: Anna Hållams
Die Antwoord på Dans Dakar 2014.Foto: Susanna Forsell

Det blir ingen pånyttfödelse för den legendariska nattklubben Docklands.

Arrangörerna och Nacka kommun skyller haveriet på varandra.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Technofansen i Stockholm har prövats hårt denna regntunga sommar. Först kom beskedet att festivalen Dans Dakar ställs in på grund av ekonomiska problem, och i går kom ännu ett dråpslag: Det tre dagar långa 20-årsjubileet av den ikoniska raveklubben Docklands som skulle äga rum nu i helgen, verkar inte heller bli av. Arrangörerna skriver på sin Facebooksida "att efter tidigare ha varit positiva säger nu Nacka kommun nej till vår ansökan."

Inlägget fortsätter med flera verbala tjuvnyp mot tjänstemännen och politikerna i kommunen: "Nacka kommun trampar på vår kultur, uppvisar en total arrogans mot en volontärdriven verksamhet och hamnar i grov otakt med inte bara den internationella technoscenen utan faktiskt också numera den svenska."

 

Den något forcerade tonen i Sam Carlssons – Nacka kommuns presskontakt – röst vittnar om att han har fått svara på samma frågor ett antal gånger det senaste dygnet:

– Det är en direkt osanning de far med, vi tycker att det är väldigt tråkigt. På fullt allvar har vi tyckt att det här är en rolig idé, och sett fram emot det. Vi har sagt nej till deras ansökan för en dygnet runt-aktivitet, men vi är positiva till en aktivitet som pågår till klockan 03 på natten, säger han.

Arrangörerna skriver att ert beslut är "ett djupt kränkande beteende".

– Det är väldigt märkliga formuleringar. Men arrangörsgruppen har också ställt in andra arrangemang och vi tror att de helt enkelt försöker lägga skulden på oss nu. Vi jobbar ju faktiskt med att locka hit den här typen av aktiviteter och försöker förändra den svenska inställningen till den här typen av arrangemang.

 

I det senaste yttrandet från kommunen (daterat den 14 augusti), kan man läsa att sanningen verkar finnas någonstans mitt emellan dessa poler. Kommunen säger förvisso ja till Docklands, men bara om det sker inomhus under fredagen och lördagen mellan klockan 11-03. Arrangörernas önskan om att ha en fest som pågår dygnet runt mellan torsdag och söndag, växelvis utomhus och inomhus, bedöms störa boende i området för mycket.

Huruvida besökare som löst biljett till arrangemanget kommer att ersättas återstår att se. Arrangörerna skriver på Facebook att "vi kommer naturligtvis att göra vårt absolut yttersta för att ingen skall behöva lida ekonomisk förlust".

Expressen Kultur har sökt arrangörsgruppen bakom Docklands för en kommentar.