Professor Dick Harrison. Foto: Sanna Dolck
Professor Dick Harrison. Foto: Sanna Dolck

Dick Harrison: Varför demoniserar ni mig?

Publicerad

Professor Dick Harrison tycker att debatten om universiteten har blivit en verbal pajkastning.

I en förnyad attack på undertecknad ignorerar Kim Salomon min uppmaning att diskutera sakfrågor och inte förfalla till personangrepp. Han gör mer än så. Han påstår att jag lider av "vanföreställningar", lever i min "egen bubbla" och att jag har "oläkta sår". Han verkar rentav nöjd med att jag mår dåligt på jobbet till följd av alla attacker från prefekt, studierektor och honom själv. Om Kim Salomon har rätt är jag en traumatiserad egocentriker och psykopat som förtjänar all skit han kan få.

 

LÄS OCKSÅ: Fram med bevisen, Dick Harrison

 

Vad har jag gjort för att förtjäna denna demonisering? Svar: jag har påtalat allvarliga brister i universitetsvärlden, och för att bli trovärdig har jag hämtat exempel från min egen arbetsvardag – exempel som kan verifieras, eftersom de baseras på skriftlig dokumentation (tentamina och e-post). Mitt syfte är inte att ställa till med bråk på Historiska institutionen i Lund. Jag strävar högre än så. Jag vill förmå våra politiker att avskaffa det system som resulterar i att bildningen urholkas. Detta torde vara uppenbart för envar som läser mina inlägg utan att låta synfältet förvrängas av personligt agg.

 

LÄS OCKSÅ: Det här börjar likna vuxenmobbning

 

Salomon avslutar sitt inlägg med att "det är lönlöst att se fiender där inga fiender finns". Jag håller med. Kim, jag är inte din fiende. Din antipati är obesvarad. Sluta ägna dig åt en verbal pajkastning som säger mer om kastaren än om någon annan. Inse att vad jag försöker göra är att förbättra grunderna för högre utbildning genom att kritisera ett korrumperande system som resulterar i fusk och betygsinflation.

På ett sätt har min vardag faktiskt förbättrats efter att jag inledde debatten. Ingen chef skickar längre mejl till mig, i vilka jag uppmanas att sänka kurskraven. Så långt är allt gott och väl.

Men på den viktigaste punkten har jag misslyckats: politikerna lyser med sin frånvaro på debattsidorna. Varför?

Är de inte intresserade av att återställa en god utbildningskvalitet i Sverige?

 

LÄS MER: Dick Harrison: "De skulle slå ihjäl mig"

 

Dick Harrison

Dick Harrison är professor i historia vid lunds universitet och författare

Kulturen@expressen.se

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag