Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Dick Harrison-fejden är en privat vendetta"

MISSNÖJD. Historieprofessor Dick Harrison.Foto: Idha Lindhag
<p>Kim Salomon.</p>
Lunds universitet.Foto: Jens Christian

Det är varken moraliskt eller etiskt korrekt av Dick Harrison att gå till angrepp på studenter och kolleger.

Professor Kim Salomon om en till synes lättkränkt historieprofessor.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

De senaste veckornas debatt om studenters bristande kunskaper och ett finansieringssystem som prioriterar ökad genomströmning aktualiserar frågor som:

Vad är det som gör att ett ämne som diskuteras på högskolan termin efter termin plötsligt uppmärksammas i medier? Att det hamnar i tidningarna är självklart inget fel. Ämnet är principiellt viktigt. Men varför nu? Beror det på frågan i sig eller på budbäraren Dick Harrison (SvD 24/1)? Och om Harrison fungerat som visselblåsare vad var det i så fall han blåste om?

Jag, jag och jag

Entydiga svar finns sällan. Men eftersom inget nytt i sak framförs beror uppmärksamheten till synes på inläggets privata anslag. Personliga pronomen duggar tätt och närmare 25 "jag" i artikeln vittnar om vem som står i fokus och vems upplevelser det egentligen handlar om. Intrigen är tillika övertydlig.

Harrison känner sig kränkt av studenterna därför att de har haft synpunkter på hans undervisning och kränkt av studierektorn som försvarar studenternas rätt att framföra synpunkter på lärarna. I kulisserna finns dessutom en prefekt som han inte kommer överens med.

Klickkultur för lättkränkta

Harrison är på många sätt en ovanligt duktig och kunnig historiker, verbalt och skriftligt skicklig. Lägg därtill en känd medieprofil.

Men det bör inte ge privilegier till personliga vendettor. Det är varken moraliskt eller etiskt korrekt att kritisera studenter och kolleger i tidningen för att man känner sig sårad. Digitaliseringen har emellertid betytt att medielogiken bytt plattform. Klickkulturen tränger undan sakfrågorna och skapar utrymme för de lättstötta.

Förvisso kan jag som senior professor betrakta ståhejet från sidolinjen, trollbunden och ändå distanserad. Som tidigare prefekt på historiska institutionen i Lund har jag dock varit med i matchen. Då erbjöd universitet Harrison att avgå omedelbart med 12 månadslöner. Jag har full förståelse för att han tackade nej till erbjudandet.

Men för sin egen sinnesfrid och även för andras hade det kanske inte varit en dum idé.

 

Kim Salomon

kulturen@expressen.se

 

Kim Salomon är senior professor vid historiska institutionen i Lund och författare.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.