MISSNÖJD. Historieprofessor Dick Harrison. Foto: Idha LindhagMISSNÖJD. Historieprofessor Dick Harrison. Foto: Idha Lindhag
MISSNÖJD. Historieprofessor Dick Harrison. Foto: Idha Lindhag
Kim Salomon.Kim Salomon.

Kim Salomon.

Lunds universitet. Foto: Jens ChristianLunds universitet. Foto: Jens Christian
Lunds universitet. Foto: Jens Christian

"Dick Harrison-fejden är en privat vendetta"

Publicerad

Det är varken moraliskt eller etiskt korrekt av Dick Harrison att gå till angrepp på studenter och kolleger.

Professor Kim Salomon om en till synes lättkränkt historieprofessor.

De senaste veckornas debatt om studenters bristande kunskaper och ett finansieringssystem som prioriterar ökad genomströmning aktualiserar frågor som:

Vad är det som gör att ett ämne som diskuteras på högskolan termin efter termin plötsligt uppmärksammas i medier? Att det hamnar i tidningarna är självklart inget fel. Ämnet är principiellt viktigt. Men varför nu? Beror det på frågan i sig eller på budbäraren Dick Harrison (SvD 24/1)? Och om Harrison fungerat som visselblåsare vad var det i så fall han blåste om?

Jag, jag och jag

Entydiga svar finns sällan. Men eftersom inget nytt i sak framförs beror uppmärksamheten till synes på inläggets privata anslag. Personliga pronomen duggar tätt och närmare 25 "jag" i artikeln vittnar om vem som står i fokus och vems upplevelser det egentligen handlar om. Intrigen är tillika övertydlig.

Harrison känner sig kränkt av studenterna därför att de har haft synpunkter på hans undervisning och kränkt av studierektorn som försvarar studenternas rätt att framföra synpunkter på lärarna. I kulisserna finns dessutom en prefekt som han inte kommer överens med.

Klickkultur för lättkränkta

Harrison är på många sätt en ovanligt duktig och kunnig historiker, verbalt och skriftligt skicklig. Lägg därtill en känd medieprofil.

Men det bör inte ge privilegier till personliga vendettor. Det är varken moraliskt eller etiskt korrekt att kritisera studenter och kolleger i tidningen för att man känner sig sårad. Digitaliseringen har emellertid betytt att medielogiken bytt plattform. Klickkulturen tränger undan sakfrågorna och skapar utrymme för de lättstötta.

Förvisso kan jag som senior professor betrakta ståhejet från sidolinjen, trollbunden och ändå distanserad. Som tidigare prefekt på historiska institutionen i Lund har jag dock varit med i matchen. Då erbjöd universitet Harrison att avgå omedelbart med 12 månadslöner. Jag har full förståelse för att han tackade nej till erbjudandet.

Men för sin egen sinnesfrid och även för andras hade det kanske inte varit en dum idé.

 

Kim Salomon

kulturen@expressen.se

 

Kim Salomon är senior professor vid historiska institutionen i Lund och författare.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag