Dick Harrison: "De skulle slå ihjäl mig"

Professor Dick Harrison.
Foto: Idha Lindhag
Eric Schüldt.
Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Han fick stanna hemma från skolan på grund av den hårda mobbningen han utsattes för.

I podden "60 minuter" berättar historieprofessor Dick Harrison om läsförbud och lata studenter.

Lyssna via Itunes eller i mp3-spelaren.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Historieprofessor Dick Harrison har ett par omtumlande månader bakom sig. I slutet av januari skrev han en debattartikel i Svenska Dagbladet (25/1) om kunskapsförfallet på landets högre utbildningar. Sedan dess har debatten gått het – inte minst på dessa sidor.

När Eric Schüldt möter honom i podden "60 minuter" vidhåller han sin ursprungliga ståndpunkt: det högre utbildningsväsendet har blivit som en fabrik. Studenterna ska så snabbt och smärtfritt som möjligt bli klara med sina utbildningar för att maximera intäkterna för varje lärosäte. En utveckling som har fått kunskapsnivån att sjunka markant.

– Mitt stora problem är att studenter vill att det ska vara kul hela tiden. När jag föreläser om antiken eller 1600-talet vill de framför allt ha kungarna och krigen. Det är en sorts primär underhållningsfascination, säger Dick Harrison.

Bland hans värsta exempel finns elever som svarat "Inkariket" på en tentamensfråga om det antika Greklands grannländer. En hel kontinent och 1 400 år fel.

– Det låter som att det är påhitt från en lärares skräckkabinett, men det är alltså autentiska svar, säger Dick Harrison.


LÄS MER: Dick Harrison: "Varför demoniserar ni mig?"

Mobbad i skolan

Den akademiska karriären var aldrig given på förhand. Dick Harrison berättar hur han under en period fick läsförbud hemma, för att hans föräldrar var rädda för att han skulle bli "förläst":

– Det ansågs skadligt att läsa för mycket, man kunde bli dum och rubbad. De tyckte att jag sysslade med dumheter. Att sitta och läsa romaner eller isländska sagor var sådant som kunde blockera riktiga kunskaper.

Samma motvilja mot böcker och bildning verkar ha funnits hos hans högstadiekamrater i skånska Staffanstorp. Under en lång period slöt han sig inåt, och blev vad han kallar en "asocial individ".

– Jag blev väldigt mobbad i skolan. Jag fick vara hemma flera dagar för att jag skulle bli ihjälslagen annars. En gång fick jag mitt huvud dunkat mot ett pingisbord utan att någon ingrep.


LÄS MER: "Dick Harrison-fejden är en privat vendetta"

"Min kära ärkefiende"

Kanske har den hårda uppväxten fått Dick Harrison att hålla garden extra högt. Mellan raderna i debatten om högskolornas förfall kan man ana en konfliktfylld relation till vissa kolleger vid Lunds universitet. När Eric Schüldt frågar, kommer svaret direkt:

– Du tänker på min kära ärkefiende Lars Edgren, prefekt på historiska institutionen i Lund. Vi har ömsesidigt hatat varandra i decennier. Det är ingen hemlighet, det har förekommit medling från Lunds universitets sida. I grund och botten handlar det om en djup personmotsättning, säger Dick Harrison.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera.