Martina och Gunilla framför ett porträtt av Jan Malmsjö.Martina och Gunilla framför ett porträtt av Jan Malmsjö.

Martina och Gunilla framför ett porträtt av Jan Malmsjö.

Eirik Stubø. Foto: Cornelia NordströmEirik Stubø. Foto: Cornelia Nordström
Eirik Stubø. Foto: Cornelia Nordström

"Det värsta jag har gjort en människa"

Publicerad

I podden "Lunch med Montelius" ser kulturtanterna "Idioten" och erkänner sina barnsliga övergrepp.

Lyssna via Itunes eller i mp3-spelaren.

Lund med Montelius 78: Det värsta jag har gjort

Poddens vårsäsong går vidare där de kulinariska upplevelserna tryfferas med kulturella.

I det här avsnittet ser Martina Montelius och Gunilla Brodrej Mattias Anderssons uppsättning av Dostojevskijs "Idioten" på Kungliga Dramaten.

Sedan blir det ostbricka och eftersnack på Dramatens restaurang Frippe.

Kulturtanterna uppehåller sig vid en specifik scen i föreställningen där Nastasia (Marall Nasiri) initierar en allvarsam lek som går ut på att alla ska berätta det värsta de har gjort mot en annan människa. Hon gör det därför att hon vill få Totskij (Per Mattsson) att erkänna de övergrepp han gjort mot henne som barn. Med en känsla av att vara indragna i berättelsen avslöjar Gunilla och Martina det värsta de själva någonsin har gjort mot en annan människa. Båda händelserna utspelades i deras barndom. En av dem är värre än den andra.

Dramaten blir Stadsteatern?

Dramatens nuvarande chef Eirik Stubø kommer från Stockholms stadsteater och kulturtanterna får skäl att misstänka att skådespelarbytena i ensemblen är ett tecken på att Dramaten håller på att bli Stadsteatern.

Dessutom reder de ut skillnaden mellan de båda teaterhusen.

En lustig likhet mellan de båda kvällstidningarna och de två stora scenerna uppenbaras. Vilken som är vilken avslöjas och motiveras i podden. Där förklarar också Martina varför hon kan vara utan Aftonbladets ledar- och kultursida.

Sist men inte minst får lyssnarna veta vad ett "sms från Buenos Aires" är en omskrivning för på Dramaten.

 

Följ "Lunch med Montelius" på Facebook - där kan du kommentera.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag