Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det som var rasism är regeringspolitik nu"

Konstnären Lars Vilks.Foto: Mats Endermark / MATS ENDERMARK EXPRESSEN
Lars Vilks.Foto: Tomas Leprince
Lars Vilks som rondellhund.Foto: Marianne Lindberg De Geer

Konstnären Lars Vilks har snart levt tio år under ständiga dödshot.

I en lång intervju på sajten Kit berättar han hur han står ut – och hur samhället har förändrats sedan rondellhundens dagar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Lars Vilks

Ålder: 70

Bor: Hemligt

Verk i urval: Utbildad konstvetare vid Lunds universitet. Började som målare men breddade sig sedermera med konceptkonst. Började snickra på träskulpturen Nimis 1980. Ett arbete som inneburit långa tvister med myndigheterna och som alltså fortfarande pågår. Hatad och hotad av islamister efter att ritat profeten Muhammeds ansikte på en rondellhund i teckningar.

Bokaktuell: Man forhandler ikke med et maskingevær-en bog om manden og kuntneren Lars Vilks (Helle Merete Brix, Uwe Max Jensen). I höst kommer Niklas Orrenius bok Skotten i Köpenhamn - ett reportage om Lars Vilks och yttrandefrihetens gränser på Albert Bonniers förlag.

I går fyllde han 70, Sveriges internationellt mest avskydde konstnär. Sedan 2007 har han levt under ständigt dödshot. Några gånger – vid mordbranden 2010 och under terrorattacken i Köpenhamn i fjol – har det varit riktigt nära.

Trots det ångrar Lars Vilks inte sina Muhammedkarikatyrer. Däremot skulle han ha agerat annorlunda om han gjort samma teckningar i dag.

Han hade gått till ännu skarpare angrepp mot islamismen.

– 2007 var jag en politisk oskuld. Helt nybörjare. Jag hade ingen insikt i komplexiteten och hade aldrig hört uttrycket islamofob. Jag visste inte ens att man skulle säga muslimer. Jag sa fortfarande muhammedaner, säger han i en intervju med sajten Kit.

 

LÄS MER: "Terrorattentatet som Sverige glömde"

"Rasismen har blivit regeringspolitik"

Åren med livvaktsskydd och vistelse på hemlig ort har rutat in livet för Vilks. Hans dagar ser i stort sett likadana ut. Eventuella avvikelser från schemat måste rapporteras in i god tid. Ändå framstår han vid gott mod i intervjun.

Samma dag som riksdagen röstar om strängare asyllagstiftning konstaterar han att pendeln svängt i samhällsdebatten – och i förlängningen också synen på hans konstnärskap:

– Klimatet har förändrats ganska drastiskt det senaste halvåret. Det är bättre konjunktur för mig nu. Nu är det inte lika lätt att svänga sig med rasiststämpeln längre. Det som var rasism igår, har blivit officiell regeringspolitik i dag. Rätt mycket luft har gått ur, säger han till Kit.

 

LÄS MER: Lars Vilks: "Jag kommer aldrig flytta hem igen"

Lars Vilks tveksamma umgänge

Där Lars Vilks konstnärliga frihet har varit någorlunda lätt att värna på ett intellektuellt plan, har många haft svårt att svälja hans samröre med antimuslimska organisationer och folkmordsförnekare.

Men Lars Vilks förklarar i intervjun att det ska ses som ytterligare en del av hans konstnärskap.

– Hatet och hotet är en stark cocktail. Två eldar. Och de spelar en stor roll för min verksamhet och politiska inkorrekthet. Många backar ur. Jag får svårigheter att komma till tals. Att göra utställningar är komplicerat. Det finns en skräck. Det är oftast inte personligt. Jag blir väl emottagen i konstvärlden så länge det är en privat historia, men officiellt drar man sig helt undan, säger han till Kit.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.