Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det som nu pågår i världen är ett vanvett

David Lagercrantz i samtal med Expressens Karin Olsson på Bokmässsan.
David Lagercrantz senaste bok är ”Hon som måste dö”, den sjätte delen i Millennium-serien.
Foto: OLLE SPORRONG

Precis som med klimatkrisen har det smugit sig på oss så stegvis att det dröjt innan vi förstått allvaret.

Författaren och Svenska Pen-ledamoten David Lagercrantz skriver om vikten av kamp för det fria ordet – och sanningen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | BOKMÄSSAN. En kroatisk journalist frågade mig i en mejlintervju hur det är att leva i ett land där bomber smäller och bilar brinner precis som i krigstider. 

Jag svarade artigt att hon var felinformerad, och sannolikt påverkad av den demoniseringskampanj av Sverige som just nu utnyttjas av populister och högerextrema över hela världen. 

Men jag glömde det ganska fort. Jag försvann bort i min turnébubbla med min bok där jag mest talar om det gamla vanliga; om Lisbeth Salander och om Zlatan och om min far och om varför jag inte fortsätter att skriva Millenniumserien. (Först var folk att arga för att jag överhuvudtaget skrev böckerna. Nu är de arga för att jag slutar.)

Men så slängdes ett liknande påstående fram, och då brast det för mig. Var får ni er information ifrån, sa jag. Från Viktor Orbán? Från Breitbart? Fox News?

Överallt i världen kommer narcissiska och maktfullkomliga män till makten.

Jag började 2015 verka inom Svenska Pen och Pen International som slåss för det fria ordet och har sedan dess sett en värld gå sönder. Demokratier har krossats eller försvagades alldeles nära oss. Ryssland och Kina har blivit alltmer aggressiva även på främmande mark. Diktaturerna i Mellanöstern piskar och mördar oppositionella. USA har en president i USA som kallar journalister för fiender till folket. Ja, jag behöver inte dra hela eländet för er, inte mer än att det precis som med krisen i klimatet har smugit sig på oss så stegvis att det dröjt innan vi förstått allvaret. Men nu i dag när vi vet bättre, vad ska vi säga, som Greta kanske? Huset brinner. Den liberala demokratin är hotad och det är inte klokt. Det är ofattbart, särskilt som vi nyss när kommunismen föll, trodde oss stå vid någon sorts historiens slut. 

I dag dränks vi av lögner och hat igen: Av förfärliga konspirationsteorier som vill så splittring och det värsta av allt; det är effektivt. Överallt i världen kommer narcissiska och maktfullkomliga män till makten med hjälp av de där lögnerna som spottas ut av trollfabriker och webbsajter. Det är också själva den svåra paradoxen i dramat. 

Ungerns premiärminister Viktor Orban.
Foto: Bela Szandelszky/AP

Demokratin angrips med sitt eget vapen; med det fria ordet självt, och någonstans får vi kanske köpa det. Själva tanken med det fria ordet är att det just är fritt. Det måste få inrymma det mesta, även lögner och till en viss gräns till hat. Men det är lika sant att förtryck och våld alltid börjar just med ord: med en demonisering och avhumanisering av människor. 

Det slutar ofta med något långt värre. I värsta fall med mord. Jag glömmer aldrig mina första möten med bloggarna från Bangladesh som flytt till Sverige, och som vilset försökte orientera sig i en ny värld. De var unga män, inte äldre än min dotter, men som redan sett sina vänner mördas med machetes enbart för att de alla tillhörde en grupp som stod upp för vetenskapen och den sekulära demokratin.  

Jag såg vad hotet och hatet gjorde med dem och jag tänker på dem när jag i dag hör hur det hetsas mot grupper och enskilda. Jag ser hur lögnerna om Sverige som ett land som gått sönder av invandringen, väcker misstro och motvilja mot flyktingar och utrikesfödda. 

Det är därför jag stöttar Pen, Pen som arbetar oförtrutet för journalister och författare som hotas och fängslas.

Jag ser hur antisemitism fått luft under vingarna igen och hur det utnyttjas av populister – som i den stora anti-Soroskampanjen – och hur stor del av det som nu hotar demokratin är ren främlingsfientlighet. Det gör mig livrädd, och ofta vill jag bara skrika: Vad är det som händer? Men jag försöker så gott jag kan göra något åt det, och det är därför jag stöttar Pen, Pen som arbetar oförtrutet för journalister och författare som hotas och fängslas och förtrycks.

Det är också därför jag försöker att inte att bara vara den alltför snälla, behagsjuka författare jag ofta förvandlas till under mina längre bokturnéer. 

Jag försöker ryta till också och säga att vi må bråka och tvista hur mycket som helst här i spalterna och kring middagsbordet. Men vi måste stå upp för någon sorts sanningsbegrepp också, och ta strid mot lögnerna som sprids för att splittra oss. Vi måste skrika ut: Det som pågår i världen nu är ett vanvett, och det är livsfarligt. Av David Lagercrantz
David Lagercrantz är författare, journalist och ledamot i Svenska Pens styrelse. Nyligen donerade han 200 000 kronor till organisationen. På lördag 17:20 gästar han Expressens scen på Bokmässan. Se samtalet på plats i Göteborg eller på Expressen TV.

Daniel Sjölin möter romanaktuella Karolina Ramqvist.