Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det ska vara roligt att göra revolution

Myra Åhbeck Öhrman skriver och föreläser om internetkultur.
Foto: PRIVAT.
Spelaffären GameStops aktie har under de senaste veckorna utsatts för häftiga spekulationer på marknaden, pådrivna av ett internetforum.
Foto: PAUL WEAVER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Ett gäng börsrebeller har gaddat ihop sig på ett internetforum för att spekulera i spelaffären Gamestops aktie. 

Myra Åhbeck Öhrman kommenterar den senaste tidens upptåg på den amerikanska aktiemarknaden. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Aktiehandel kan kännas lika abstrakt och ogenomträngligt som att försöka förstå alla komplicerade regler och tolkningar inom astrologi.

Begreppet ”short selling” (på svenska: blankning) är tyvärr nödvändig förförståelse för den dramatiska David och Goliat-situation som uppstått mellan etablerade hedgefonder och ett gäng rebelliska investerartroll.

Säg att du är övertygad om att ett bolags värde kommer att sjunka. Du kan då låna mina aktier i det mot ränta och sälja dem vidare. När priset sjunker köper du tillbaka dem för ett lägre pris, och återlämnar dem till mig. Du behåller mellanskillnaden, och tjänar förhoppningsvis en rejäl hacka på det.

Är du en hedgefond går du dessutom ut på förhand och rapporterar vilka bolag du tror kommer att sjunka i värde, med förhoppningen att det kommer att få andra att sälja sina aktier i det sjunkande skeppet. Det gör det nämligen enklare och billigare för dig att köpa tillbaka aktierna du lånat. 

Det behövs ingen ekonom för att konstatera att det, som mycket av aktiemarknaden, är att bygga ett luftslott på en grund av skakig moral.

Personer som tidigare sjungit den fria aktiemarknadens lov från sina elfenbenstorn börjar skrika efter utredningar och regleringar när deras egna metoder används emot dem.

Entré: Ett stort gäng Reddit-användare och datorspelsförsäljaren Gamestop.

Underforumet ”Wallstreetbets” på Reddit samlar i skrivande stund cirka fyra miljoner användare. De beskriver sig själva som ”om 4chan hittade en Bloomberg-terminal” och sysslar till vardags med att leka aktiehandel via den courtagefria (provisionsfria) aktiehandelsappen Robinhood.

När de upptäckte att flera bolag blankat aktier i Gamestop, började de köpa upp dem, för att i nästa steg driva upp priserna genom att hålla dem gisslan. 

Det är vad som lett till den senaste veckans dramatiska krig mellan de etablerade marknadskrafter som normalt har ensamrätt på den här typen av taktik, och en löst sammansatt gruppering av internetinvånare.

Wall street-investerare lider miljardförluster. Nättrollens kommunikationsforum har skjutits i sank och dykt upp igen. 

Personer som tidigare sjungit den fria aktiemarknadens lov från sina elfenbenstorn börjar skrika efter utredningar och regleringar när deras egna metoder används emot dem. Det är väldigt svårt att känna någon sympati för dem.

Mohammed Salih på Aktiespararna säger till SVT att han ”tycker det är ganska otäckt att småsparare kan påverka marknaden på det här sättet. Det här ifrågasätter ju hur hela börsmarknaden fungerar”. Det är en insikt som borde ha kommit långt tidigare. 

Marknaden är skakad i sina grundvalar.

Branschen har länge byggt på precis den här typen av spekulationer, och det är inte trevligare bara för att de som gör det bär kostym i stället för chipssmulor i skägget. Att det hela sker genom en plattform döpt efter Robin Hood gör det bara om möjligt ännu mer teatraliskt. 

Företrädare för just Robinhood tillkännagav nyss att de stoppar all trading i Gamestop och ett flertal andra bolag som börjat bli virala som tips i diskussionen. Marknaden är skakad i sina grundvalar.

Att det är så lätt att få storkapitalet att kantra bör vara en påminnelse om hur mycket av auktoriteternas påhitt vi bara accepterar, och hur illa det kan sluta om vi inte, då och då, kontrollerar att kejsaren faktiskt är naken. 

Bara vi inte glömmer bort att skratta åt galenskaperna, också. Unna dig att småle åt upprörda miljardärer. Det ska, trots allt, vara kul att göra revolution.


Av Myra Åhbeck Öhrman

Myra Åhbeck Öhrman skriver om, debatterar, poddar och föreläser om internet, kultur och politik.