Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det otäcka i oss själva

"Clifton's" från 2003.
Foto: Tova Mozard

Therese Bohman går in i Tova Mozards fotografiska värld.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det finns en scen i David Lynchs "Mulholland drive" som är svår att glömma: En man sitter på en diner och berättar för sin vän om en mardröm han haft. I drömmen har de båda suttit precis som de gör nu, på samma restaurang, och de har varit rädda för en otäck varelse som väntat på baksidan av huset. Illa till mods bestämmer de sig för att gå ut och se efter.

Det är mitt på dagen i Los Angeles; disigt solsken, dammiga kaktusar, skräp och kartonger på parkeringen bakom huset, och det känns osannolikt att det skulle hända något otäckt där, i den liksom banala miljön, men ändå gör allvaret i situationen att man tänker "Tänk om...".

Och när de viker runt ett hörn möter de varelsen från drömmen.


Tova Mozards fotografiska värld har Lynch att tacka för mycket. Den är liksom "Mulholland drive" belägen i Los Angeles, och bygger också på baksidan av drömmen om Hollywood: det sorgliga, solkiga och samtidigt glättigt snygga, glipan mellan det artificiella och det äkta.

Hos Mozard sitter bildernas huvudpersoner ensamma i tomma barer och hotellrum, eller rör sig i miljöer som är som en blandning av modefotografering och skräckfilmskuliss. Allt sker med en oroande känsla av att den där otäcka varelsen skulle kunna dyka upp nästa gång man viker runt ett hörn, som en fysisk manifestering av den tragik som hela tiden är närvarande i bilderna.


I en av filmerna som ingår i utställningen - den Guldbaggenominerade "Stora Scenen" från 2010 - samtalar Tova Mozard själv med sin mamma och mormor, på en teaterscen i en tom salong. Det är ett rörande samtal mellan tre generationer, men även där finns ett kusligt drag: Lynch-stämningen infinner sig när de börjar berätta om drömmar de haft om varandra: "Jag drömde om dig, och du hade jättestora, svarta ögon...".

Tova Mozards foton sätter fingret på vad alla bra skildringar av skräck i konsten grundar sig på: att det otäcka finns inom oss själva.

fakta

KONST

TOVA MOZARD | VERKLIGHETENS AFTON | Kulturhuset, Stockholm | Till 26/5