Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det ljusnar när de nya kommer till gruvorten

NYTT LJUS. I Ställbergs gamla industribyggnader råder livaktig påhittighet.
Obemannad bensinmack i Ljusnarsberg.Foto: Sara Strandlund
Valpropaganda och bostadshus.Foto: Sara Strandlund

Sven Olov Karlsson ser en utställning och ett drama i Ljusnarsberg där det kanske äntligen vänder.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

HEMBYGDSSPEL och UTSTÄLLNING

DEN FULLSTÄNDIGA BERÄTTELSEN OM LJUSNARSBERGS KOMMUN OCH RESTEN AV VÄRLDEN
Av The non existent center

Ställbergsgruva, Ljusnarsberg

Till 15/7

 

ATLAS – FRÅN SLUMRANDE MATERIA TILL KOMMUNEN

Ställbergs gruva, Ljusnarsberg

Till 23/7

Till det svenskaste som numera finns hör rostiga, skrotiga avfolkningskommuner. Antingen är de inpräntade i våra ungdomsminnen, eller så gasar vi förbi dem på semesterresan. Som lilla Ljusnarsberg i Örebro län, som på grund av utflyttning och åldrande befolkning beräknas bli av med sin allra sista invånare år 2070.

Men i år har det vänt, för första gången på nära en mansålder.

Antalet människor ökar tack vare Migrationsverkets utplaceringar av asylsökande.

Några av dessa metar intill Folkets hus där föreställningen börjar, några andra deltar i den. Den närmast nationalromantiskt vackra sommarkvällen sätter tonen i samarbete med byggnadens själva förfall. Fasadskador som av Jan Lööfs penna, spruckna salongtak à la Tim Burton.


Läs mer: Sven Olov Karlsson återvänder till sin barndoms ruiner.

Jan Stenbeck lade ner gruvan

Efter ouvertyren bussas publiken vidare genom en ljud- och diktföreställning kallad hembygdsspel, ömsom tassande som i yllesockor stickade hundratals meter under jord, ömsom på stråkar som skär genom hävder om markers gränser och ägande.

Huvudscenen är i Ställbergs gruva, ursprungligen berömd för sin järnmalmsproduktion under andra världskriget (då både England och Tyskland var storkunder), sedan för att Jan Stenbeck lade ner hela klabbet för att satsa på yuppienallar och reklam-tv, och numera för att byggnaderna ägs av en konstgrupp, "The non existent center".

Att ge kreativitet tak över huvudet är en vanlig sluttjänst för industribyggnader. Ofta tar det just slut just där. Men här råder livaktig påhittighet. Gruppen är inne på fjärde året och föreställningen går för fulla hus. Läget, till synes mitt i ingenstans, gör det lätt för besökare och medarbetare att strömma till från alla håll: Göteborg, Stockholm, Dalarna, Närke.

Bussen lunkar på, passagerarna iakttar förtjusta det passerande landskapet. Många känner igen sig, löste biljett för just det. Titta, där låg Konsum. Och där bodde vi!

Men det blir mer än så. Och inte bara metapoetiska resonemang om malmens uppkomst genom geologiska effekter eller kluriga fraser om nostalgins tomma skimmer. Inte bara utställningens i sig intressanta grafik om hur malmen hängde ihop med livet och pengarna i kommunen.

Skammen över SD

En skicklig dramaturg smyger in de stora frågorna, först när ögat och örat säkrats väl. När både turister och urinvånare bänkat sig på det gamla sovringsverkets nya plywoodläktare stiger berättarna fram och säger som det är. Om hur det är att alltid längta bort från barndomsorten, men senare alltid längta tillbaka - och om skammen över att komma från en plats där så många röstade på SD i valet 2014 att Ställberg kallades för ett nytt Sjöbo.

 

Läs mer om Ljusnarsberg: "Man knivskuren – förd till sjukhus".

 

Och om hur det är att vara ung, och ny här, men från en avlägsen plats som inte längre finns och kanske aldrig kommer att uppstå igen, och hur det är att försöka hitta sin nya hembygd här, både åt sig själv och åt en förälder som inte alls kan finna sig tillrätta i det nya landet.

En insikt uppstår, sprids genom den ekande, aftonsvala salen. Det vänder igen i Ljusnarsberg.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.