Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det heliga barnets princip

En av de mangabilder som fälldes i tingsrätten, men friades i hovrätten. (Bilden är beskuren).Foto: Polisen
Karin Olsson om den sexualiserade blicken på barn.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I inledningen av den första Madicken-filmen sitter hon och hennes syster Lisabet och klär på sig. Sekvensen när man ser snipporna är lång. Kameran gör sig ingen brådska bort från flickornas nakenhet.
1979, när filmen gjordes, fanns knappt tanken på att bara barn i en Astrid Lindgren-rulle skulle kunna egga pedofiler. Men i dag hade den legendariska producenten Olle Hellbom riskerat att anklagas för att vara en suspekt snuskhummer.
Denna samtidens sexualisering återkom på Publicistklubben i Stockholm i går när den omtalade barnporrdomen mot mangakännaren diskuterades. Ordförande Ulrika Knutson undrade om det kanske var just Sveriges stolta historia av respekt för barn och rik ungkultur, med Ellen Key och Astrid Lindgren, som gjort att våra lagstiftare ruckat på den heliga yttrandefriheten för att kriminalisera till och med tecknade övergrepp på fantasifigurer.
Författaren och kulturskribenten Jens Liljestrand plockade upp tråden och menade att barnet har blivit det enda som är heligt i vår kultur. Såväl gud som kungen får kränkas, men inte våra ungar. Det utsatta barnets situation används för att rättfärdiga alla möjliga ideologier och ståndpunkter, argumenterade han.
Så här sitter vi nu, med en lagstiftning som urholkar yttrandefriheten och snävar in konstens svängrum.
Pilutta dig, Olof Risberg, psykolog på Rädda Barnen som talade om att serieteckningarna är "brottsdokument". Det censurlobbyister som han, om än med goda avsikter, bidrar med är tyvärr bara att den sorgliga erotiserade blicken på barn förstärks.