Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det här är en version av Tårtan – fast för vår tid

"Total Fräschhet" räddar konsten från samtiden.

Maria Edström ser de rättmätiga arvtagarna till 1970-talets kultbarnprogram.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | TEATER. "Tårtan" står det tatuerat på en av skådespelarnas armar. Tv-serien från 1972 om ett crazy bageri av Carl Johan de Geer och Håkan Alexandersson har med tiden blivit ikonisk, men var när det begav sig däremot rätt hatad för sin amatörism och allmänna riktningslöshet. Jag kan tänka mig att en och annan vän av teaterordning kan tänkas känna exakt samma sak för ”Total fräschhet”.

För den anarkistiskt lekfulla frihet – som 1970-talet också bestod av – motsvaras kanske av det som jag tror de tre skaparna av den tidigare "Total trygghet" och det nya stycket strävar efter. 

Anton Hellström, Ossian Melin och Filip Aladdin.

I en scenografi översvullen som om en trollskog på Vår teater parat sig med ett psykedeliskt Lp-omslag utspelas en fantasy-science-fiction-saga, där ett brödrapar i en annan dimension på uppdrag av sin far måste rädda den fria konsten på planeten Jorden innan den förstörs av näringslivets eviga events. 

Makode Linde

Samtidigt utspelas alltihop hos den jordlika fria gruppen Teater Possum. Allt går i loopar, upprepningar med drömlika övergångar och kaninhål där Brecht kan samarbeta med Berghs reklamskola och Makode Linde göra ett förhandsreportage för branschtidningen Resumé.   

De tre, Anton Hellström, Ossian Melin och Filip Aladdin – vars stil skapats i videosketcher på Instagram  – är ibland förbluffande bra, ibland haltar de åt roliga timmen-hållet. Stundtals blir ironin en pose, en överförtjusning i upptågen, men oftast är det på en gång askul och lite sorgset. 

Tommy Berggren

Med hjälp av intelligent använda videoklipp skapas en scenens egen rumstidsväv eller medvetandeström fylld av universums liv, den hatälskade Tommy Berggren, en pappa i Göteborg, en märklig nattportier.  


LÄS MER – Harold Pinters "Aska" på Teater Brunnsgatan 4


Över allt vilar ett slags neo-dada - en grimas mot tidsandans sociala och kommersiella hierarkier. Man vill inte alls ”spegla samtiden”  – utan i sann dada-anda rädda konsten från samtiden genom att banka skiten ur den. Det är inte utan att det är rätt befriande.


Teater

Total fräschhet

Av Anton Hellström, Ossian Melin och Filip Aladdin

Teater Brunnsgatan 4, Stockholm

Speltid 1.5 t.

(Total Fräschhet spelas under januari-mars på Teater Brunnsgatan 

Därefter 10 föreställningar i maj på Göteborgs stadsteater.)

Maria Edström är kritiker och medarbetare på Expressen Kultur. Läs flera av hennes texter här.