Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det här är en storslagen kärleksroman

Aris Fioretos.
Foto: HEIKE BOGENBERGER / NORSTEDTS
"Nelly B:s hjärta".
Amanda Svensson är medarbetare på Expressens kultursida.
Foto: LUDVIG THUNMAN / EXPRESSEN

Aris Fioretos nya roman utspelar sig i den lyckliga skarven mellan två världskrig.

Amanda Svensson hyllar ett Berlindrama av allra högsta klass. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. Aris Fioretos är en av de bästa nu verksamma författarna vi har i Sverige. Jag vill mena att det är en objektiv sanning. Han har en alldeles unik förmåga att kombinera gripande, närmast melodramatiska livsöden med en prosa så skarp och klar att den får hela världen att framstå som ny. 

Den Augustnominerade romanen ”Mary” från 2016, en berättelse om en ung kvinnas omöjliga val mellan frihetskamp och sitt ofödda barn i 1970-talets Grekland, var på sätt och vis en modern omdiktning av den traditionella flickboken – ung, karsk kvinna med baskern på sned möter kärleken och ställs inför besvärligt dilemma. Gamla tiders flickböcker brukade dock sluta med äktenskap och sunda lärdomar. Hos Fioretos går det åt helvete.

Denna omförhandling av den sentimentala genren är ännu tydligare i hans nya roman som bär den femtiotalsdoftande titeln ”Nelly B:s hjärta”. Den här gången vänder Fioretos sin knivskarpa blick mot 1920-talets Berlin, en stad som precis börjat andas ut efter första världskriget och ännu inte riktigt förmår se vad som väntar ett knappt decennium senare. 


LÄS MER – Amanda Svensson: Hennes texter glider ner som ostron i halsen

Berlin Alexanderplatz

Under några korta år tycks staden befinna sig utanför tid och rum, en undantagszon där alla möjliga slags otraditionella liv plötsligt tycks möjliga att leva (tänk Alfred Döblins ”Berlin Alexanderplatz”). Romanens jagberättare, Nelly Becker, ”bildhuggare, hustru, aviatris”, en fri fantasi utifrån den verkliga flygaren och konstnären Mellie Beese, är en modern kvinna. När romanen tar sin början har hon precis lämnat sin make, Paul, efter att parets gemensamma flygskola gått omkull och Nelly, den första kvinna i Tyskland att ta flygcertifikat, diagnosticerats med en svår hjärtsjukdom. 

”Stanna på marken Nelly. Annars faller du förr eller senare från skyn”, säger hennes läkare, och Nelly försöker, hon försöker ”hålla formen”, inte låta kolsyran i blodet ta över, inte låta sig styras av sina ”inklinationer”. Men så träffar hon Irma, och plötsligt blir det svårt att skilja upp från ner, himmel från helvete. Vad spelar det för roll om hon har fötterna på jorden, när hjärtat är uppe bland molnen? 


LÄS MER – Victor Malm: Fioretos är så obönhörlig att man bara kan gråta

Nattklubbar, opium och flygplan

”Nelly B:s hjärta” är först och främst en kärleksroman, och en storslagen sådan. Det krävs fingertoppskänsla för att kunna skildra kärlekens alla dimensioner, själens och kroppens,i sådan detalj som Fioretos gör utan att det blir smetigt. Under Nellys mest intensiva förälskelserus blir det möjligen lite långtråkigt – att kapa en och annan förundrad sängkammarscen eller trånande promenad hade inte skadat – men jag förlåter det snabbt, inte minst för att språket är så precist och vackert. 

Här finns dessutom ett sidogalleri av karaktärer som lättar upp. De övriga inneboende på pensionatet där Nelly bosatt sig efter uppbrottet med maken är en charmig uppsättning figurer med sina egna mini-draman. I marginalerna ryms också allt det sjaskiga och bjärta, dekadenta och tilldragande man förväntar sig av 1920-talets Berlin: nattklubbsliv, opiumdroppar, queera existenser, en man som kallas Koks-Emil. 

Och så förstås flyget, Nelly B:s första kärlek. I dessa flygkritiska tider känns det nästan dekadent i sig, att få frossa i flygromantik, att få tillåta sig erkänna det fantastiska det ändå är att som människa kunna röra sig ovan molnen. Det svävande undantagstillståndet, på en gång livsfarligt och det enda som gör livet verkligt värt att leva.ROMAN

Aris Fioretos

Nelly B:s hjärta

Norstedts, 318 s.Amanda Svensson är författare, översättare och medarbetare på Expressens kulturredaktion.