Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Generationsroman av yppersta klass

Caroline Ringskog Ferrada-Noli.Foto: JOSEFIN BÄCKSTRÖM / NATUR OCH KULTUR
"Rich boy".
Ulrika Knutson är journalist, författare och medarbetare på Expressens kultursida.Foto: ROGER VIKSTRÖM

Caroline Ringskog Ferrada-Noli har skrivit en stor roman om tre generationer kvinnor.

Ulrika Knutson jublar över en klasskildring av ett folkhem i upplösning.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. Det är en farlig bok det här. I stället för att skriva recensionen googlade jag på parterapi i en och en halv timme. Det har jag inte gjort på trettio år, men det är aldrig för sent att få ett dåligt äktenskap. Min man liknar kanske inte romanens karlar. Han slåss inte, och rik är han inte heller, och han har inte alls särskilt bra hår. Det sitter som obeslutsamma tottar här och där. Men man är han, och där står vi nu.

Romanens "Rich boy" är en projektionsyta för tre generationers kvinnor. Ett överlägset, vältrimmat slukhål, en svart stjärna. Det börjar på fyrtiotalet med Gully som älskade män – "De var vår världs hela räddning". Gullys dotter Marianne är ett barn av sextiotalsvänstern, som det visar sig en auktoritärt välskräddad kappa att svepa om sin mansdyrkan. Hennes dotter Annika fastnar för den snälle Johan, som hon tänker ge betalt för tidigare generationers gamla ostar. Men ödet vill annorlunda.

 

LÄS MER – Ulrika Knutson: Hennes roman är ett ryskt mästerverk

Pingis på Beckomberga

Romanen börjar som en legend: "Det man inte vet om Lidingö är att det fanns pooler där på femtiotalet". Språket är rytmiskt, meningarna korta, bilderna drastiska  eller strukna. Den här författaren har verkligen slitit för vår skull. Precis när jag börjar tröttna på den fulländat underskruvade stilen – vetter den inte åt cynism? – ändrar författaren taktik. Hon släpper in mer syre i meningarna, öppnar för nyanser. 

Caroline Ringskog Ferrada-Noli skojar gärna med stereotyper, men hennes gestalter är mycket levande. Vare sig de steker pannkakor, trippar på syra, parerar knytnävsslag i graviditetens trettonde vecka, eller hasar bland överviktiga patienter i långsam rundpingis på Beckomberga. När jag läser boken en gång till visar sig dessutom en helt ny text, mellan ironierna spirar medkänsla och tröst. 

 

LÄS MER – Ulrika Knutson: Akademien måste sluta att välja in sina kompisar

Ulf Lundell och Gun-Britt Sundström

Ja, "Rich boy" är en stor roman. Med generationskänsla à la Lundells "Jack" och Gun-Britt Sundströms "Maken". Och kanske en underström från Sylvia Plaths "Glaskupan". Men Caroline Ringskog Ferrada-Noli har sitt eget tilltal, sitt eget ärende. Ibland är "Rich boy" en sociologisk rapport om Fattigdomen i Sverige: "Gully blev underklass av döden. Den gjorde familjen tjock och fattig. De åt pannkakor och socker. Den gjorde att de hade bråttom och för lite av allt."

Klasskillnaderna kan vara brutala eller subtila, och de är många. Man förstår att de aldrig tar slut. Med en rysning noterar författaren alla fula fernissade furupaneler: "Furun var synkroniserad med psykisk ohälsa. Samma furu som i dagisminnen, skolbänkar, vårdcentraler". Man ser framför sig hela det panelade Folkhemmet vänta på en diagnos. Och även de fattiga svenskarna påminns till sin frustration om att de har haft det för bra, när de hastar gågatan fram genom en armé av tiggare. Allas världsbild är i gungning. 

Caroline Ringskog Ferrada-Nolis "Rich boy" kommer att få många läsare, och det är den värd. Den luktar August lång väg.

 

 

ROMAN

CAROLINE RINGSKOG FERRADA-NOLI

Rich boy

Natur och kultur, 476 s.

 

 

Ulrika Knutson är författare, journalist och medarbetare på Expressens kultursida. 

Läs fler texter av Ulrika Knutson här.

 

 

I tv-spelaren ovan visas Kultur-Expressen, denna gång med Jörgen Huitfeldt och Joel Halldorf om journalistiken och moralen. Programmet finns också som podcast.