Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Det här är Dylans sätt att utöva sin makt"

Augustvinnaren Lena Andersson.
Foto: Cornelia Nordström
Obesvarade känslor. Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius ...
Foto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
... får ingen kontakt med Nobelpristagaren Bob Dylan.
Foto: David Vincent / AP TT NYHETSBYRÅN

Svenska Akademien har efter fyra dygn gett upp försöken att få tag på årets Nobelpristagare i litteratur.

Expressen Kultur ringde upp Lena Andersson för att få svar på frågan: vad gör man med en man som vägrar erkänna ens existens?

Fyra dygn har passerat sedan Bob Dylan tilldelades Nobelpriset, och den legendariske barden tiger fortfarande. Gunilla Brodrej, redaktör på Expressens kultursida, twittrade i helgen att "Svenska Akademien vaknar upp till ännu en dag som Ester Nilsson. Han har inte sms:at i natt heller."

Tweeten fick enormt gensvar och satte för många fingret på Akademiens dilemma. Vi kontaktade Lena Andersson, författare till romanerna "Egenmäktigt förfarande" och "Utan personligt ansvar" om Ester Nilsson, för att få råd och tröst i krishanteringen runt den ultimata Kulturmannen.

Varför svarar han inte på våra sms?

– Haha, analogin håller inte riktigt. Om Bob Dylan hade hört av sig till Svenska Akademien och bett om ett pris hade det varit en annan sak, men nu har han fått ett pris han aldrig har bett om. Ester Nilsson reagerar ju inte isolerat, hon fick åtminstone en trevare från Hugo Rask om att han var intresserad.


LÄS MER: Fortfarande inget svar från Bob Dylan


Vad ska Sara Danius göra nu, tycker du?

– Hon får väl åka till USA och banka på hans dörr! Men det hjälper nog inte. Det finns inget man kan göra. Det här är Dylans sätt att utöva makt. Så länge han inte låtsas om att han fått ett pris har han inga skyldigheter, då är han fortfarande fri. Först när du accepterat gåvan ingår du ett slags avtal med givaren.

Vad vill han säga med den här tystnaden?

– Ungefär "jag bryr mig inte om det här, jag är inte imponerad av ert pris". Ur PR-synpunkt är det helt genialiskt.

Men varför kan han inte bara höra av sig och säga tack?

- För att någonting går sönder kring honom när han får Nobelpriset. Han är redan en ikon, nu rycks han loss ur den konturen, blir profanerad. Då förnimmer han intuitivt att han måste återikonisera sig för att återigen bli intressant.

– Bara det att vi sitter här och försöker tolka hans tystnad gör att han blir en ikon igen.


LÄS MER: Äntligen – nu svarar Robert Zimmerman!


Vad tycker han om Svenska Akademien, egentligen?

– Han måste göra Akademin till småpojkar och småflickor som beundrar honom, de ska bli hans fans. Han visar nu för världen att De Aderton är oviktiga, en hundvalp som gläfser kring hans ben, så liten att han inte ens behöver sjasa bort den.

Kommer han till Stockholm i december?

– När man håller på på det här sättet går man en väldigt skör balansgång. I min bok bjuder Ester Hugo på fest, han besvarar aldrig hennes inbjudan, kommer dit sist av alla – och ignorerar henne sedan totalt!


Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga nyheter!

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.