Augustvinnaren Lena Andersson. Foto: Cornelia NordströmAugustvinnaren Lena Andersson. Foto: Cornelia Nordström
Augustvinnaren Lena Andersson. Foto: Cornelia Nordström
Obesvarade känslor. Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius ... Foto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSENObesvarade känslor. Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius ... Foto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
Obesvarade känslor. Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius ... Foto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
... får ingen kontakt med Nobelpristagaren Bob Dylan. Foto: David Vincent / AP TT NYHETSBYRÅN... får ingen kontakt med Nobelpristagaren Bob Dylan. Foto: David Vincent / AP TT NYHETSBYRÅN
... får ingen kontakt med Nobelpristagaren Bob Dylan. Foto: David Vincent / AP TT NYHETSBYRÅN

"Det här är Dylans sätt att utöva sin makt"

Publicerad

Svenska Akademien har efter fyra dygn gett upp försöken att få tag på årets Nobelpristagare i litteratur.

Expressen Kultur ringde upp Lena Andersson för att få svar på frågan: vad gör man med en man som vägrar erkänna ens existens?

Fyra dygn har passerat sedan Bob Dylan tilldelades Nobelpriset, och den legendariske barden tiger fortfarande. Gunilla Brodrej, redaktör på Expressens kultursida, twittrade i helgen att "Svenska Akademien vaknar upp till ännu en dag som Ester Nilsson. Han har inte sms:at i natt heller."

Tweeten fick enormt gensvar och satte för många fingret på Akademiens dilemma. Vi kontaktade Lena Andersson, författare till romanerna "Egenmäktigt förfarande" och "Utan personligt ansvar" om Ester Nilsson, för att få råd och tröst i krishanteringen runt den ultimata Kulturmannen.

Varför svarar han inte på våra sms?

– Haha, analogin håller inte riktigt. Om Bob Dylan hade hört av sig till Svenska Akademien och bett om ett pris hade det varit en annan sak, men nu har han fått ett pris han aldrig har bett om. Ester Nilsson reagerar ju inte isolerat, hon fick åtminstone en trevare från Hugo Rask om att han var intresserad.

 

LÄS MER: Fortfarande inget svar från Bob Dylan

 

Vad ska Sara Danius göra nu, tycker du?

– Hon får väl åka till USA och banka på hans dörr! Men det hjälper nog inte. Det finns inget man kan göra. Det här är Dylans sätt att utöva makt. Så länge han inte låtsas om att han fått ett pris har han inga skyldigheter, då är han fortfarande fri. Först när du accepterat gåvan ingår du ett slags avtal med givaren.

Vad vill han säga med den här tystnaden?

– Ungefär "jag bryr mig inte om det här, jag är inte imponerad av ert pris". Ur PR-synpunkt är det helt genialiskt.

Men varför kan han inte bara höra av sig och säga tack?

- För att någonting går sönder kring honom när han får Nobelpriset. Han är redan en ikon, nu rycks han loss ur den konturen, blir profanerad. Då förnimmer han intuitivt att han måste återikonisera sig för att återigen bli intressant.

– Bara det att vi sitter här och försöker tolka hans tystnad gör att han blir en ikon igen.

 

LÄS MER: Äntligen – nu svarar Robert Zimmerman!

 

Vad tycker han om Svenska Akademien, egentligen?

– Han måste göra Akademin till småpojkar och småflickor som beundrar honom, de ska bli hans fans. Han visar nu för världen att De Aderton är oviktiga, en hundvalp som gläfser kring hans ben, så liten att han inte ens behöver sjasa bort den.

Kommer han till Stockholm i december?

– När man håller på på det här sättet går man en väldigt skör balansgång. I min bok bjuder Ester Hugo på fest, han besvarar aldrig hennes inbjudan, kommer dit sist av alla – och ignorerar henne sedan totalt!

 

Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga nyheter!

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag