Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det här är årets bästa böcker och julklappar

Julskyltning i centrala Stockholm 2020.
Foto: Anders Wiklund / TT NYHETSBYRÅN

Julen närmar sig, men i år blir den inte som vanligt. Expressens medarbetare ger sina bästa tips på böcker och annat som du kan lägga under granen, eller använda som sällskap under de kalla och mörka dagarna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

JOEL HALLDORF

Joel Halldorf.
Foto: OLLE SPORRONG

Marilynne Robinson ”Jack” 

Den fjärde delen i Robinsons Gilead-serie handlar om den förlorade sonen Jack och hans kamp mot rasism, fördomar och känslan av att höra till de förtappade. Robinson har en unik förmåga att levandegöra eviga frågor om synd och nåd, och hon gör det genom glimrande dialoger och vackert inkännande porträtt. 

Roland Paulsen ”Tänk om”

Om vi nu har det så bra, varför mår vi inte bättre? Sociologen Roland Paulsen ifrågasätter Hans Roslings tes att alla kurvor pekar åt rätt håll. Bokens stora fråga är varför oro så utbrett i moderna, kapitalistiska samhällen – men bara det fascinerande porträttet av Max Weber gör den värd att läsa.  

Erik Varden ”Allt som är värt att minnas”

Ingen röst är mer förrädisk än den som viskar till oss ”Du är ohjälpligt ensam”. Det skriver den norske munkbiskopen Erik Varden i sin bok, som handlar om minne och ensamhet. I corona-karantänens tid är dessa teman mera aktuella än någonsin.  


NINA LEKANDER

Nina Lekander.
Foto: ELISABETH OHLSON WALLIN / NORSTEDTS

Nils Uddenberg ”Ensam med katt”

Uppföljaren till den fina boken ”Gubbe med katt” som skildrade Uddenberg och hans frus liv med hittekatten Kissen. Nu skildras sorgen efter hustruns död och den fortsatta glädjen med kattsällskap i hus såväl som lägenhet.

Ester Blenda Nordström ”Motorcykel genom Sverige”

Här vilar inga ledsamheter vare sig fröken Nordström tar sig fram på motorcykel på 1910-talet eller till häst på Pampas. Storartade och muntra reportage av den karskaske av kvinnor.

PoO Larsson ”Hästar”

En av våra främsta fotografer av framför allt öländska hästar på alvaret samsas med sällan tidigare sedda skisser av självaste Nils Kreuger. Köp två böcker, riv ut valda sidor och rama in.


MARGARETA SÖRENSON

Margareta Sörenson.
Foto: OLLE SPORRONG

Louise Glück ”Vild iris”

Trädgårdens perspektiv på varat. Blommorna som tankar. En var afton blir lagom att läsa. Om Scilla, till exemmpel: ”Inte jag, din idiot, inget själv. Utan vi, vi – vågor av djupblått…” 

Marcel Proust ”Mot Sainte-Beuve”

Solstrålen på balkongen eller, ny favorit, Barometermannen? Ett leende jag inte tänkt på innan. Nytt ljus på Proust i urval och översättning av Jan Stolpe

Theresa Benér ”Europeisk scenkonst. Peter Brook” 

Känslig genomgång av Peter Brooks arbete, kanske den mest inflytelserika teatermannen under 1900-talet. Bokslut, måhända, inte bara för honom utan för en epok inom scenkonsten.  


HELENA GRANSTRÖM

Helena Granström.
Foto: OLLE SPORRONG

Andreas Malm ”Corona, climate, chronic emergency” 

Årets julklapp till alla som någon gång tänkt tanken ”Hoppas att coronakrisen snart är över så att vi kan börja leva som vanligt igen”. Andreas Malm är en av vår tids mest relevanta tänkare, men inte bara det: Han är också en stilist vars sympatiskt respektlösa språkkonst förmår göra till och med beskrivningen av kopplingarna mellan avskogning, uppvärmning, kokta myrkotteungar och utegångsförbud till njutbar läsning. 

Marcus du Sautoy, ”De skapande maskinerna. Hur AI lär sig koda mänsklig kreativitet” 

När vi redan överlåtit mänskliga fenomen som lyssnande, närhet och tänkande på maskiner, är frågan hur vi ska se på kreativitet: Är genuin skaparkraft något som är förbehållet levande varelser? Den brittiske matematikern Marcus du Sautoy ägnar en läsvärd bok åt frågan – och ger samtidigt en rik och levande beskrivning av det matematiska arbetet som en i djupaste mening kreativ process.

Sabine Hossenfelder, ”Lost in math. How beauty leads physics astray” 

Medan världen omväxlande brinner, översvämmas, torkar ut, bemängs med robotar och överlöps av dödliga mikrober, kan man alltid fundera på hur den bäst ska beskrivas på subatomär nivå. Fysikers föreställning har länge varit att en slutgiltig teori ska vara inte bara allmängiltig, utan också vacker. Men vad finns det egentligen, frågar partikelfysikern Sabine Hossenfelder, för skäl att tro att vår evolutionärt formade uppfattning om skönhet ska ha någon som helst bäring på materiens innersta? Att läsa en populärvetenskaplig bok med denna grad av skärpa och frustrerad indignation är inte bara ovanligt, utan oerhört uppiggande.


ELIN GRELSSON ALMESTAD

Elin Grelsson Almestad.
Foto: MATILDA RAHM / ATLAS

Dasa Drndic ”Sonnenschein. Bakom alla namn döljer sig en historia”

Med utgångspunkt i en familj i den italienska gränsstaden Gorizia berättar Drndic en vittnesskildring som spänner från första världskrigets början till de norska ”tyskungarna”. Både offer, bödlar och de som blundade för Förintelsen får plats i Drndic mästerverk.

Donia Saleh ”Ya Leila”

Rapp och varm debutroman med stor språkglädje, om vänskap och tillhörighet. 

Valeria Luiselli ”De förlorade barnen. Ett arkiv”

En bred, referensrik, mörk men humoristisk road movie genom ett USA – och i förlängningen en hel västvärld – som gör skillnad på barn och barn. 


PETER FRÖBERG IDLING

Peter Fröberg Idling.
Foto: ANN JONASSON

 Maggie O’Farrell ”Hamnet”

1596 dog William Shakespeares ende son, 11 år gammal. I ett utsökt gestaltat 1500-tal gör Maggie O’Farrell honom åter levande. Men varken de historiska miljöerna eller Shakespeare är egentliga viktiga – romanens storhet är de tidlösa människoödena, den ohanterliga sorgen efter ett älskat barn.

Hilary Mantel ”Spegeln och ljuset”

Det finns många skäl att läsa Hilary Mantels okonventionella och enastående iscensättning av Thomas Cromwells uppgång och fall. Men bara hur hon, trots att de tre delarna sammanlagda går lös på 2 000 sidor, oavbrutet förmår överraska i valet av enskildheter, vilken väg ett samtal ska ta, i hur hon fångar väderlekens subtila skiftningar, är skäl nog.

John Fowles ”Den franske löjtnantens kvinna”

Kan det bli mer postmodernt än när författaren kliver in i berättelsen, för att kritisera postmodernismen? En välkommen återutgivning av John Fowles mästerverk; såväl fängslande, klassisk viktoriansk roman som ett spänstigt metalitterärt experiment.


SARA BERG

Sara Berg.
Foto: MIRIAM PREIS

Gianfranco Calligarich ”Den sista sommaren”

Som en blandning mellan ”Call me by your name” och Hemingways ”En fest för livet”, fast i Rom och på 70-talet. Italiensk kultbok från 1973, nu översatt till svenska.

Erik Lindman Mata ”Pur”

Denna poesidebut är en sorgebearbetning, en minnesbok, ett avskedsbrev till en död flickvän. Starkast är sidorna med bara några få ord, som ”kläder hur länge luktar dom”.

Coco Moodysson ”Mörkt album”

En serieroman om det mörka i livet: depression, existentiell kris, skrivkramp, Flashback och mord. Men också en berättelse om att aldrig någonsin ge upp.


JOJJE OLSSON

Jojje Olsson.
Foto: MELA PAN / HISTORISKA MEDIA

Antony Dapiran ”City on fire. The fight for Hong Kong”

Utvecklingen i Hongkong är en av de senaste årens viktigaste händelser. En av de bästa böckerna att skildra detta är skriven av en australiensisk advokat som bott 20 år i staden. Dapiran har skådat rörelsen på nära håll, och skriver om allt från den psykologiska effekten av tårgas till olika kreativa vis att demonstrera på mot världens största diktatur. Boken, som kom ut i våras, innehåller såväl historisk bakgrund som en rad förutsägelser som tyvärr visar sig stämma, då Pekings grepp kring vad som en gång kallades för Asiens fria stad hårdnar.

Yan Lianke ”Three brothers. Memories of my family”

Allt medan klimatet för författare i Kina försämras, så tillåts Yan Lianke av någon anledning att fortsätta skriva sina satiriska samhällsskildringar. I år släppte han en memoar om uppväxten i den fattiga provinsen Henan under den tumultartade kulturrevolutionen, och sitt beslut att bli en del av Kinas militär för att kunna försörja sin familj. Det finns ingen bättre författare att läsa för att förstå Kinas modern politiska historia genom skönlitteratur.

Keith Lowe ”Savage continent”

I tider som präglas av motgångar och osäkerhet, är det alltid nyttigt att komma ihåg att vår omgivning tidigare sett mycket värre ut. Även i vår närtid. Lowes bok om Europa efter andra världskriget skildrar en raserad kontinent, där hämndaktioner på etniska grunder eller mot överlevande soldater var vanliga. Ekonomin låg i spillror, svält och moraliskt förfall bredde ut sig. Snart delades kontinenten dessutom av en järnridå. Om vi kunde komma tillbaka efter detta, så är covid-19 ingen match.


PETER CORNELL

Peter Cornell.
Foto: Ylwa Yngvesson

Utställningskatalog av Moderna museet och Fondation Giacometti ”Alberto Giacometti. Ansikte mot ansikte” 

En tröst i de inställda utställningarnas tid. Uppslagsrika perspektiv, textutdrag och intervjuer blandas med ett utmärkt bildmaterial.

Katarina Frostenson ”F”

Ett jag och ett du, ett helvetiskt år på vackraste prosa. Går den att läsa som en roman eller infiltreras den ohjälpligt av ett yttre tumult? Ren litteratur, dokument, partsinlaga? Kanske är den allt samtidigt.

Alf van der Hagen ”Suzanne Brøgger. Samtalsmemoarer”

Ett alltigenom levande samtal från upprorets ”Crème fraîche” till nuets stilla liv på landet. Mod, klokhet och livskonst – på en gång biografi och tidsbild.


MAGNUS FLORIN

Magnus Florin.
Foto: OLLE SPORRONG

Elisabet Haglund ”Moln i konsten”

Moln är luft och vatten, våld och frid, blå dunster och Gud. Från Giotto och Masaccio till Turner och Karin Mamma Andersson.

Alice Notley ”Vissa magiska handlingar” 

Poesi som rubbar pyramidens stenar. Koncis, böjlig, attackerande, flödande, förnekande, omslutande. I Marie Silkebergs tolkning.

Albert Camus ”Anteckningar III”

Tänkt, läst, hört och sett åren före bilkraschen strax efter nyåret 1960. ”Nobel. Känner mig underligt nedslagen och vemodig. Den sanna äran upplevde jag som fattig, blottställd 20-åring. Min mor.” Översatt av Jan Stolpe och Anna Säflund-Örstadius.


AXEL ENGLUND 

Axel Englund.
Foto: Stockholms universitet.

Terézia Mora ”Aliens”

Efter romanen ”Monstret” fortsätter Terézia Mora att utforska kärlek och förhållanden i samtiden, här med tio lågmälda noveller om det smärtsamma främlingskap som döljer sig i närhetens mitt. 

Anna Greta Wide ”Sedan kan allting hända. Efterlämnade dikter”

Årets två samlingsvolymer med Wides poesi är båda betydande litteraturhändelser, men på mig gör den andra – de outgivna dikterna – starkast intryck. Sökande, rytmiskt strama dikter om andens oro och törst, kreativt kurerade av Dick Claésson.

Paul Celan ”Det sena verket”

100 år efter Celans födelse görs hans diktargärning tillgänglig för svenska läsare i sin helhet. Den här volymen innehåller den senare delen: låt inte mastodontformatet lura till snabbläsning, med en noggrant läst dikt om dagen räcker boken en bra bit in på 2022.


ARON LUND

Lydia Sandgren ”Samlade verk”

Våldsamt hyllad och Augustprisbelönad debut som en och annan kritiker ändå envist vägrade jubla över. Nå, smaken är ju som baken: det är bara skit i mittfåran. Efter att själv ha kontrollerat saken kan jag i alla fall rapportera att ”Samlade verk” var en riktig läsfest och att sjuhundra sidor var alldeles för snålt tilltaget.

Carl-Henning Wijkmark ”Dressinen”

Nyligen bortgångne Carl-Henning Wijkmarks Dressinen (1983) är en stor europeisk roman. Med imperieåldern och det första världskrigets blodbad som fond ger sig en jesuit och tre apor ut på en säregen seglats genom idéhistorien, med kurs på själva människogåtan: natur eller kultur? Läs och få ett minne för livet.

Magnus Dahlström ”Förhör”

Gäckande skuggspel i glåmig polismyndighetsmiljö, komplett med grönbladiga krukväxter och kexsmuliga fikarumsbord. Dels en dunkel dröm om sanningssökande och overklighet, med diffusa stråk av svart humor, och dels en surrealistiskt repetitiv, mycket effektiv thriller.


PHILIP WARKANDER

Philip Warkander.
Foto: OLLE SPORRONG

Lydia Sandgren ”Samlade verk”

Jag har bott i Majorna och jag hatade det. Ändå var detta verk som en storslagen och egensinnigt konstruerad katedral, som jag gärna förlorade mig i. Långt efter det att jag slutat läsa, återvände jag till boken i tankarna. 

Tomas Falmer & Philip Warkander ”Sätt att se – en guide till Capri och till livet”

Det må vara egenkärt så det förslår, men jag är väldigt glad i den bok jag och min make gjort, som bör läsas som ett förslag på hur den trötta reseguidesgenren bör utmanas och utvecklas. En esoterisk bok om både en förförisk medelhavsö och om livet i sig. 

Hanna Nordenhök ”Caesaria”

En djupt drabbande och stilistiskt stram bok som inte lämnade mig någon ro. Både berättelse och språk förmedlar en historia om kärvhet, brist och uthållighet som imponerar stort. 


DAN HALLEMAR

Dan Hallemar.
Foto: OLLE SPORRONG

Per Olov Enquist Nyutgåvorna 

P O Enquist dog våren 2020. De flesta av hans verk finns ni i fina nyutgåvor. Man kan läsa vilken som helst av dem, men kanske ska man ändå viga en stund i jul åt ”Nedstörtad ängel” , skriven på randen till undergången, i sprickan där som bekant ljuset sipprar in.

Mattias Alkberg ”Med rätt att dö”

Livet behöver en Mattias Alkberg, musikern och poeten. Han skildrar det obegripliga i så mycket omkring en, han vrider på verkligheten och betraktar den som något främmande, och ser samtidigt sin egen spegelbild i den, som någon som går omkring där inne och försöker hitta rätt, eller i alla fall hitta. 

Bokbörsen, marknadsplats

Det finns inga böcker som inte finns på bokborsen.se. Och när man har beställt dem så kommer de inte sällan hem inslagna i tidningspapper och med ett dussin frimärken på kuvertet. Bokbörsen är den finaste platsen på internet för alla oss som en gång i tiden vandrade från antikvariat till antikvariat i staden.MARIA EDSTRÖM

Maria Edström.
Foto: OLLE SPORRONG

Magnus Dahlström ”Förhör”

Häxmästaren Dahlström skriver på sin avklarnade och precisa prosa om en civil utredare på en polismyndighet. Djävulskt bra om sanning, rättssäkerhet och det oberäkneliga djuret människa.

Dubravka Ugrešić ”Räven”

Kroatiska Ugrešić cirklar runt räven - författarens totemdjur - i sitt essäistiska sökande i hur en berättelse blir till. Tänk er en öst-europeisk bildad Rachel Cusk i en politiskt och historiskt sönderfallande värld.

Marlen Haushofer ”Väggen”

Haushofers hänförande och hemska klassiker om en genomskinlig vägg som stänger in en kvinna, en katt, en hund och en ko i ensam kamp i ett bergslandskap kan läsas som en suggestiv saga men öppnar sig för hur många tolkningar som helst. Pandemin? Javisst – men det är bara en läsart av många...


Therese Uddenfeldt

Therese Uddenfeldt.
Foto: EMIL MALMBORG / BONNIERS

José Saramago ”Blindheten”

”Blindheten” är en roman om en pandemi. Fall efter fall av plötslig blindhet upptäcks i en stad och snart är alla (utom en!) blinda. Det dröjer inte många dagar innan fullskaligt kaos råder.  Alla – gammal som ung – måste börja om på nytt då den allra enklaste vanan är nästintill omöjlig att utföra. Att följa de förblindades process i denna oerhört symboliska roman är rafflande. 

Barbara Kingsolver ”Flight behaviour” 

Jag är inte vidare förtjust i författaruppläsningar, men Barbara Kingsolver har inte bara en skådespelares inlevelseförmåga – hon gör till och med röster. ”Flight behaviour” är i vilket fall en direkt njutbar roman om klimatförändringen. Den unga, olyckliga och fattiga tvåbarnsmamman Dellarobia är på väg genom skogen för att träffa sin älskare när hon ser ett magiskt sken lysa upp dalgången. Det är dock inget mirakel – det är miljoner monarkfjärilar som är på ett ställe de inte borde vara på. Och de förändrar Dellarobias liv på sätt hon aldrig hade kunnat förutse.  

Laurent Binet ”Språkets sjunde funktion” 

En satirisk deckare om… filosofi, lingvistik och poststrukturalismen. Det är underhållande, spännande, knasigt, lökigt, ja – vad är det man brukar säga? Halsbrytande. Jag har väldigt roligt.


Ända fram till jul publicerar Expressens kultursida tips på julklappar och böcker från sina medarbetare.