Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det hade blivit roligare om barnen skött snacket

Ur "Bon" i SVT. Foto: SVT
Foto: FOAD BAGHLANIAN / FOAD BAGHLANIAN/ATLAS FÖRLAG

Den muntra muppen Bon laggar mat i Barnkanalen.

Martina Montelius saknar en viktig ingrediens.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

TV | RECENSION. Konstnärerna och musikerna Daniel Westlund och Lars Arrhenius samt musikproducenten Carl Michael Herlöfsson gjorde sig berömda med "Showtajm" på SVT – ett knasigt, musikaliskt humorprogram för barn, som sannolikt även uppskattats av barnens vuxna anförvanter. 

Samma trio har skapat "Bon", som nu är inne på sin andra säsong. Bon är en munter muppfigur som i säsong 2, nu tillgängligt på SVT Play, i treminuterssnuttar lagar mat från alla världens hörn. Eller: han leker att han lagar mat. Hela tiden tokar han till det, och redan sommaren 2016 blev föräldrar indignerade när tillagningen av den skotska rätten haggis genomfördes med hjälp av en kondom. 

Tokige kocken

Den tokige kocken ritar också hår på Mona-Lisas bröst för att illustrera sydländsk kroppsbehåring, påstår att tacons innehåll bäst blandas i en sombrero, kastar pizzadeg omkring sig och så vidare i samma infallsbesprutade anda. Här sållas inte bland idéerna, och manuset är ungefär i nivå med en genomsnittlig youtubers improvisationer. Med all säkerhet hade det blivit ett avsevärt roligare program om barn fått sköta snacket. 

 

 

Att leka är nämligen en konst, liksom att ge efter för infall. När vuxna ska försöka slappna av och verkligen skoja till det blir det lätt som på minigympan för ettåringar i lokala idrottshallar världen över: pappor som går runt och leker elefant samtidigt som de diskret kollar sms och försöker ignorera pungklådan, och mammor som vaggar tillkämpat ystert till “Lilla snigel” medan kallsvetten stiger innanför mjukisbyxorna. Ja, det blir krystat, helt enkelt, och stundtals tycker jag synd om själva dockan som ska föreställa Bon. 

Ett riktigt manus

Dockor har rätt att lekas med av folk som ärligen tycker att det är roligt! Alternativet är att gänget bakom programmet höjer verkshöjden några snäpp. Kanske med hjälp av en riktig manusförfattare? Helst Staffan Westerberg. Så finge de fnoskiga matäventyren en vild och känslig själ som grundingrediens. 

 

TV

Bon

Av Lars Arrhenius, Carl-Michael Herlöfsson, Daniel Westlund

Toadstools

SVT, Barnkanalen

Martina Montelius är författare och kritiker på Expressens kultursida.

Lyssna på podcasten Lunch med Montelius. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!