Foto: MIRIAM PREISFoto: MIRIAM PREIS
 Foto: MIRIAM PREIS

Det går helt enkelt inte att fantisera ihop det här

Publicerad

Malmö dockteaters nya pjäs handlar om det sociala samspelet. 

Sara Berg ser en föreställning om hur vi hittar ett sätt att samverka.  

TEATER | RECENSION. Det första som händer i "Det nya riket" på Malmö dockteater är att vi får tjuvlyssna på en lätt parodisk terapisession. Klienten är dockan Tove, döpt efter dramatikern och skådespelaren Tove Olsson. Sedan är den i gång, denna dokumentära teater, där ett tiotal handhållna dockor delar med sig av sina liv på en liten källarscen, där all rekvisita byggts i bäbisstorlek.

Samtliga karaktärer är baserade på verkliga personer, med verkliga berättelser, vilka på något vis kretsar kring migration, moral och medmänsklighet. Replikerna bygger på autentiska samtal, inspelade öppet eller i smyg.

 

LÄS MER – Sara Berg ser "Skvalpet" på Malmö dockteater

 

Vad är poängen med dockor då? Just här kanske att de så tydligt är marionetter i ett samhälle som tror på regler och lagar och sällan accepterar undantag. Och med pjäsen? Mest av allt är den en terapeutisk resa genom en värld som vi har alldeles för lite kontroll över, men som vi gör vårt bästa för att förbättra.

Givetvis är det de allvarliga delarna som berör mest. Deportationen av den afghanska flyktingpojken Ali, neurokirurgen Ammar som förlorade hela sin familj i båtolyckan utanför Lampedusa och medborgarmötet angående byggandet av bostäder för personer som fått uppehållstillstånd.

Rasistiska undertoner

Det sistnämnda är även det enda tillfälle där dockorna får en paus och de tre skådespelarna, utöver Tove Olsson även Martin Pareto och Jonatan Rodriguez, förvandlas till en kommunpanel som gör sitt bästa för att lugna oroade grannar som kastar ur sig frågor med rasistiska undertoner.

Och det är väl just för att allting faktiskt är äkta och på riktigt som det känns. Som när Migrationsverkets handläggare Emilia sitter vid sitt dockskrivbord och jämför uppehållstillstånd kontra avslag med att välja mellan apelsin- och äppeljuice. You can't make this shit up.

 

LÄS MER – Sara Berg ser "Golen" på Malmö dockteater

 

När det en dryg timme in i föreställningen är dags för paus, inser jag att jag fortfarande inte riktigt vet vad den handlar om. Det finns dock ett par övergripande teman, som så småningom visar sig ringa in den episodiska berättelsen.

Det ena är Toves rädsla för vatten med tillhörande kbt-behandling, det andra är flyktingar. Men i övrigt är denna samtidsskildring lika spretig som det riktiga livet, lika allvarlig och banal.

 

Teater

Det nya riket

Av Tove Olsson

Regi och scenografi Erik Holmström

Dockmakare Jenny Bjärkstedt

Malmö Dockteater, Malmö

Speltid 2.20 t.

 

Sara Berg är kritiker på Expressens och Kvällspostens kultursida.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag