Utan filter. Landsbygden har blivit en retreat för instagrammande storstadsbor, skriver Elin Grelsson Almestad. Foto: Johanna LundholmUtan filter. Landsbygden har blivit en retreat för instagrammande storstadsbor, skriver Elin Grelsson Almestad. Foto: Johanna Lundholm
Utan filter. Landsbygden har blivit en retreat för instagrammande storstadsbor, skriver Elin Grelsson Almestad. Foto: Johanna Lundholm
Elin Grelsson Almestad är skribent och författare. Foto: Matilda RahmElin Grelsson Almestad är skribent och författare. Foto: Matilda Rahm
Elin Grelsson Almestad är skribent och författare. Foto: Matilda Rahm
Landsbygdsmys. Foto: Axel ÖbergLandsbygdsmys. Foto: Axel Öberg

Landsbygdsmys.

 Foto: Axel Öberg

"Det finns inget enkelt med livet på landet"

Publicerad

Landsbygden har reducerats till ett ställe som ska säljas till storstadsbor.

Elin Grelsson Almestad om det skitiga och slitsamma som inte ryms på Instagram. 

Det var efter att jag flyttat söderut från Jämtland och ännu mer när jag slutligen hamnat i Stockholm som ordet började dyka upp med jämna mellanrum: lantställe. Så fort det blev semester eller midsommar skulle alla som hade möjlighet och kontakter dit, till "lantstället" eller kort och gott "landet".

Uppvuxen på landsbygden undrade jag länge vad ordet "lantställe" innehöll.

Efter några års efterforskningar visade det sig dock att lantställe inte var något enhetligt begrepp. Det innefattade allt från nybyggda, året-runt-preppade hus i Båstad eller skånska småstäder, fallfärdiga torp som ärvts av släktingar, upprustade skärgårdshus, stugor i Hälsingland och småhus i öländska semesterbyar.

 

Det enda som dessa lantställen hade gemensamt var egentligen en sak: de var inte belägna i en större stad.

"Landet" kunde betyda allt från en liten skärgårdsö till en mindre centralort - det enda som var säkert var att de låg på ett visst avstånd från storstaden och på så vis innebar en tillflykt från den stressade vardagen.

Begrepp som "lantställe" och "landet" är talande för den urbana blicken på landsbygden. Det spelar inte så stor roll var det ligger, om det är ett hus eller torp, utan är framför allt en plats att projicera sina drömmar om avkoppling och det långsamma livet på.

I en text i Gefle Dagblad berättar forskaren Bjørn Egil Flø om hur den norska landsbygden alltmer anpassas efter drömmen om det rurala snarare än de boendes verklighet. Bygden, bygdekulturen och det liv människor på landet lever skall säljas för konsumtion. Gamla fallfärdiga lador får inte rivas eftersom det kan skada varumärket av autenticitet och charm och landsbygdens egenvärde blir alltmer beroende efter hur insäljande och romantisk den är.

 

Liknande romantisering ägnar sig Jonas Mosskin åt i en text i DN Kultur (13/6) om hur vi alla borde leva mer som lantisar. Mosskin, som under barnåren bodde i samma by som jag, minns hur det på Rödön fanns tid för grannar att bara komma förbi och småprata i varandras kök i timmar medan konsumtion var ett avlägset intresse.

Vad Mosskin verkar ha glömt i ett nostalgiskt skimmer är allt det andra som kommer med landsbygdslivet.

Det må vara stressigt i en storstad, men minst lika stressigt är det den morgon då du vaknar och skitbrunnen har svämmat över. När du ska ut och resa tvingas du tråckla ihop minskade tåganslutningar. Mitt i vintern slutar värmepannan fungera.


Landsbygdslivet är varken enkelt eller vackert alla gånger.

"Många av landsbygdsmigranterna är okunniga om lantbrukets och landsbygdens realiteter. Det kommer som en chock för dem att den rena och gröna idyllen kan vara bullrig, skitig och brutal, och stundtals luktar det också illa", skriver Bjørn Egil Flø om de urbana medelklassnorskar som köper hus på landet för att förverkliga sina downshiftingdrömmar.

Lantstället är en plats för mindfulness, filtrerade instagrambilder på jordgubbar i solnedgång och drömmen om ett enklare liv. Men när storstadsborna lämnat det så kallade "landet" för säsongen återstår det hårda livet av praktiska bekymmer, bristande service och kommunikationer och samma sorts slitsamma vardag som i staden.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Elin Grelsson Almestad
Elin Grelsson Almestad
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag