Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det finns bara ett rimligt beslut om hockey-VM

HJÄRTLIGT MÖTE. Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko och IIHF:s ordförande René Fasel.
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN
Jesper Bengtsson, ordförande Svenska Pen.
Foto: ÅSE BENGTSSON HELIN

Massgripanden och grovt våld mot fredliga demonstranter i Belarus har chockat en hel värld. 

Jesper Bengtsson tycker att det är en skandal att hockey-VM inte redan har flyttats från diktaturen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Om några veckor ska Internationella hockeyförbundet, IIHF, ta beslut om Belarus ska fråntas rollen som arrangör av vårens ishockey-VM. 

Det svenska förbundet är skeptiskt till att det går att arrangera VM i Belarus, men häromdagen reste IIHF:s ordförande René Fasel till Minsk, där han under varma former träffade Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko. Och trots enorma påtryckningar har IIHF inte gett någon respons som pekar på att de kommer att förorda att VM flyttas.

Det är förstås fullständigt oacceptabelt. Att frågan inte redan är avgjord är inget mindre än en skandal. 

Ett VM i Belarus? Nu? 

Det är som om Egyptens president Mubarak skulle fått äran att stå som värd för fotbolls-VM mitt under den arabiska våren för tio år sedan.

Presidentvalet den 9 augusti var uppenbart riggat, som alla val de senaste 25 åren. Den här gången såg Lukasjenko till att få 80 procent av rösterna. Sedan dess har människor protesterat på gatorna, och inte bara i huvudstaden Minsk. Över hela landet har protesterna bara fortsatt. Och fortsatt. Den stora rörelsen har inte gått att stoppa. 

Det har inte hindrat Lukasjenko från att försöka.

Rapporter om massgripanden och grovt våld mot fredliga demonstranter har chockat en hel värld, men trots att våldet fortsätter är det i dag alltför tyst om det som händer i Belarus. På senare tid har flera kulturpersonligheter gripits antingen i sina hem, på arbetet eller ute på gatorna.

Kommentarerna från hockey-Sverige har mest handlat om pandemin.

Och det handlar inte bara om människor i Belarus. I senaste numret av PEN/Opp skriver den tidigare ambassadören i Belarus, Stefan Erikson att vad ”som sker i Belarus handlar också om oss: sönderslagna förhoppningar för belarusierna vore ett stort bakslag för demokratin i Europa och världen.” 

Det står och väger, som man brukar säga i ovissa matcher i exempelvis ishockey, och ett hockey-VM skulle förstås utnyttjas maximalt i Lukasjenkos propaganda. Även det visade René Fasels besök häromdagen. Bilderna när Lukasjenko omfamnade honom kablades ut direkt av regimtrogna medier. Ingen skulle undgå värmen mellan internationella hockeyförbundet och presidenten.

Det finns bara ett rimligt beslut att fatta. Flytta hockey-VM från Belarus. Ge hela värdskapet till Lettland, som delar arrangemanget med Belarus, eller koppla på ett annat land. Danmark har flaggat för att de kan ta på sig en sådan uppgift.

Och låt det bli tydligt att det handlar om demokratin och det brutala våldet. Kommentarerna från hockey-Sverige har mest handlat om pandemin. Att Lukasjenko inte verkar ta den på allvar. Risken att svenska hockeyspelare smittas är för stor.

Det är också allvarligt. Men låt inte presidenten komma undan så lätt. 


Av Jesper Bengtsson

Jesper Bengtsson är ordförande för Svenska Pen och förlagschef på Atlas.


Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=76834&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.