Christian Kracht. Foto: Frauke Finsterwalder
Christian Kracht. Foto: Frauke Finsterwalder

Det enväldiga örådet

Publicerad

Christian Krachts roman "Imperium" bygger på en sann story om en Hitler i Söderhavet. Nils Schwartz har läst.

På den lilla ön Kabakon i den dåvarande tyska kolonin Bismarckarkipelagen (numera Papua Nya Guinea) i Stilla havet levde i början av förra seklet en fanatiker vid namn August Engelhardt, en märklig hybrid av Hitler, Jesus och sekteristisk tokstolle. Hans stora idé var den så kallade kokovorismen - övertygelsen om att det går att uppnå en högre form av mänsklighet genom att enbart livnära sig på kokosnötter, den frukt som växer närmast solen.

Med denna historiskt existerande figur i centrum har den schweiziske författaren Christian Kracht diktat ihop en roman som inte utan anledning heter "Imperium". Därmed inte sagt att det antikolonialistiska budskapet skrivs läsaren på näsan - den sensmoral som går att extrahera ur romanen är inte alldeles självklar, vilket har fått vissa tyskspråkiga kritiker att ana en böjelse högerut.

 

Samma anklagelse riktades också mot Krachts förra roman "Jag kommer att vara här i solsken och skugga"- även den översatt till svenska - där han gör ett slags bisarr kontrafaktisk omskrivning av 1900-talshistorien, med utgångspunkt i att leninismen har erövrat världsherraväldet.

I "Imperium" har han dock ställt ner båda fötterna på jorden och lyft upp huvudet i det skarpa solskenet, när han berättar om den alltmer patetiska och patologiska kokosätaren på den ensliga ön i Söderhavsparadiset, dit något hundratal proselyter söker sig - lockade av reportage och Engelhardts agitatoriska skrifter - bara för att gå under eller skickas tillbaka till Tyskland.

 

Christian Kracht brukar avfärda kritik med att han bara skriver underhållningslitteratur. Men jag ser hur många bottnar som helst i "Imperium". På ytan är romanen ett förlöjligande av de dåvarande tyska ambitionerna att kapa åt sig sin beskärda del av det imperialistiska smörgårdsbordet - då dög en aldrig så oansenlig ögrupp i Söderhavet, om så styrt av Pippi Långstrumps pappa. Men likt ringar på Stilla havets vatten vidgar sig betydelsemönstret under läsandets gång.

Nudisten och vegetarianen Engelhardt är i sin långsamt ruttnande isolering en misslyckad kollega till den österrikiska korpral som valde en annan väg - världskriget.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag