Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det behöver inte vara fel med feel good

Foto: Sören Vilks.
Alexander Karim och Sofia Ledarp.
Foto: Sören Vilks
Foto: Sören Vilks
Sofia Ledarp och Alexander Karim.
Foto: Sören Vilks
Foto: © Sören Vilks.Detta fält får inte ändras eller r

Kulturhuset Stadsteatern spelar "Shakespeare in love".

Gunilla Brodrej glömmer världen utanför en liten stund.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MUSIKAL | RECENSION. Jamen det här var gulligt. Underhållande. Charmigt. Trevligt. Småroligt. Sympatiskt. Och några andra uppskattande men ändå inte överdrivet hänryckta adjektiv som jag kan komma på. Teater behöver ju heller inte alltid vara fantastiskt. Ibland kan det räcka med spelglädje, enkla skämt, bra tajming och lustiga utstyrslar. Mycket folk på scen. Festlig och stämningsskapande teatermusik. Teatersällskapet på The Rose som repeterar Shakespeares framväxande pjäs "Romeo och Julia" är ett gäng fjollor anförda av Dan Ekborg. Han levererar varenda replik med en så komisk precision att man bara måste skratta. Över huvud taget läggs det mer krut på de fjädrande hannarna än det centrala kärleksparet Will Shakespeare (Alexander Karim) och Viola de Lessep (Sofia Ledarp). Annsofi Nyberg har gått i gång på alla cylindrar när hon skapat kostym, särskilt för de sprättiga skådismännen, när de ska spela ammor och mammor. Roger Lybeck skojar koreografiskt. Men om man ska vara lite kritisk här så saknas lite av den smarta elegans som präglar filmen med samma namn från 1998. Filmen, och pjäsen, är  fullkomligt tryfferad av minnesvärda Shakespeare-citat. Nog skulle regissören Ronny Danielsson kunna skapat en större förhöjning kring dessa. Sofia Ledarp och Alexander Karim gör sitt bästa, liksom Shebly Niavarani, men ibland ekar det ödsligt kring Calle Norléns översättning. Martin Östergrens och Mathias Venges musik fyller i. Lite synd att det är förinspelat i stället för live. 

Mot alla odds

I sina finaste stunder är "Shakespeare in love" en hyllning till teatern som får mig att tänka på det kämpande amatörteatersällskapet i "Fanny och Alexander". Minns Oscar Ekdahls (Allan Edwalls) underbara tal till sin brokiga ensemble. Det handlar om att mot alla odds, till varje pris, spela teater. 

Glömma världen utanför. Om än för en liten stund. Och det är ju ett rimligt sätt att runda av spelsäsongen innan Stadsteatern stänger för ombyggnad.


MUSIKAL

Shakespeare in love

Filmmanus av Marc Norman och Tom Stoppard

Scenversion Lee Hall

Översättning Calle Norlén

Regi Ronny Danielsson

Komposition Martin Östergren och Mathias Venge

Koreografi Roger Lybeck

Scenografi Lars Östbergh

Kostym Annsofi Nyberg

Mask Katrin Wahlberg

Ljus Fredrik Jönsson

Ljud Petter Samuelsson

Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

Speltid 3 t.

Gunilla Brodrej är kritiker på Expressens kultursida och scenkonstredaktör.