"Det är jag som är muslimen 2.0"

Skribenten och debattören Alen Musaefendic.
Foto: Privat
Författaren Sami Said.
Foto: Viktor Gårdsäter
Miljöpartisten Yasri Khan fick kritik när han vägrade ta en kvinnlig reporter i hand.

Författaren Sami Said skrev en dräpande artikel om jakten på den perfekta muslimen.

Alen Musaefendic svarar på hans anrop och berättar om hur han själv misslyckats.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Hej Sami, jag är "muslimen 2.0". Ja, vi finns. Att du inte har lagt märke till oss är inte så konstigt. Det är själva poängen. Min konstitution är kodad precis som en kameleonts. Fortfarande svettig efter ett crossfit-pass sitter jag i Sturegallerian och dricker min cappuccino. En äldre svensk dam har precis bett mig att vakta hennes väska medan hon går på toaletten. Det är integration min vän. Dessutom är jag liberal.

Vad du ser är en prototyp som 15 år av bibelbälte (Småland), Handels och näringsliv har mejslat fram. Islamhalten har sjunkit till det socialt acceptabla 13 procent. Jag har skurit ner på moskébesöken, då dessa enligt terrorexperten Magnus Ranstorp är ett ofelbart tecken på extremism. Under ramadan fastar jag enbart mellan frukost och lunch. Jag funderar på att äta fläsk, som Riche dukar fram ganska snyggt, men kan inte. Där ligger grisen i fettet och grymtar. Det enda jag ser är Gud och jag vid himmelens port: Han beordrar att känna på min andedräkt.


LÄS MER: "Jag väntar – när kommer muslim 2.0?"

Äger Stureplan

Du hade rätt. Måndag till fredag äger jag Stureplan. På helgerna äger jag Söder. Lördagen inleds på Café rival. Jag träffar mina bosnier, alla framgångsrika, alla snygga, alla muslimer 2.0. Alla beställer var sin cappuccino, vi diskuterar en pjäs. Vi drar mot Slussen. På vägen inhandlar jag hallon för 400 kronor hektot, oförskämt ekologiska. Vi fortsätter uppför och sedan nedför Götgatan. Söderbokhandeln ligger till vänster, vi hoppar in. Jag bläddrar i Foucault, expediten säger att Åsa Linderborg bläddrat i samma bok, så sent som i går. Jag är i lejonkulan, och ändå så trygg. Jag säger saker som "Allting är inte Amerikas fel", eller, "Den där Chomsky är ganska överskattad". Vi fortsätter ner mot Stockholmsmoskén, går förbi utan att säga hej. Det är till biograf Victoria vi ska, för att se en alternativfilm vars titel är haram nog för en garanterad plats i helvetet.

Ivar Arpi och jag är mer än bara Facebook-vänner. Det är en virtuell bromance. Han lajkar mina grejer, jag lajkar hans. Men sedan händer något. Buggar i systemet. Både Ivar och jag inser, till vår stora förvåning, att jag inte är perfekt.

Jag börjar protestera, och Ivar tar bort mig som vän. Det blir för mycket islam för min smak. Islam hit och islam dit. Borgarna är först besvikna på mig, sedan rentav misstänksamma.


LÄS MER: "Jag fann skönheten och ljuset i Islam"

Anti-muslimska muslimer

Sami, den godtagbara islamhalten är alltså inte 15 procent, den är snarare negativ. Vad de vill ha är en anti-muslimsk muslim, någon vars islamkritik är i paritet med Sverigedemokraternas. Sådant ger skäl till bokkontrakt. Hen ska vara iranier eller kurd, traumatiserad och mycket, mycket arg. Eller (mycket populär kategori), ex-muslim som har sett islam från insidan och brinner för sanningen. Hen ska inte ge publiken vad den vill ha, publiken ska överträffas. Gemensamt för alla är att de framhäver det egna modet lika mycket som de egna erfarenheterna, ser dolda agendor, kallar en spade för en spade och är älskade av borgerligheten.

Sami, jag är T-850 Terminator, de är T-1000, flytande metall, oförstörbara. De är framtiden, jag är redan förlegad.


LÄS MER: "Jag måste kunna kritisera islamism"


Alen Musaefendic

Kulturen@expressen.se

Alen Musaefendic är skribent och debattör.


Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.