Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det är inte frigörelse att försöka uppfostra kvinnor

Kim Kardashian visar upp sina make up-färdigheter. Foto: INSTAGRAM/SPLASH NEWS / ALL OVER PRESS
Gustaf Johansson. Foto: Uppsala universitet
Youtubestjärnan Therese Lindgren. Foto: Therese Lindgren.

Gustaf Johansson svarar Valerie Kyeyune Backström i debatten om "self-care-feminismen".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK | FEMINISM. Svik jaget, uppmanade Valerie Kyeyune Backström i en text om self care-feminism på den här sidan nyligen: vägra egenvärdet! 

Jo, jag inser förstås att jag inte är målgruppen. Kanske är det också förmätet av mig att kritisera ett resonemang som ytterst bottnar i erfarenheter av att könas som inte är mina egna. (Det är dock en skillnad vad gäller form snarare än art: skönhetsidealens brännstift märker alla.) 

 

LÄS MER - Valerie Kyeyune Backström: Det verkligt radikala är att vägra ta hand om sig

 

Men ändå: något skaver när det som i grunden är samma slags påbud som de som kännetecknar skönhetsindustrins eller gymkedjornas reklambudskap – Förändra dig! Gör rätt! – presenteras som ett emancipatoriskt alternativ till dem.

För vad är skillnaden mellan att bli tillsagd att köpa en ansiktsmask och att bli tillsagd att inte göra det? De framstår som två sidor av samma märkliga upptagenhet vid att tala om för den enskilda hur hon egentligen borde navigera det minfält som är relationen mellan jaget och kroppsligheten. 

Vad är det som är så hotfullt med idén att det i stället är människors förmåga att fatta egna beslut som är nyckeln till frigörelse? 

Mer robust frigörelse

Problemet med self care-begreppet är kanske dess vaghet, skriver Kyeyune Backström. Jag tror att det är precis tvärtom. Det är just i denna oändliga töjbarhet som en frigörelse av ett långt mer robust slag står att finna. Möjligheterna är ju obegränsade! Det verkligt radikala vore kanske att vägra universallösningarna och sluta tro att frihet bara är möjlig när individen har lämnat plats för kollektivet. 

Att lära sig att muta in ett eget område, att freda något från omgivningens försök att uppfostra och kontrollera, det är en progressivitet av ett kraftfullare märke: inte att underordna sig kollektiven, utan att skaffa sig kontroll över gränserna mellan jaget och viet.

 

Av Gustaf Johansson

Gustaf Johansson är skribent och doktorand i historia vid Uppsala universitet.

 

LÄS MER - Gustaf Johansson: Förstärk inte illusionen av nazisternas makt