Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det är ett par månader kvar – sedan ljusnar det

Farshid Jalalvand.
Foto: Saman Bakhtiari

Nyheterna om ett vaccin gör att vi ser ljuset i slutet av pandemins tunnel.

Farshid Jalalvand berättar om vad vi har att vänta av den kommande tiden.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. I Samuel Becketts absurdistiska pjäs ”I väntan på Godot” väntar de två vännerna Vladimir och Estragon på en mystisk person vid namn Godot som aldrig dyker upp. Författaren lyckas med konststycket att under stora delar av pjäsen förlägga denna centrala och allestädes närvarande premiss – den evighetslånga väntan – till bakgrunden. Vännerna kivas, filosoferar, hamnar i sällskap med märkliga karaktärer. Men varje gång de blir less och vill lämna platsen påminns de om sin belägenhet.

– Kom så går vi. 

– Det kan vi inte. 

– Varför det?

 – Vi väntar på Godot. 

Hela detta år känns på många sätt som en beckettsk pjäs. Vardagens triviala lunk mitt i ett absurt tillstånd med begränsad rörelsefrihet, distans från familj och vänner, inställda aktiviteter, överfulla vårdavdelningar och en evighetslång väntan.

Sven Wollter och Iwar Wiklander spelar Estragon och Vladimir i Samuel Becketts klassiska ”I väntan på Godot” på Göteborgs stadsteater.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN

– Kom så går vi. 

– Det kan vi inte. 

– Varför det? 

– Vi väntar på ett botemedel.

De senaste veckorna har i detta avseende bjudit på goda nyheter. Preliminär data från kliniska fas 3-studier av läkemedelsföretagen Pfizer och Modernas två vaccinkandidater mot covid-19 visar att båda verkar ytterst effektiva – cirka 90-95 procent av de tiotusentals studiedeltagarna som blivit infekterade av Sars-CoV2 tillhör placebogruppen. Bieffekterna som har observerats är milda och förväntade: rodnad och smärta vid injektionsplats, trötthet, huvudvärk.

Vaccinerna verkar med andra ord säkra och effektiva. Gudskelov! Godot är på väg!

Det är ett par månader kvar till ljusning.

Fördelen med de nya så kallade mRNA-vaccinerna som företagen tagit fram är främst produktionsmässiga – man slipper till exempel odla dem i hundramiljonertals kycklingägg som influensavaccinet. Trots det kommer det vara svårt – givet att vaccinstudierna fortsätter visa positiva resultat och blir godkända av läkemedelsverken runtom i världen – att producera Pfizers och Modernas vacciner i tillräckliga mängder för att få bukt med pandemin inom en snar framtid. Företagen räknar med att kunna leverera cirka 20 miljoner doser var i december. Patienter behöver två doser vaccin med cirka 3–4 veckors mellanrum. Tidigast i slutet av januari har de första personerna blivit fullt immuniserade mot pesten.

Många andra företag, bland annat Astra Zeneca, har covid-19-vacciner under utveckling. Alla vacciner kommer behövas – de två miljarder doser Pfizer och Moderna beräknas kunna producera under 2021 kommer inte att tillgodose världsmarknaden, speciellt inte under våren då efterfrågan kommer vara som störst. Regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström uppskattar att riskgrupper och vårdpersonal i Sverige kommer att vaccinernas under första halvan av nästa år – resten av allmänheten under hösten 2021.

För oss innebär nyheten om det kommande botemedlet mot covid-19 en stundande befrielse – till skillnad från Vladimir och Estragon är vår väntan inte längre absurd utan realistisk. Men tills dess, more of the same: restriktioner, bryta smittkedjor, hjälpa varandra. Beckett lämnar oss trots allt med denna bestående visdom: om vi hittar nya sätt att kivas, filosofera och vara i varandras sällskap kan kanske också vi förlägga denna evighetslånga väntan till bakgrunden. Det är ett par månader kvar till ljusning.


Av Farshid Jalalvand
Farshid Jalalvand är fil dr i mikrobiologi vid Lunds universitet och kulturskribent.Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=75743&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.