Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är ett fruktansvärt nederlag att separera”

Foto: OLLE SPORRONG

Det nya avsnittet av ”Två män i en podd” handlar om att separera, bygga om – och lära känna sin bebis.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODD. Det här avsnittet tar avstamp i ett kaos av färgburkar, fog och tapetlim. Daniel renoverar sin nya lägenhet och det har försatt honom i en neuros. Eller hur ska man annars förklara ett plötsligt nervsammanbrott på Hornbach? 

– Det var en skäggig liten man som frågade hur det var fatt, och så fick jag en kaffe på hans lilla sågkontor. Och så kallade han mig ”vännen” hela tiden. Och jag började gråta för att någon kallade mig ”vännen”, berättar Daniel. 

Kaoset är inte bara materiellt utan också existentiellt. Orsaken till flytten är nämligen en separation.

– Det är ett fruktansvärt nederlag att separera. Även om det inte fanns någon annan väg. Jag har också dristat mig till att göra det ännu mer hemska i min värld, att flytta bort från där barnen bor i dag, säger Daniel. 

Hos Eric är det mer harmoniskt. Hans nyfödda dotter har fått ett namn. Och då och då går det att skönja ett leende över de små läpparna. Men det är inte mindre av existentiella grubblerier. 

– VI har lärt oss att människan är i periferin, jordklotet är i periferin. Vi är långt ut i en galax som ligger i periferin. Men jag tror inte det är sant, jag tror att vi är i centrum, säger Eric. 

– Det är ju helt vansinnigt, menar Daniel. Men det är inte i en bildlig bemärkelse?

– Både ock. Jag har skrivit på en Expressen-artikel i tre år som heter ”Det geocentriska manifestet”. Det gör upp med den moderna världsbilden att solen är i centrum. Att ha en geocentrisk världsbild är att sätta människan i centrum. Och det är sant, upplever jag. Det finns något djupare här, säger Eric.

Lyssna på hela avsnittet som heter ”Vad är världen egentligen?” överallt där poddar finns.

https://embed.radioplay.io?id=74965&country_iso=se

TVÅ MÄN I EN PODD

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.