Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det är de vuxna som stör sig – inte barnen

Alfons-författaren Gunilla Bergström.
Foto: Olle Sporrong
Mållgan och Alfons Åberg.
Jan Lööf.
Foto: Janerik Henriksson / Tt / TT NYHETSBYRÅN

Debatten om Jan Lööfs barnböcker saknar barnens perspektiv.

Alfons Åberg-författaren Gunilla Bergström ser hur de vuxnas moralpanik spiller över på ungkulturen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Vad är detta för ynklig moralpanik? Jag saknar humor och generositet i denna o-vuxna debatt. Och själva barnen? Var finns inlevelsen i deras verklighet?

Debatten vill ha enkla svar: rätt eller fel att nutidsanpassa barnböcker? Men en verkligt vuxen vet att enkla svar inte existerar. Med finlir i fingertoppen får frågan tas från fall till fall. Av förlaget, av den enskilde författaren som är i livet.

Ett ord byttes finurligt till "söderhavskung" i en Pippi Långstrump-bok utan att störa handlingen. Nu gäller det två bilder.

Men se på nutida barns verklighet. Var finns debattörernas engagemang och inlevelse där? En gammal bok är gammal. Den är ett tidsdokument – ska inte barn få del av den aspekten? I några av mina Alfons-böcker ses ibland en piprökande pappa. Vad är det? Gammaldags! Moderna föräldrar röker inte. Men den vuxne kan förklara: "så var det ofta förr" och ger därmed barnets perspektiv på mänskliga moden. Vilken värld möter en 10-åring som i dag tittar upp från en gammaldags bok?


LÄS MER: Jan Lööf: "Varför letar ni fel i mina böcker?"

Vuxna som störs – inte barnen

Jo, en verklighet full av folk på stan – och på tv, på nätet – folk som kan gå i turban, bära slöja, stappla fram på stilettskor, vara tatuerade, uppklädda, utklädda, med turkos hår. Skulle en bastkjol i en barnbok väcka uppseende? Det tror inte jag. Inte utifrån barnens verklighet och världsbild.

Det är vi vuxna som inte vill påminnas om forna tiders vita kolonialism och rastänk. Ska vi fortsätta odla det tänket, genom att överföra det på en ny generation? Unga som ser klasskompisar och blandade hudfärger överallt? Men vuxna kan berätta, förklara och ge vidare bakgrund – det vill säga en vidare värld.

Är det inte vad som menas med vuxenskap?


LÄS MER: Jonas Gardell: "Vad är det här jäkla larv?"


Gunilla Bergström

Kulturen@expressen.se


Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

Gunilla Bergström

■ Gunilla Bergström är en av Sveriges största barnboksförfattare. Sedan 1971 har hon skrivit ett 40-tal barnböcker som hon även har illustrerat.

■ En gång har hon på eget bevåg ändrat på en bild i en barnbok. Det var i "Godnatt Alfons Åberg" där ett glas saft på sängkanten blev ett glas vatten.

Jan Lööf-bråket

DETTA HAR HÄNT:
■ I söndags berättade DN att förlaget Bonnier Carlsen vill att tecknaren och författaren Jan Lööf ändrar i sina populära barnböcker "Morfar är sjörövare" och "Ta fast Fabian" om de ska ges ut igen.

■ Enligt förlaget handlar det om "stereotypa skildringar av andra kulturer". Frågan har väckt debatt. Bland annat har gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic kallat det censur (DN 9/5), medan Expressen Kulturs medarbetare Jonas Gardell (Expressen 9/5) försvarat förlagets rätt att låta bli att återtrycka böckerna.

■ Bonnier Carlsen uppger att det fortfarande pågår en diskussion i frågan.