"Det är dags att vi gör slut med Skansen nu"

Björnungarna på Skansen skjuts när de blivit stora.
Foto: Janerik Henriksson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
En räddad tiger på Emoya big cat sanctuary.
Foto: Ernesto Arias / Epa / TT
Helena Looft.

Författaren Helena Looft tycker det är dags att göra slut med Skansen, som visar upp en skriande brist på medkänsla med djuren.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Skansen fyller 125 år. Vi hurrar och löser årskort och tror att vi lär barnen något om vargar, björnar, lejon och lemurer när vi besöker en djurpark, men i själva verket visar vi upp en skriande brist på medkänsla och inlevelse.

För det är väl ingen som tror att lemurer från Madagaskar trivs i den svenska vintern? Eller att vargar, som i det vilda har ett revir på upp till 15 kvadratmil, nöjer sig med en liten inhägnad? Den som är någorlunda vaken vet också att björnungarna skjuts när de inte längre är små och söta – även om de välmenande föräldrarna brukar hemlighålla det för sina barn.

På djurparkerna hävdar man att djuren finns där för att skapa intresse, sprida information om arterna och deras miljö. Många barn skulle aldrig få se ett vilt djur i verkligheten om de inte såg dem på Skansen eller i andra djurparker, står det på Skansens hemsida.

Nej, tänker jag. Sådant är livet. Alla kan inte få tillgång till vilda djur. På djurparker lär sig barnen att djur är underhållning, något kul att titta på, osjälvständiga varelser som bara finns till för att roa oss människor en stund.

Människan inte jordens härskare

Men kanske håller vår attityd till djur sakta på att förändras. I förra veckan mottog fotografen Julia Lindemalm Lars Tunbjörks minnespris för sin fotoserie "Zoo world", där hon vill ta djuren på allvar och ifrågasätta människans självpåtagna roll som jordens härskare. Och i senaste numret av tidningen Djurens Rätt läser jag om 33 före detta cirkuslejon. De har bott i Peru och Colombia.

Nu har vilda djur förbjudits på cirkus i dessa länder och därför flögs lejonen till Sydafrika. De ska få leva i frihet där, men med tillsyn, eftersom de inte klarar sig i det vilda. På Emoya big cat sanctuary får de vara i fred med sina förlorade ögon, borttagna klor och avslagna tänder. Lejonen har gjort sitt som underhållning och folkbildare.

Skulle man inte kunna göra detsamma i svenska djurparker? Förvandla dem till wildlife sanctuaries. Där vi kan hjälpa skadskjutna älgar. Förvildade katter som ingen vlll ha. Vargungar som har förlorat sin mamma. Minkar som har bitit öronen av varandra.

Sedan kan vi gå dit med våra barn och berätta hur djuren verkligen har det. Det kanske inte blir lika festligt och kul. Men vi kan lära barnen något om medkänsla och en verklig förståelse för djurens villkor.

Ett steg på vägen mot en bättre värld.


Helena Looft

kulturen@expressen.se


Helena Looft är författare.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.