Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den stillsamme upprorsmannen

Antonio Tubucchi.Foto: Augusto Brazio

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Nekrologer över kända författare är en genre som upptar mycket av doktor Pereiras arbete som kulturredaktör på tidningen Lisboa, några rentav skrivna i förväg. Det är tyvärr inte den här. Den italienske författaren Antonio Tabucchi avled i går i Lissabon, bara 68 år gammal. Helt nyligen kom hans novellsamling Tiden åldras fort ut på svenska, en mera olycksbådande titel än man kunde ana, trots den vemodiga tonen.

 

Tabucchi gav ut ett 30-tal böcker, varav åtta finns på svenska. Mästerverket är den lilla romanen Påstår Pereira (1994), där den försynte kulturredaktören motvilligt dras in i motståndskampen mot Salazar- och Francodiktaturerna på den iberiska halvön. Portugal var Tabucchis andra hemland, och det är följdriktigt att det var där han dog.

Påstår Pereira är en berättelse som nästan omärkligt smyger sig på läsaren och får denne, skrev jag i min recension av den svenska utgåvan, "att vägra släcka lampan förrän romanen är slut. Och sedan somna med klappande hjärta och stillsamt knuten näve."