Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den smartaste killen i Mellanöstern

Erdogan.Foto: Lefteris Pitarakis / AP TT NYHETSBYRÅN
Anhängare till Erdogan.Foto: Tolga Bozoglu / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Erdogan talar till anhängare under kuppförsöket.Foto: Cnn Türk / SKÄRMDUMP
Cengiz Candar, journalist och Mellanösternvetare.

Alla vägrar se att Erdogan är den skickligaste politiker Turkiet haft i modern tid.

Cengiz Çandar skriver om en ständigt underskattad politiker.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Cengiz Candar, journalist

Cengiz Candar, född 1948, är en turkisk journalist, debattör och Mellanösternexpert. Han skriver regelbundet för Mellanösterntidskriften Al-Monitor och är för tillfället verksam som gästforskare på institutet för Turkietstudier och institutionen för mediestudier vid Stockholms universitet.

Lika länge som jag kritiserat president Recep Tayyip Erdogan, har jag tvingats erkänna att han varit den smartaste och viktigaste politikern i Turkiet det senaste seklet.

Kanske har han till och med varit på samma nivå som Kemal Atatürk – den turkiska republikens grundare och en nationell ikon.

Min beskrivning av Erdogan har irriterat mina kemalistiska landsmän, som om minsta jämförelse mellan de två på något sätt skulle kasta en skugga över Atatürk. För dem är Erdogan en obotlig fanatisk islamist.

Den turkiska militären – den självutnämnda beskyddaren av den sekulära republiken – har länge betraktat alla religiösa uttryck med förakt. Dess officerskår har länge trott att Erdogan haft en dold agenda, att han velat stöpa om Turkiet till en islamistisk stat.

När Erdogan upphöjdes till president fick han också titeln ”överbefälhavare” – en titel som för militären tillhörde Kemal Atatürk.

Atatürk kämpade till sig den på slagfälten. Han räddade landet från utplåning.

Atatürk förtjänade det.

 

LÄS MER: Ingmar Karlsson förklarar Atatürk, kemalismen och armén

Jämför med Hitler

Militären har länge haft en historia av framgångsrika övertaganden. Och det har spekulerats om ett avgörande slag mellan militären och Erdogan länge nu.

Den 15 juli hände det – mycket tidigare än väntat. Och i kölvattnet av den misslyckade kuppen har Erdogans makt lyfts till olympiska höjder.

Ingen maktbalans existerar längre. Hans väg till att bli kvasidiktator ligger öppen.

Några västerländska politiker och analytiker gör nu cyniska uttalanden om att den misslyckade statskuppen kan bli Erdogans ”riksdagsbrand” – en anspelning på den händelse 1933 som blev Adolf Hitlers förevändning för att avveckla den tyska demokratin.

”Utan tvekan bevittnar vi nu konsolideringen av en auktoritär regim med en populistisk böjelse, skrev min goda vän Ayşe Kadıoğlu, professor i statsvetenskap vid Sabancı University in Istanbul nyligen i en essä för Open Society. Hon fortsatte:

“Kuppförsöket den 15 juli är som den sista spiken i kistan.”

Vad som fick mig att likställa Erdogan med det moderna Turkiets grundare – som briljerade i statsmannaskap – är inte för att han besitter samma kvaliteter.

Det är för att han – likt Atatürk – är en ovanligt kunnig politiker.

Många människor i Turkiet tror att han har haft en extrem tur. Och även om tur är en av många förutsättningar för att bli en framgångsrik politiker så är det uppenbart många – på grund av sitt ideologiska motstånd – vägrar se att Erdogan är den skickligaste politiker Turkiet haft i modern tid. Och nu – efter den misslyckade kuppen – lär han få den medvind han behöver för att göra sina efterlängtade konstitutionella förändringar. För att samla makten i sin hand.

Lik Vladimir Putin

Många i väst trodde att han skulle bli en andra Mursi – Egyptens avsatte islamistiske president. Men han blev en andra Putin.

För några år sedan, i ett samtal med Carl Bildt, föreslog jag en strategi för att hantera Erdogans styre: ”Engagera er, men blidka inte.”

Jag tror att strategin fortfarande skulle kunna fungera, även efter den gångna helgens dramatik.

Men det kommer att bli svårare. Mycket svårare.

Det handlar nu om att hantera en Erdogan med allt tydligare auktoritära böjelser – och som känner att han nu inte bara är ledare över Turkiet, utan över hela den muslimska världen.

 

Cengiz Çandar, journalist och Mellanösternvetare

Översättning: Johan Anderberg

kulturen@expressen.se