Den mejlande konsuln

Publicerad
Uppdaterad
Ingmar Karlsson, Sveriges generalkonsul i Istanbul, kokar av vrede över artiklar om honom och hans Kurdistanbok tryckta på Expressens kultursida.
Trots det har han hittills inte begärt att vi på våra sidor ska publicera något av honom författat genmäle. I intervjuer med andra medier säger Karlsson att det vore meningslöst. Han känner till Expressen.
Tankarna på denna icke-begärda men likafullt otryckta replik verkar göra honom ännu argare. Ångmaskinen tjuter och visslar.

Lugn, Karlsson! vill man mana. Expressens kultursida har inget emot repliker. Tvärtom. Offentliga meningsutbyten är en del av vår kärnverksamhet. Bestämningen ”offentliga” är dock här av avgörande betydelse.
Ingmar Karlsson har valt att investera sin polemiska kreativitet inte i ett genmäle på Expressens kultursida utan i ett intensivt mejlande, bland annat ett mycket långt skvallermejl till organisationer i vilka Demirbag-Sten har styrelseuppdrag.
Sura uppstötningar (till dem räknar jag de tre Karlsson-mejl jag själv fått) och rättshaverism istället för öppen debatt. Det är inte värdigt.
Om Karlsson nu sansat sig en smula och vill komma upp ur de konspirativa katakomberna står Expressens kultursida naturligtvis fortfarande öppen för honom. Det skulle framförallt vara intressant att få veta vad han egentligen menade när han i en intervju i P4 Jönköping i veckan slog fast att Dilsa Demirbag-Sten har sina styrelseuppdrag, bland annat i Röda Korset, för att hon är ”invandrare” och ”tjej”.
 Gäller denna Karlssons meritvärdering specifikt och unikt Demirbag-Sten? Eller har den generell giltighet? Gäller den alla kvinnor med invandrarbakgrund som har kvalificerade positioner i det svenska samhällslivet? Inkvoterade? Hela bunten?

Den svenska offentligheten borde vara synnerligen angelägen om att avkräva konsul Karlsson, denne seniore representant för det officiella Sverige, svar på dessa frågor. Att så inte tycks vara fallet är kanske det mest uppseendeväckande i hela denna historia.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag