Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den här svenska kulturen borde vi vara stolta över

Ibrahim Alkhaffaji.Foto: OLLE SPORRONG
Hasse och Tage i ”Gula hund”, 1964.Foto: PRESSENS BILD

De höll upp Sveriges dubbelmoral i ljuset så att alla kunde se.

Ibrahim Alkhaffaji hyllar Hasse och Tage som det svenskaste som finns.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

FILM. Vilka personifierar den svenska kulturen och folkhemmet allra mest? Svaret är givet. Hans Alfredson och Tage Danielsson. En 30 år lång humorromans som äntligen finns på film för alla som saknar dem, Jane Magnussons fina ”Hasse och Tage – en kärlekshistoria”. 

Enligt Aristoteles är kärlek en själ som lever samtidigt i två kroppar. Så kan man sammanfatta Hasse och Tage, en vänskap utan motsvarighet. En vänskap vars frukter dessutom håller än. 

Tage Danielssons klassiska skämt om sannolikhetsproblemet, Picassos magiska äventyr. Fördelningspolitiken i Karl-Bertil Jonssons julafton, den fortfarande aktuella kritiken mot vrålen om hårdare straff i ”Släpp fångarna loss det är vår”. För att inte tala om drömmen om en bättre och grönare värld i ”Äppelkriget”. 

Birgitta Andersson i ”Äppelkriget”.Foto: SF / TV4

För mig som föddes och växte upp i Irak är Hasse och Tage svensk kultur i nötskal. Inte bara för ovan nämnda verk, utan också för att hela deras gärning så väl sammanfattar den svenska dubbelheten. 

Det fria och socialdemokratiska Sverige vars underrättelsetjänst spanade på Tage Danielsson på grund av hans politiska engagemang. Samma socialdemokratis vacklande inför kärnkraften. 

Den svenska självbilden som inte alltid stämmer överens med verkligheten. Hasse och Tage höll fram den bilden och pekade på bristerna i formen och strukturen så att alla kunde se.

Vi borde prata mer om Hasse och Tages svenska kultur.

Genom deras verk får jag ytterligare pusselbitar till det land som numera är mitt – de har lärt mig se maktens dubbelmoral och att alltid försöka kritisera den. Humorn döljer en historielektion om något som makten inte vill prata om, och för mig är det detta som är kärnan i den svenska kulturen.

Vi borde prata mer om Hasse och Tages svenska kultur. Vi borde vara stolta över den, sluta att lyssna på vissa nationalistiska politikers oidentifierbara trams om ”den svenska kulturen”. 

Allt annat vore ett svek mot Hasse och Tage. 

FILM

Hasse och Tage – en kärlekshistoria

Av Jane Magnusson

Längd 1.45 t.

Av Ibrahim Alkhaffaji

Ibrahim Alkhaffaji är skribent på Expressens kultursida.

I tv-spelaren visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen, med America Vera-Zavala och Elsa Westerstad i en intensiv debatt om Kakabaveh och hedersförtrycket.