Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Den här boken kommer rädda livet på ungdomar

Isabella Nilsson. Foto: ISABELLA NILSSON / ELLERSTRÖMS
"Nonsenprinsessans dagbok".
Linda Skugge är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hon är aktuell med boken "45 – Morbus Addisson". Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / PIRATFÖRLAGET

Isabella Nilssons "Nonsensprinsessans dagbok" är så långt från nonsens man kan komma.

Linda Skugge läser en bok som påminner om Lukas Moodyssons kompromisslösa poesi.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. Isabella Nilsson får mig att tänka på Lukas Moodyssons tjugotvå år gamla diktsamling ”Souvenir”.

Moodysson tramsar exakt lika mycket som Isabella Nilsson, som envisas med att kalla sig för Nonsensprinsessan, när han i en oförglömlig dikt skriver om vad han ska göra när han bryter sig in hemma hos Agneta Sjödin (kyssa hennes fingrars avtryck på dörrhandtagen, slicka på hennes bestick, borsta tänderna med hennes tandborste, insupa doften av hennes allra heligaste rena i hennes toalettskål).

Råttgift och silverfiskar

På författarfotot äter han en banan och drar han med okynnig blick handen genom sitt långa hår. 

”ni sade att jag inte klarade av att gå i skolan / ni hade fel det var ni som inte klarade av mig” skriver Moodysson likt rimfrostnupna råttgiftpilar av dagsmejagammal silverfiskfärgad is för att prata Nilssonska.

”Orolig ordlek med livet som insats”, skriver Isabella, lika kristallvasst och drabbande som Moodysson med tanke på att man vet att hon skrev boken under det år hon lovade sin mamma att hålla sig vid liv.

Psykiatrisk tvångsvård

Psykiskt tvångsvårdad läser och skriver hon som besatt för att inte ta livet av sig och resultatet blir en hjärtskärande mörkereufori med orden som bränsle, där orden blir till själva syret hon andas, där gränserna mellan sjukdom och skrivande suddas ut – enligt henne själv ett år av maniskt blänkande.

Ditt mörker smittar, sa hennes första pojkvän när han gjorde slut. Tack för att du smittar oss, vill jag ropa, med ditt ljuvliga, glittriga mörker som glöder, värmer, stärker, du nyponnäpna My little pony-älskande människa.

Det här är så långt ifrån nonsens man kan komma. Nilsson skriver om psykisk tvångsvård, om ätstörningar och om att försöka klara av att leva eller överleva, i alla fall ett år till, på ett sätt som både kommer att rädda liv och likt Moodysson få unga människor att börja läsa poesi.

 

LÄS MER – Linda Skugge: Där Avicii finns nu susar löven på ett särskilt sätt

 

 

POESI

ISABELLA NILSSON

Nonsensprinsessans dagbok – en sjukskrivning

Ellerströms, 165 s.

 

Linda Skugge är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hon är aktuell med böckerna "45 – Morbus Addisson" och "Flygfärdig"

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!