Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Den här BDSM-romanen hade behövt en dominatrix

Kajsa Sundin. Foto: YLVA SUNDGREN / NATUR & KULTUR
"För att de ville det".
Therese Bohman är medarbetare på Expressens kultursida. Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

Kajsa Sundins "För att de ville det" tar sig den sexuella dominansens och underkastelsens mekanismer.

Therese Bohman applåderar ambitionen hos en roman som tyvärr inte når hela vägen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. I somras debatterades litterära sexskildringar på de här sidorna, med den tråkiga slutsatsen att vi lever i posterotikens tidevarv, då litteraturen inte verkar anse att sex är särskilt spännande att skildra. 

Kajsa Sundin ska därför ha en eloge för att hon tar sig an ämnet och vill gå till botten med det – närmare bestämt med den sexuella dominansens och underkastelsens mekanismer. Hennes ”För att de ville det” är ett slags fallstudie med Kairo som spelplats. Där lever Tess, som är internetterapeut och tar emot sina klienter framför datorn. Hon har en sårig relation med sin vuxna dotter i Sverige, och sörjer Omar, som hon flyttade till Egypten med, men som hastigt och oväntat har dött.

 

LÄS MER – Therese Bohman: Ingen vill gestalta den borgerliga lyckan

Dominans och underkastelse

När hon träffar paret Isabella och Rodrigo blir hon nyfiken på deras förhållande, som kretsar kring dominans och underkastelse. Kanske är det av nyfikenhet, kanske av attraktion, kanske är det en avledning från det som gör ont i Tess tillvaro, ett sätt att ta kontroll över det jobbiga genom att vilja utsätta sig för smärta rent fysiskt.

Men ”För att de ville det” lider av att vara både lite för tydlig och lite för vag på samma gång. Samtidigt som de tre huvudpersonerna diskuterar sex och nystar i viljan till dominans och underkastelse, är det en fragmentariskt uppbyggd roman som både hastar förbi och framstår som märkligt sval inför de frågor den ställer och de idéer den vill diskutera.

 

SE MER – Therese Bohman i Kultur-Expressen: "Det är ett feministiskt misslyckande att avstå från bra sex"

Den egna kroppen

Sundin kommer dem närmast liksom i förbifarten, i formuleringar som ”det betyder aldrig något annat än den betydelse man ger det”, ”det går att både vilja och inte vilja samtidigt” eller ”den egna kroppen är ibland den enda plats en människa kan ha”.

”Stopp!”, vill jag ropa på flera ställen, ”borra djupare i det här!”. För även om ämnet för Sundins undersökning i högsta grad är intressant, får jag en känsla av att själva texten hade behövt en dominant röst som sa åt den att våga stanna där det verkligen bränns.

 

 

ROMAN

KAJSA SUNDIN

För att de ville det

Natur & Kultur, 203 s.

 

 

Therese Bohman är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste roman är "Aftonland".

Läs fler texter av Therese Bohman här.

 

I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång med Gunilla Brodrej och Margareta Sörenson om teatermannen Benny Fredriksson. Programmet finns också som podcast.