Jan Lööf prisad Foto: Stefan Tell
Jan Lööf prisad Foto: Stefan Tell

Den grekiska Tårtan

Publicerad
Uppdaterad
Gunilla Brodrej träffar Astrid Lindgren-pristagaren Jan Lööf.
Jan Lööf mottog i går 2011 års Astrid Lindgren-pris på 50 000 kronor. Han bor på Greklands näst största ö, Evia. Där såg han krisen komma när unga män fick låna pengar till fantastiska fordon.
- I städerna kan man se snyggt klädda herrar i kostym rota i soptunnorna, säger Lööf.
Hur märker du av korruptionen?
- De har ett system som kallas fakelos vilket betyder kuvert (med pengar) som man alltid har med sig. På sjukhusen flyttar mamman in med den sjuke, för det finns ingen personal.
Hur ska det gå?
- Grekland består av tusen små öar som aldrig haft med överstat­lighet att göra. Inte förr, inte nu. Men man måste återinföra drach­men och devalvera som sjuttsingen.
Jag tänker på att Lööf var Janos i Tårtan och på Ellens bageri som en självstyrande grekisk ö.
Öarna inbringar inga skattepengar.
- Å andra sidan drar de in turismen.
- Det har varit grymma inbördesfajter förr. I varje by finns alltid ett kafé där socialisterna och ett där kapitalisterna sitter.
Vilket väljer du?
- Jag är kompis med båda. Men skulle jag ta jobbet ifrån dem skulle nog vänskapen ta slut. Jag är skyldig en del pengar i Grekland. "Skicka för guds skull inte genom banken", säger de. "Kom själv." Så det ska jag göra.

FOTNOT. Utställningen Jan Lööf - bildmakaren pågår på Konstmuseet i Göteborg till den 22 januari 2012.
Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag