Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Glittret får alla att älska de lesbiska

Foto: Emmalisa Pauly
Sara Berg.
Foto: MIRIAM PREIS

I samband med World Pride har Felicia Ohlys nyskrivna komedi ”Varför älskar ingen de lesbiska?” premiär på Intiman i Malmö.

Sara Berg ser en rapp och rivig show där jargongen är mer lekfullt humoristisk än seriöst samhällskritisk.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Varför älskar ingen Selma Lagerlöf, Ulla Billqvist, Lindsay Lohan, Sapfo och alla de andra mer eller mindre uttalat lesbiska? Kanske för att ingen riktigt vet vad lesbiskhet är, utöver att det handlar om kvinnor som har relationer med andra kvinnor. Och hur kan man älska någon man inte känner?

I ”Varför älskar ingen de lesbiska?” på Intiman i Malmö – med premiär dagen efter invigningen av World Pride – gör man ett försök att reda ut saken. Inte genom att presentera ett enhetligt svar, utan genom att bredda berättelsen. Framför allt vill man visa att bögar inte har monopol på kul.

På den marmorklädda scenen, med ett lila glitterdraperi, två soffor och Sapfos gråtande ansikte som rekvisita, befinner sig fyra skådespelare: Cecilia Lindqvist, husflata. Linn Mildehav, lesbisk. Magdi Saleh, gay. Och Arina Katchinskaia, det heterosexuella alibit som inledningsvis degraderats till pausunderhållning.

Foto: Emmalisa Pauly
Foto: Emmalisa Pauly

I en rapp och rivig show byggd på korta, revyartade nummer går de igenom den lesbiska historien och dess nyckelfigurer. Ibland blir det personligt, som när Lindqvist reflekterar över sin 25-åriga karriär som skådespelare och konstaterar att hon genom åren kysst 98 procent män. ”Men jag har kysst dem på ett lesbiskt vis”.

Oftast är det roligt, som när man går till botten med frågan som män tycks ha ställt sig sedan Karl IX förbjöd samlag mellan män, men glömde kvinnorna: hur har lesbiska sex egentligen? Jo, på en massa olika vis.

Butchflatan finns med, precis som den förföriska femmeflatan. Här finns Eva Dahlgren, ett lesbiskt sjömonster och en lesbisk bilolycka. Det enda som saknas är den helt vanliga lesbiska kvinnan som inte är något speciellt. Men henne är det kanske inte så livat att göra teater av?

Visst är det ironiskt att det är bögen som lyfts fram i en recension av en lesbisk pjäs?

Annars lyckas man faktiskt täcka in det mesta. Konflikten mellan lesbiska och bögar, heterosexuellas fördomar, svårigheten i att veta om man verkligen är lesbisk eller bara har många tjejkompisar samt bristen på lesbiska Disneyprinsessor. Även föreställningen om att lesbiska är präktiga och politiskt korrekta diskuteras, vilket kan förklara varför jargongen är mer lekfullt humoristisk än seriöst samhällskritisk.

Mot slutet läxar Lindqvist upp den enda mannen på scen; han tar för mycket plats på bekostnad av kvinnorna. Men det är ärligt talat svårt att inte charmas av Saleh, som är en ovanligt tonsäker skådespelare oavsett känsloläge.

Visst är det ironiskt att det är bögen som lyfts fram i en recension av en lesbisk pjäs? Faktum är att rollprestationerna genomgående är ovanligt tajta, med Lindqvists pondus, Mildehavs karisma och Katchinskaias naiva nyfikenhet.

Det är svårt att göra bra humor, det vet man om man har rört sig i ståuppkretsar. Här skapar Felicia Ohlys vassa manus, i kombination med skådespelarnas personliga erfarenheter, en glittrande värld som får alla att älska de lesbiska.


TEATER

VARFÖR ÄLSKAR INGEN DE LESBISKA? 

Av Felicia Ohly

Regi Py Huss Wallin

Scenografi och kostym Siri Areyuna Wilhelmsson

Ljusdesign Sofie Gynning

Komposition och ljuddesign Dijle Yigitbas

Mask Åsa Trulsson

Dramaturg Amanda Fromell

Med Arina Katchinskaia, Cecilia Lindqvist, Linn Mildehav, Magdi Saleh

Intiman, Malmö

Speltid 1.30 t.


Sara Berg är kritiker och medarbetare på Expressens kultursida.Hon kallades ”lilla grönstrumpan”

https://embed.radioplay.io?id=87565&country_iso=se

SVT:s globala klimatkorrespondent Erika Bjerström gästar Expressens mediepodd. Kulturchef Karin Olsson och redaktionschef Magnus Alselind analyserar även miljonregnet över Hannah och Amanda och DN:s penisfixering.