Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den duktiga flickan som politiskt slagträ

Foto: Michaela Hasanovic

För Alice Teodorescu blir den duktiga flickan symbolen för att högern har rätt. I verkligheten är klassresan mer komplex.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Att vara en duktig flicka kan vara självvalt och en väg till frihet, påpekade Therese Bohman i våras (Expressen 15/4). Äntligen uppgraderades högpresterande kvinnor från bekräftelsetörstiga nickdockor till medvetna subjekt.

Inte konstigt att högern omfamnade tesen. Den typiska kvinnliga klassresan, via höga betyg och målmedvetet karriärsklättrande, är en perfekt symbol för den liberala rättvisan. Ojämlikhet bryts genom meritokrati och individuell kamp. De konservativa å sin sida såg en ljuv förening av feminism och dygdetik. 


Men som politiskt slagträ blir berättelsen om den duktiga flickan lätt som i Alice Teodorescus sommarprat (27/7) – en vaggvisa på skoluppsatsspråk.

I verkligheten är klass en brutal kraft, även för duktiga flickor. I en färsk studie från Northwestern University finner exempelvis forskarna att fattiga barn som blir socialt framgångsrika åldras snabbare än barn inom samma klass. Självkontrollen och ensamheten gör avtryck i deras celler, i motsats till hos barn från privilegierade familjer där dygden går hand i hand med god hälsa.

Den tvehågsna visan är jag mer nyfiken på.