Joel Halldorf. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Joel Halldorf. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Den digitala eliten gör mig orolig på riktigt

Publicerad

Joel Halldorf svarar sina kritiker efter artikeln om hur internet hotar demokratin. Han är inte imponerad.

Vi historiker betraktas ofta som nostalgiker, men jag ser det som en särskild ynnest att få leva just nu, då de gamla kartorna – som Fukuyamas värdelösa "End of history" – inte längre gäller. Det behövs nya berättelser för att förstå var vi är, och idéer för att inte bli teknikens lekbollar. Den nyliberalt inspirerade laissez faire-digitalismen funkar inte, av samma anledning som att det aldrig varit möjligt att bygga en civilisation (eller uppfostra ett barn) på en låt gå-mentalitet.

 

Gutenberg

Jag skrev en dystopisk berättelse om vår samtid: om hur Gutenbergs tryckpress byggde demokratin, medan Gates datorer raserar den (Expressen 28/10). Som svar fick jag två andra berättelser. 

Emanuel Karlsten (31/10) ser internet som folkets revansch. De traditionella mediernas ”informationsmonopol” har äntligen brutits och ”folket” har fått direkt tillgång till ordet. 

Emanuel Karlsten.Foto: MARTIN RIDNE / EMANUEL KARLSTEN

De problem som finns beror enligt Karlsten på att "etablissemanget" sitter förskansade i sina salonger i stället för att ta plats på det nya torget, vilket lämnar fältet fritt för populisterna. Lösningen är, menar Karlsten, att fler engagerar sig i nätets offentlighet.

Facebook och Google

Min främsta invändning mot Karlsten gäller inte hans anarkistiskt-populistiska retorik, utan att internet som form inte spelar någon roll i hans analys. För honom är nätet inget i sig själv, utan bara en spegling av människan; det är ett återkommande tema i hans texter.

Men människan är en kulturvarelse. De stora nätjättarna speglar inte bara, utan de formar oss. Det internet som de flesta i dag befolkar är en miljö som premierar snabbhet (”lägg ut!”), förenkling (140 tecken) och engagemang – och det sista kan uppnås genom polarisering.

 

LÄS MER – Joel Halldorf: Kristna ungdomar känner igen sig i Sana i Skam

Hanif Bali

Därför når en drastisk tweet från Hanif Bali alltid längre en nyanserad från Peter Wolodarski. Det handlar inte om att en deltar och en står bredvid, utan om att nätet i dag premierar Balis retorik. 

I grund och botten handlar diskussionen om metafysik. Jag vänder mig mot den platta moderna metafysik – för övrigt utbredd bland frikyrkorna – som försöker skilja på form och innehåll. Som tror att man kan använda ett redskap, utan att det påverkar ens ande, själ eller intentioner. Som inte förstår att kroppen och själen är ett helt. 

Jack Werner

Som katolskt sinnad har jag lättare att känna igen mig i Rasmus Fleischers marxistiska berättelse, där strukturerna får en tydlig roll. Men för honom handlar problemen inte om tekniken i sig, utan om affärsmodellerna (4/11). Följ pengarna! Ja, varför inte. 

Rasmus Fleischer.Foto: EMIL NORDIN

Men hur ser vägen framåt ut? Vilka är alternativen till min dystopi? Karlsten duckar för frågan och ber mig flytta in i det nya huset och hjälpa till att bygga. (Jag har dock podd, blogg och twitterkonto – vad mer krävs?) . 

Fleischer landar i att det inte är lätt att urskilja någon väg vidare. Och på sin blogg skriver Jack Werner: ”Jag vete sjutton, och det tror jag inte så många andra heller egentligen gör.”

Den digitala eliten levererar inte riktigt, måste jag säga. När jag först skrev var jag lite bekymrad. Nu är jag orolig på riktigt.

 

LÄS MER – Joel Halldorf: Mer islam är botemedlet mot nya terrorattacker

 

Joel Halldorf är författare, docent i kyrkohistoria och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är "Biskop Lewi Pethrus – biografi över ett ledarskap".

Läs fler av Joel Halldorfs artiklar här. 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag