Att arrangera ett bröllop kan te sig som ett smärre helvete. Brudklänning, bordsplacering och blommor – allt ska man hinna välja. Dessutom måste man bestämma sig för vilken musik man vill ha under själva vigseln. För att underlätta åtminstone det sistnämnda valet har Expressen Kulturs musikkritiker Gunilla Brodrej valt ut 13 av de vackraste bröllopspsalmerna och -marscherna.
Du kan lyssna på alla låtar via Spotify.
FEM BRÖLLOPSPSALMER
Text: Carl David af Wirsén och Musik: Waldemar Åhlén.
Det här är svenska körlyrikens pärla. Om man accepterar den underliga strofen "Allt kött är hö och blomstren dö och tiden allt fördriver, blott Herrens ord förbliver" är detta psalmen som skänker den somrigaste stämningen av alla. Och Waldemar Åhléns vaggande vals "En vänlig grönskas rika dräkt" får den äldre generationen att gråta av lycka och nostalgi. Är man körsångare så kan man den utantill. Att skalden Carl David af Wirsén var en beryktad litteraturkritiker som sågade såväl Henrik Ibsen som Selma Lagerlöf har alla glömt vid det här laget.
2. "Kärlekens tid". Psalm 851.
Text: Ylva Eggehorn. Musik: Benny Andersson.
Om man vill ha ett innehåll som mer handlar om kärlek än Gud. "Rör vid mig nu, fyll mitt liv ända till bredden. Du gav mig min hunger, jag är ett barn". Som en öm lightversion av "Stad i ljus" är denna moderna hymn med en text som många kan relatera till. Benny Andersson och Ylva Eggehorn är en match made in heaven. Man vill stå upp.
Text: Kristina Lugn. Musik: Benny Andersson.
"Sjön ligger tätt mot stranden och himlen är oändligt blå. Jag står med dig i handen, mörkret faller och du lyser så". Även om texten utspelar sig under sommarhalvåret kan man med lite välvilja tolka texten som en metafor för den blommande kärleksrelationen. Beställdes till kronprinsessbröllopet och framfördes där av Gustaf Sjökvists kammarkör tillsammans med Storkyrkans kör samt Orsa Spelmän och Kungliga Filharmonikerna. Det ligger ett vackert poetiskt Lugn över denna hymniska visa. Det här är egentligen ingen psalm.
4. "Vi lyfter våra hjärtan". Psalm 84.
Text: Anders Frostensson. Musik: Melchior Teschner.
En av de vanligaste vigselpsalmerna (användes till exempel vid Victoria och Daniels bröllop). Melodin är tysk och låter lite Bach, men är äldre än så. Melodin är hyfsat lätt att begripa för en ovan. Texten krånglar inte till det: "Vi tackar för den glädje/Som du har gett åt dem/välsigna deras framtid/välsigna deras hem". Tillför klassisk patina till ceremonin utan att petrifiera stämningen med sträng pietism.
5. "Du vet väl om att du är värdefull". Psalm 791.
Text och musik: Ingemar Olsson.
Budskapet på nusvenska är att du är älskad för din egen skull. Psalmen har en frikyrklig feeling. Man känner sig som Carola. Det är sött. Inget öga torrt. Men det funkar. Och det funkar även på dop.
LÄS MER: Sju av våra vackraste kärleksdikter
ÅTTA BRÖLLOPSMARSCHER
1. Prince of Denmarks marsch. Av Jeremiah Clarke.
Även kallad "Trumpet volontary" på grund av arrangemanget för trumpet stråkar och orgel. Men ursprungligen skrevs denna gravitetiska processionsmusik för orgel av organisten i St Pauls cathedral, Jeremiah Clarke för att hedra Prince George of Denmark, make till Drottning Anne. Pampig katedralstämning. Ingenting för en liten tramporgel.
2. Brudkören ur "Lohengrin". Av Richard Wagner.
Går i engelskspråkiga länder under namnet "Here comes the bride" eftersom man där har traditionen att pappan leder fram bruden. Musiken är hämtad från inledningsscenen till sista akten av operan "Lohengrin" när Elsa och Lohengrin skrider in i brudkammaren. De är blixtkära så till den grad att Elsa har gått med villkoret att hon inte får fråga honom någonting om hans ursprung. Det här är ett äktenskap som inte kommer att sluta lyckligt. Det bekymrade inte det kungliga preussiska paret som använde marschen 1858. Sedan dess är den en klassiker.
3. Brudmarsch ur "En midsommarnattsdröm". Av Felix Mendelssohn.
Det här är en gammal trotjänare som aldrig förlorar sin lyster. En medryckande fanfar som inledning till ett fyrverkeri av jublande "ja må de leva"-stämning. En glädjespridare helt enkelt. Mendelssohns skådespelsmusik till denna Shakespeare-pjäs var oerhört populär på 1800-talet och är fortfarande en av de mest kända klassiska pärlorna. Passar extra bra just 2016 när vi högtidlighåller minnet av Shakespeares död för 400 år sedan.
4. Praise the Lord with drums and cymbals. Av Sigfrid Karg-Elert.
Har man en skicklig organist, några brassmusiker och ett stort kyrkorum att fylla är denna Bach-influerade tyska romantik rätt väg att gå. Dessutom går paret ut till samma gravitetiska grace som kronprinsessan Victoria och prins Daniel.
5. Bröllopsmarsch ur "Bröllopet på Ulfåsa". Av August Söderman.
Folkloristisk trudelutt som den nationalromantiske kompositören August Söderman komponerade till ett skådespel av Frans Hedberg. Det handlade om kärlek med förhinder på Birger Jarls tid. Vadmalsromantik födde fram detta underhållande stycke. Man kan inte låta bli att le om man ska tåga in eller (helst) ut till den här.
6. Bröllopsmarsch ur "Ett bondbröllop" av August Söderman.
Det här är ursprungligen ett verk för manskör så det kan spritta till i en och annan farfar eller morfar. Musikaliskt påminner det om ovanstående marsch, men det är lätt att associationerna går till de sju dvärgarna som är på väg till gruvan i "Snövit". Vilket i och för sig kan vara en kul koppling.
7. Gotländsk brudmarsch. Efter Florsen i Burs.
Florsen hette egentligen Nils Mårtensson Fredin och tog aldrig betalt i alkohol så hade hälsan länge och spelade på bröllop och dans i hela 60-70 års tid under 1800-talet och förde på så vis vidare sina och andras låtar till många gotländska spelmän. Han dog i maj 1907, 84 år gammal. På Chris och Madeleines bröllop användes den här musiken som ingångsmarsch. Då sjöng en barnkör melodin tillsammans med spelmän och orkester.
8. Brudmarsch från Delsbo. Efter hälsingespelmannen Thore Härdelin.
Den här spelmanslåten slog rot i den svenska folksjälen rejält på 1970-talet när den låg på Svensktoppen med dansbandet Trio Me' Bumba: "Sedan ska vi spela kronan av bruden hela natten lång". Musiken användes som utgångsmarsch på Chris och Madeleines bröllop. Den har gravitetiskt gung med vilken man träder ut ur kyrkan med både charm och bibehållen stil.
Kommentar: Samtidens organister och präster är mer liberala än vad de var förr. Det innebär att kyrkan nuförtiden är öppen för allehanda profana musikinslag. När det gäller bröllopsmarscherna finns det organister som gladeligen bistår med arrangemang av såväl filmmusik ur "Star wars" eller "Top gun". Den ovanstående musiklistan ligger i en beprövad mittfåra. Men egentligen är det brudparens fantasi och kyrkomusikerns förmåga och välvilja som sätter gränsen för vad som kan spelas på en vigsel.
Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.