Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Den bästa boken jag läst om Putin"

UPPLYST. Journalisten Michail Zygar har fått unik tillgång till vittnesmål från männen närmast Vladimir Putin.Foto: ANNA LAVROVA
"Männen i Kreml. Inifrån Putins hov".
Stig Fredrikson.Foto: MIKAEL SJÖBERG

Stig Fredrikson läser ett stycke lysande rysk samtidshistoria: "Männen i Kreml" av Michail Zygar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det här är nog den bästa bok jag har läst om Vladimir Putins år som rysk ledare och om maktspelet kring presidenten. 

Michail Zygar berättar avslöjande och övertygande om hur ”mannen som av en händelse blev kung” har lyckats etablera sig som härskare över en maktapparat som i dag har nästan total kontroll över politik, ekonomi, medier och samhällsliv i Ryssland.

36-årige Zygar är, bland annat, politisk reporter i Moskva. I år leder han ”Projekt 1917” som skildrar revolutionsåret 1917 i form av dokument ur historiska arkiv – som läggs ut på nätet på ryska och engelska så att det går att följa 1917 dag för dag. 

Sin bok om männen i Kreml kallar Michail Zygar för ”en kort historia om det samtida Ryssland”. 

Han har intervjuat ”flera tiotals” personer ur Putins allra närmaste omgivning, dock inte presidenten själv. De intervjuade finns i presidentens stab, regeringen, parlamentet och högsta näringslivet.

 

LÄS MER: Putin och Trump är av samma skrot och korn 

 

Överraskande öppenhjärtig

Alla var villiga att berätta sin historia, men ”som regel bad de mig att inte citera dem med namn”. 

Det kan man förstå. Putin brukar inte ge syndernas förlåtelse till den som han upplever som illojal. 

Den bild som Zygar ger av de senaste 15 årens maktspel kring Putin är ändå trovärdig och överraskande öppenhjärtig.

Zygar skildrar hur Putin lovade att fortsätta Jeltsins reformer och demokratiska utveckling när han plötsligt utsågs till Jeltsins kronprins, för att sedan göra precis tvärtom. 

Enligt Zygar hade Putin aldrig någon klar och tydlig strategi eller plan, utan hans utveckling till oomstridd ledare för dagens auktoritära styre skedde efter hand. 

Enligt Zygar fick Putin snart smak för både makt och pengar. Han styrde mer och mer med KGB-mannens instinkter, alltså med tilltagande statlig kontroll över samhället. 

Han manövrerade mycket skickligt mellan de olika maktgrupperingarna i Kreml och skapade ett system där ”männen runt Putin” alla har Putin att tacka för sina höga befattningar och rikedomar, och därför inte vill ändra på någonting.

 

LÄS MER: Fritt Ryssland kräver stöd

 

Stabilt och bräckligt på samma gång

Men Putin blev också själv fånge i sitt eget system. Alla avgörande beslut i Ryssland måste fattas av Putin själv, och hans medarbetare tävlar om att lägga fram sina frågor på ett sätt som godkänns av presidenten. 

Det är ett stabilt styre så länge Putin finns längst upp, men samtidigt väldigt bräckligt. Putin kan inte dra sig tillbaka.

Zygar avslutade sin bok 2015. Ändå lyckas han berätta om det största hotet mot Putin just nu, nämligen oppositionspolitikern och korruptionsbekämparen Alexander Navalnyj

Zygar skriver att Navalnyj måste komma från en annan planet ”eftersom han är den ende verklige politikern i ett land med 143 miljoner invånare”. 

Alla andra, inklusive Putin, är bara makthungriga tjänstemän. Men det är Navalnyj som har visat politikerns förmåga att beröra inte minst de unga i Ryssland, och få ut dem på gatorna.

 

 

SAKPROSA

Michail Zygar

Männen i Kreml. Inifrån Putins hov

Översättning Nils Håkansson

Ordfront, 476 s.

 

 

STIG FREDRIKSON

kulturen@expressen.se 

Stig Fredrikson är rysslandskännare, journalist och författare. Hans senaste bok är "Boris Jeltsin – reformatorn som inte nådde ända fram" (Carlsson). I kväll gästar Michail Zygar Kulturhuset i Stockholm.