Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Den barnsliga okunnigheten

ANNA WAHLGREN. Foto: Cornelia Nordström
ANNA WAHLGREN.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

När Sandra Nelson (Expressen 13/1) beskrev "näthatet" mot Anna Wahlgren, efter Felicia Feldts ursinniga modersmord, exemplifierade hon bland annat med att "belackare påstår att hon är scientolog".
Det var jag som skrev detta, i sociala medier, men det var mer en påminnelse än ett påstående; och hatet ligger mer hos Wahlgren.
2009 medgav hon nämligen att hon i åratal varit stolt medlem av scientologernas hatiska, antipsykiatriska propagandakanal KMR, men att hon inte "tror" att dess koppling till scientologerna finns kvar. För att i nästa mening skicka ett stort tack för samarbete till Peter Anstrin - Sveriges högste scientolog och antipsykiatrilobbyist (samt, minsann, "opererande thetan på nivå VIII".)
Det är som om någon på 1940-talet arbetat frenetiskt inom Hitler Jugend men förklarat sig fristående från Nazistpartiet - och därefter tackat Adolf Hitler. Och innan ni slår Godwins lag - "den som först liknar sin meningsmotståndare vid Hitler förlorar" - i huvudet på mig: poängen med att spela ut Hitlerkortet är att det kommer från scientologernas kortlek. Det var, enligt dem, inte nazisterna utan psykiatrikerna som var huvudansvariga för Förintelsen, och deras ADHD-lögner bottnar i samma konspirationsteori. De sprids via försåtliga pressreleaser som spottas ut till medier, i Sverige via etablerade Newsdesk, och sedan lagras som ett flytande sopberg överst på informationsfloden när folk googlar efter fakta.
Aftonbladets Richard Aschberg har byggt en hel artikelserie på sådana uppgifter, och Dagens Nyheters Nathan Shachar spred scientologiska fantasifoster om ADHD i en "nyhetskrönika" förvillande lik KMR-pressreleaser (vilket Dagens Medicins reportagechef Christina Kennedy och sedan även DN:s Karin Bojs påpekade). En annan stor propagandaseger för scientologerna är Anna Wahlgrens Barnaboken, som innehåller gravt förfalskad statistik om barnpsykiatrivården påhittad av KMR.
Att "sätta scientologstämpel" på någon har blivit en ny version av Godwins lag, eftersom man hellre skrattar åt scientologerna än bryr sig om varför de av sektexperter bedöms som "världens farligaste". Men de har verkligen - med hjälp av inte minst Anna Wahlgren - påverkat ADHD-synen i Sverige och orsakat många människor djup smärta och sorg.
KJELL HÄGLUND
Kjell Häglund är redaktionschef på Residence och kulturskribent.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!